top of page
Foto van schrijverMirthe

Fast Food Fury

Bijgewerkt op: 15 feb. 2023

aam: Fast Food Fury

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 4 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jolly Dutch

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 109 fastfoodkaarten

  • 1 prullenbakkaart

Voordat het spel begint verdeel je de spelers in teams. Haal de prullenbakkaart uit de stapel en leg deze op tafel. Haal vervolgens ook alle sauskaarten uit de stapel en zorg ervoor dat alle overige kaarten met de productkant naar boven liggen. Kies het juiste aantal bestellingkaarten afhankelijk van het aantal spelers, en leg deze in een stapel met de productkant naar boven op tafel. Deze kaarten vormen de bestellingen die jullie straks moeten voltooien. Draai vervolgens de bovenste twee kaarten van deze stapel om en leg deze met de bestelling naar boven op tafel. Pak nu, afhankelijk van het aantal spelers, een aantal saus kaarten en schud deze door de stapel overige fastfoodkaarten. Verdeel vervolgens de kaarten gelijkmatig over alle spelers. Zij plaatsen hun stapel met de bestellingen naar boven voor zich. Het spel kan beginnen!


De spelregels

In dit snelle reactiespel gaan jullie aan de slag als chefs van verschillende foodtrucks op hetzelfde festival. Stel je team samen en bereid je voor op een flinke portie keukenchaos. Probeer samen snel de juiste producten te pakken om zo bestellingen van hongerige klanten te voltooien. Heeft jouw team als eerste een bestelling af, dan heb je een tevreden klant en kun je geld innen. Help zo veel mogelijk klanten en verdien meeste geld!


Alle spelers draaien tegelijk een kaart om en leggen deze direct open op tafel, zodat alle spelers de kaart tegelijk zien. Vervolgens slaan de spelers op het product dat ze willen hebben. Alle spelers mogen maximaal 1x per ronde slaan (ook bij een sauskaart). Wanneer een speler slaat op een al geslagen kaart telt dit als slag. Spelers zijn niet verplicht om te slaan.

Na het slaan wordt er gekeken wie er goed en wie er fout geslagen hebben. Je hebt goed geslagen als je op een productkaart hebt geslagen die op één van de twee open bestellingkaarten staat en als jouw team deze nog niet bij die bestelling heeft liggen. Je mag nu de kaart bij één bestelling leggen. Past het product bij meerdere bestellingen, dan kies je één bestelling uit waar je de kaart bij plaatst. Je mag deze later niet meer naar een andere bestelling verplaatsen.

Je hebt fout geslagen wanneer je een product hebt gepakt dat niet op de twee bestellingkaarten voorkomt, of dat je als team al hebt verzameld (dit kan ook in dezelfde ronde gebeuren, wanneer een teamgenoot een zelfde productkaart heeft geslagen. In dat geval is slechts één van de twee kaarten goed).

Een fout geslagen kaart wordt bij de prullenbak geplaatst, in het rijtje van jouw team. Wanneer er drie of meer producten in dat rijtje liggen zit de prullenbak vol en moet je als straf één van je eerder verzamelde producten afleggen*. Heeft jouw team op dit moment geen producten liggen bij de bestellingen, dan blijft de prullenbak vol en moet je bij een volgende foute slag alsnog een product afleggen. Wanneer je een productkaart hebt afgelegd, mag je jullie prullenbak legen door deze kaarten ook af te leggen.

Bij het afhandelen van de kaarten behandel je eerst alle foutgeslagen kaarten (van beide teams) en daarna de goede.


Op de bestellingen staan afbeeldingen die overeenkomen met de afbeeldingen op de productkaarten. De spelers moeten exact dit product slaan. Dus staat er één ananasblikje op de bestelling dan moet er ook één ananasblikje geslagen worden en bijvoorbeeld niet een productkaart met een ananas- én een citroenblikje.

Staat er op de bestelling enkel een zwart silhouet van een product, dan betekent dit dat elk product van dat type (bijvoorbeeld alle soorten hamburgers) goed is. Het aantal dat op de bestellingkaart staat moet wel kloppen.

De frietjes zijn speciale producten. Hierbij gaat het namelijk om de hoeveelheid. Er zijn verschillende porties friet: small, medium en large. Deze hoeveelheden mogen gecombineerd worden, maar de uiteindelijke hoeveelheid moet wel kloppen. Staat er op een bestelling bijvoorbeeld dat er 2x een medium friet gepakt moet worden, dan mogen de teams ook kiezen om 1x een large te pakken, 4x een small of 1x medium en 2x small.


Teams voltooien een bestelling door alle producten die erop staan te verzamelen. Wanneer je met een goed geslagen product een bestelling voltooid ontvang je direct de bestellingkaart om te bewaren voor de puntentelling aan het einde van het spel. Alle verzamelde producten ( ook die van andere teams) die bij deze bestelling lagen worden afgelegd en er wordt een nieuwe bestelling opengedraaid.

Voltooien meerdere teams in dezelfde ronde dezelfde bestelling? Dan verdienen ze allemaal de inkomsten. Zoek in een aflegstapel naar een bestelling van dezelfde waarde, zodat alle teams een bestelling op hun score stapel kunnen leggen. Alle producten worden weer afgelegd. Er wordt een nieuwe bestelling opengedraaid.


Is bij één van de spelers de trekstapel met producten op? Dan pakt iedereen de kaarten van zijn of haar aflegstapel en schud deze, samen met eventuele overige kaarten, opnieuw. Vervolgens geef je de stapel aan de speler links van je, en ga je verder met het spel.


Tussen de verschillende productkaarten zitten ook een aantal speciale kaarten, de sauskaarten. Wordt er een sauskaart omgedraaid dan kunnen de spelers deze ronde geen producten pakken, maar strijden ze om de sauskaart. De spelers moeten deze ronde letten op de symbolen achter de producten. Draait een speler een sauskaart om met een vierkant erop dan moeten de spelers zorgen dat ze als team zo veel mogelijk producten slaan met een vierkant op de achtergrond. Heb je als team de meerderheid dan mag je de sauskaart pakken en bij één van de bestellingen leggen als joker.

Een joker vervangt 1 icoon op de bestelling. Wanneer er dus staat dat je 2x een kleine friet moet verzamelen, is de joker in dit geval 1 kleine friet en telt hij niet als een medium friet. In het geval van een silhouette op de bestelling telt de joker als één van dit type product. Je hoeft niet direct te beslissen voor welk product je de joker gebruikt, alleen voor welke bestelling je hem inzet.

Slaan de teams een gelijk aantal symbolen, dan wordt er per team één van de geslagen kaarten omgedraaid. En kijken we naar het bedrag van deze bestellingen. Het team met het hoogste bedrag krijgt de joker. Is het gelijkspel dan krijgt niemand de joker. Liggen er geen producten met het juiste symbool, dan wint deze ronde niemand de sauskaart en gaat het spel verder als normaal. Worden twee of drie verschillende sauskaarten omgedraaid, dan speel je deze ronde ook voor meerdere jokers. Je moet per achtergrond de meerderheid hebben om de joker te verdienen (meerdere teams kunnen nu dus een joker winnen). Bij twee dezelfde sauskaarten kun je slechts één joker verdienen.

Je slaat in deze ronde fout als je een kaart slaat met een ander symbool dan wat gevraagd is, zelfs als je het product wel nodig hebt voor een bestelling. Kaarten die deze ronde fout worden geslagen worden ook in de prullenbak gelegd.


Het spel eindigt wanneer de stapel met bestellingen op is en alle bestellingen zijn bereid. Daarna worden alle bedragen op de voltooide bestellingen opgeteld. Het team met de meeste inkomsten heeft gewonnen. Bij gelijkspel wint het team met de minste voltooide bestellingen.


Speel je het spel met twee spelers dan hou je de 2vs2 setup aan. Alle regels blijven hetzelfde, alleen draaien de spelers per persoon 2 kaarten om en mogen ze ook 2 kaarten slaan.

Ben je met 3 of 5 spelers dan kun je één speler twee kaarten laten omdraaien en deze speler ook twee kaarten laten slaan.


Pluspunten

+ Dit spel is chaotisch, maar heel grappig!

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is eco-friendly.

+ Je speelt het spel in teams.

+ Het artwork van het spel is mooi.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Altijd al in een food-truck willen werken? Probeer samen met je team de meeste bestellingen af te ronden. Op tafel liggen twee bestellingen, samen met je team moet je de juiste producten zien te verzamelen. Dit doe je daar tegelijkertijd kaarten open te draaien en aan de bestelling toe te voegen. Als je een product ziet die bij een bestelling hoort dan sla je op deze kaart, dit mag ook op een kaart zijn die een andere speler heeft omgedraaid. Komt dit product precies overeen dan mag je deze bij de bestelling leggen, maar sla je fout of dubbel dan gaat dit product naar de afvalbak. Bij drie fouten moet je team een product die juist was afleggen. Zodra je een bestelling weet af te ronden dan ontvang je de bestelling, deze levert punten op. Het team dat aan het einde van het spel de meeste inkomsten heeft wint het spel!

Bereid je voor op chaos tijdens Fast Food Fury! Elk team werkt natuurlijk aan dezelfde bestellingen en alle spelers hebben een stapel met kaarten voor zich. Iedere speler draait tegelijkertijd een kaart van zijn of haar stapel om en dan begint de chaos! Je mag namelijk ook op elkaars kaarten slaan. De speler die als eerste was wint te de kaart, maar slaan er twee spelers op een kaart dan mag de speler die als tweede was niet nog een keer slaan. Daarnaast lijken de producten op de kaarten op elkaar. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende soorten pizza's, hamburgers en blikjes drinken. Het soort product moet wel precies overeenkomen met wat op de bestelling staat. Dus een een blikje ananas moet ook echt een blikje ananas zijn en niet een blikje citroen. De kans dat je fout slaat is dus vrij groot. Dit alles maakt het spel, zoals eerder gezegd, chaotisch maar ook super leuk! Vooral doordat je in teams speelt is de kans vrij groot dat spelers voor dezelfde kaart gaan of juist het verkeerde product pakt. Dit zorgt echt voor grappige situaties!

Je speelt het spel dus in teams, maar dit kan ook voor een voordeel zorgen. Je kan namelijk ook tijdens een ronde meerdere juiste producten verzamelen. Het is wel vrij lastig om elkaar aanwijzingen te geven tijdens het spel, want daar gaat het te snel voor.

Net zoals andere spellen van Jolly Dutch is ook Fast Food Fury weer een heel mooi spel. Ik vind het heel mooi vormgegeven en krijg er zelfs een beetje trek van. Daarnaast vind ik het leuk bedacht dat op de ene kant van de kaart de producten staan en op de andere kant de bestellingen. Zo heb je dus heel veel bestellingen die ieder spel wisselen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page