top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Everdell Bellfaire

Naam: Everdell Bellfaire

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 40 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Starling Games

Prijs: €49.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 bellfaire speelbord

  • 1 marktbord

  • 6 spelersborden

  • 7 garland beloningstegels

  • 1 bloemenfestival gebeurtenistegel

  • 9 speciale gebeurteniskaarten

  • 4 boskaarten

  • 15 krachtkaarten

  • 1 rugwortfiche

  • 8 axolotlfiches

  • 4 marktfiches

  • 6 kardinaalvogel arbeiders en 1 kikkerambassadeur

  • 6 padarbeiders en 1 kikkerambasadeur


De spelregels

Bellfaire biedt een aantal uitbreidingen die je kunt gebruiken als je het basisspel Everdell of met één van de uitbreidingen speelt. Voor je begint met de voorbereiding moet je bepalen met welke modules je wilt gaan spelen. Elke module wordt hieronder apart uitgelegd.


De spelersborden kunnen gebruikt worden als opslagplats voor grondstoffen, arbeiders en puntfiches. Spelers kunnen met een spelersbord naar keuze spelen.


Schud tijdens de voorbereiding de 4 nieuwe boslocaties door de stapel boslocaties.


De nieuwe Bellfaire speciale gebeurtenissen zijn minder specifiek dan die van het basisspel. Ze kunnen op verschillende manieren aan het spel worden toegevoegd, afhankelijk van je voorkeur:

  • Schud de kaarten tijdens de voorbereiding door alle andere speciale gebeurteniskaarten.

  • Schud de kaarten en neem 2 van deze speciale gebeurteniskaarten en 2 van de andere special gebeurteniskaarten.

  • Gebruik alleen deze Bellfaire speciale gebeurteniskaarten.


Leg de bloemenfestival gebeurtenistegel naast het speelbord of op het juiste veld op het Bellfaire speelbord. Je kunt de bloemenfestivalgebeurtenistegel op dezelfde manier behalen als alle andere gebeurtenistegels. Om deze gebeurtenis te behalen, moet je van elk van de 5 kaarttypen 1 kaart in je stad hebben. Zet een arbeider in om de gebeurtenistegel te bemachtigen.


Garland beloningstegels zijn speciale beloningen die door de koning en koningin worden uitgereikt aan de steden die uitzonderlijke dingen laten zien.

Tijdens de voorbereiding schud je de Garland beloningstegels en leg je er 1van open naast het speelbord of op het juiste veld op het Bellfaire speelbord.

De speler die aan het einde van het spel de meeste kaarten van het kaarttype dat op de Garland beloningstegel is aangegeven in zijn stad heeft, ontvangt 6 punten. De speler met de op één na meeste kaarten ontvangt 3 punten.

Bij een gelijke stand voor de eerste of tweede plaats ontvangen beide spelers de aangegeven punten.

Je stad moet minimaal 1 van het aangegeven kaarttype in je stad hebben om de beloning te kunnen ontvangen.


Plaats het marktbord naast het speelbord of gebruik de marktlocatie op het Bellfaire speelbord.

Tijdens de voorbereiding leg je de 4 marktfiches op de ontvang kant van de markt.

Als je en arbeider op de markt plaatst, kies je of je grondstoffen wilt ontvangen of ruilen.

Als je kiest voor ontvangen, kies je één van de beschikbare marktfiches. Ontvang de grondstoffen en kaarten aangegeven op het marktfiche en verplaats het marktfiche naar de ruil kant.

Als je gaat ruilen, kies je één van de marktfiches aan de ruil kant. Betaal de grondstoffen en leg het aantal kaarten af aangegeven op het marktfiche. Daarna ontvang je drie 1-puntfiches en 2 grondstoffen naar keuze uit de algemene voorraad. Verplaats het marktfiche naar de ontvang kant. Er mag per speler maximaal 1 arbeider op de markt staan.


In plaats van de 3D Ever Tree, kun je het Bellfaire speelbord gebruiken. Elke speler plaatst zijn arbeiders bij de seizoenen boven aan het speelbord. Leg de special gebeurteniskaarten onder aan het speelbord. Leg de trekstapel met gebouw- en boswezenkaarten op de stronk van de Ever Tree of aan de zijkant van het speelbord.

Op het Bellfaire speelbord vind je de marktlocatie en er is ruimte voor de gebeurtenistegel bloemenfestival en de Garland beloningstegel.


Voor en spel met 5 of 6 spelers gelden de volgende aanpassingen op de regels van het basisspel:

  • Spelers krijgen geen arbeider bij het voorbereiden op de lente.

  • Speel met 5 speciale gebeurteniskaarten als je met 5 spelers speelt en 6 speciale gebeurteniskaarten met 6 spelers.

  • Spelers hebben een handlimiet van 7 kaarten in plaats van 8 kaarten.

  • Geef elke speler het volgende aantal kaarten: startspeler: 5 kaarten, speler 2: 5 kaarten, speler 3: 6 kaarten, speler 4: 6 kaarten, speler 5: 7 kaarten, speler 6: 7 kaarten

  • Na het passen aan het einde van het laatste seizoen, moet je al je handkaarten afleggen.

  • Als de trekstapel op raakt, schud je de aflegstapel en vorm je een nieuwe trekstapel. Als de trekstapel en de aflegstapel leeg zijn, dan mag je kaarten uit de weide nemen alsof dit de trekstapel is. Als er ook geen kaarten in de weide liggen, dan mogen er tijdens de rest van het spel geen kaarten meer worden genomen, behalve als er kaarten worden afgelegd waarmee en nieuwe trekstapel gevormd kan worden.

De krachtkaarten geven alle spelers een unieke vaardigheid, afhankelijk met welk boswezen ze spelen.

De vaardigheden van de krachtkaarten zijn een aanvulling op de basisregels en vervangen niet de normale acties van arbeiders die in het spel zijn toegestaan. De unieke vaardigheden worden niet gezien als een effect van een kaart.

Tijdens de voorbereiding krijgt iedere speler 2 krachtkaarten. ledere speler kiest 1 kaart om te houden. De niet gekozen kaarten worden ongezien weer in de doos gelegd.

Als je speelt met krachtkaarten, krijgen spelers geen arbeider wanneer ze zich voorbereiden op de lente.

Als je speelt met de krachtkaarten in een solo variant, adviseren we je om ook 1 of meer van de solo varianten toe te voegen.

  • Axolotis - aan het begin van het spel leg je op elke basislocatie (de locaties aan de kant van de rivier) op het speelbord een axolotifiche. Als je en basislocatie bezoekt, ontvang je ook het axolotlfiche van de basislocatie. Je mag elk axolotlfiche 1 keer gebruiken als een grondstof naar keuze.

  • Eekhoorns - als je een arbeider gebruikt en tenminste 1 tak ontvangt, ontvang je 1 tak extra. Als je een gebouw speelt, mag je 2 takken betalen voor 1 grondstof naar keuze. Je mag onbeperkt takken betalen.

  • Egels - als je geen bes hebt ontvangen bij het plaatsen van een arbeider op een basis- of boslocatie, ontvang je 1 bes. Als je een gebouw speelt, mag je 2 bessen betalen voor 1 grondstof naar keuze. Je mag onbeperkt bessen betalen.

  • Hagedissen - tijdens de voorbereiding schud je de ongebruikte boslocaties en leg je ze in een gedekte stapel voor je neer. Aan het begin van het spel en van elk seizoen neem je 3 kaarten, kies je 1 kaart en leg je de kaart in je persoonlijke speelgebied. Leg de andere 2 kaarten onderop de stapel. Alleen jij mag deze boslocaties bezoeken. Een andere speler kan deze boslocaties niet kopiëren met een uitkijkpost.

  • Kardinaalvogels - verhoog je handlimiet met 2 kaarten. Na het nemen van kaarten door en arbeider te plaatsen of door een ander effect, mag je 1 extra kaart nemen.

  • Mollen - als je een arbeider gebruikt om grondstoffen van een locatie te ontvangen, mag je 1 van deze grondstoffen betalen om1 kiezelsteen te ontvangen.

  • Muizen - na het bezoeken van een basis- of boslocatie ontvang je 1 grondstof naar keuze die je nog niet hebt.

  • Otters - als je een gebouw speelt, mag je hars gebruiken als een grondstof naar keuze.

  • Ratten - aan het begin van het spel leg je het Rugwortfiche op een kaart in de weide naar keuze. Zodra de kaart met het Rugwortfiche wordt gespeeld (door jou of door een andere speler) ontvang je 1 grondstof naar keuze die je nog niet hebt. Verplaats daarna het Rugwortfiche naar een andere kaart in de weide. Je ontvangt alleen een grondstof naar keuze als de kaart wordt gespeeld, niet als de kaart op hand wordt genomen of afgelegd. Dat geldt ook voor het verplaatsen van het Rugwortfiche.

  • Padden - als je een productiekaart speelt, mag je 1 kaart afleggen om de productiekaart 2 keer te activeren. Je mag dit maximaal 1 keer voor elke productiekaart doen. Je moet de kaart afleggen voordat je de productiekaart activeert.

  • Schildpadden - nadat je een kaart hebt gespeeld en het effect hebt uitgevoerd, mag je 1 grondstof naar keuze uit je voorraad op deze krachtkaart plaatsen, of als er al een grondstof ligt, neem je die grondstof terug en krijg je 1 extra grondstof van hetzelfde type uit de algemene voorraad. Grondstoffen die aan het einde van het spel nog op de kaart liggen, tellen mee in je voorraad voor de puntentelling.

  • Spreeuwen - verhoog je handlimiet met 3 kaarten. Als je kaarten neemt, mag je kaart van de trekstapel of uit de weide nemen. Je mag ook kaarten van beide nemen. Vul de weide pas aan als je alle kaarten genomen hebt. Als je kaarten moet open draaien, zoals bij postduif, moet je kaarten van de trekstapel nemen.

  • Uilen - verhoog je handlimiet met 1 kaart. Na het plaatsen van een arbeider, mag je 1 kaart uit je hand afleggen en/of 1 kaart nemen. Je mag de genomen kaart houden of je mag de kaart aan en andere speler geven. Als je de kaart weggeeft, neem je 2 kaarten.

  • Vogelbekdieren - aan het begin van het spel leg je vijf1-punt fiches op deze krachtkaart. Op elk moment tijdens je beurt, mag je 1 van deze fiches betalen om 1 grondstof naar keuze te ontvangen en 1 kaart van de trekstapel of uit de weide te nemen. De fiches die je niet gebruikt zijn aan het einde van het spel punten waard.

  • Vossen - als je een arbeider op en boslocatie plaatst, mag je in plaats van deze locatie activeren, een andere niet-permanente locatie activeren waarop en andere speler een arbeider heeft geplaatst. Dit kunnen locaties op bestemmingskaarten zijn zoals herberg of koningin (begraafplaats niet, dit is en permanente locatie).

Je kunt de ratten krachtkaart niet in de solo variant gebruiken. Als Rugwort de bloemenfestival gebeurtenis voltooid, ontvangt hij 4 punten. Rugwort krijgt al zijn arbeiders, ook als jij en krachtkaart gebruikt en daardoor geen arbeider in de lente krijgt. Voor nog meer uitdaging in de solo variant voeg je 1 of meer van de volgende varianten toe:

Opzichtig: Elke paarse welvaartskaart die Rugwort speelt, is in plaats van 3 punten nu 5 punten waard.

Hoekig: Rugwort ontvangt 2 punten voor elk lege plaats in je stad.

Haastig: Tijdens Rugworts voorbereiden op het seizoen actie ontvangt Rugwort de meest linkse special gebeurtenis.

Gelukkig: Als je hetzelfde getal gooit dat eerder werd gegooid, dan ontvangt Rugwort 1 puntfiche.

Chagrijnig: Als je een 8 gooit, moet je je handkaarten gedekt schudden en dan 1 willekeurige handkaart afleggen.


Pluspunten

+ De spelelementen zien er weer fantastisch uit.

+ De grote boom is bij deze versie niet meer nodig.

+ Je kan verschillende modules spelen.

+ Je kan het spel nu ook met 5 of 6 spelers spelen.


Minpunten

- Je hebt super veel ruimte nodig op tafel.


Beoordeling

Vier de 100ste verjaardag van Everdell samen met de boswezens uit de valei. Het spel voegt verschillende modules toe, zoals een nieuw speelbord, nieuwe boslocaties en nieuwe speciale gebeurtenissen. Ook zijn er Garland beloningstegels die uitgereikt worden door de koning en koningin aan steden die uitzonderlijke dingen laten zien. Haal jij het beste uit de Everdell Bellfair uitbreiding?

Zoals je misschien wel gewend bent van andere Everdell spellen bestaat ook Bellfaire weer uit prachtige spelelementen. Het artwork op de kaarten is weer super mooi, maar ook het speelbord ziet er vrolijk en mooi uit. Als je besluit om het speelbord van Bellfaire te gebruiken dan heb je de grote boom van het basisspel niet meer nodig. Je leg dan de kaarten op de daarvoor bedoelde plek van het speelbord. Ik vind dit wel super handig, want om nou iedere keer die boom in elkaar te zetten, daar wordt deze ook niet echt mooier van. Het enige nadeel van het speelbord is dat het aardig veel ruimte op tafel in beslag neemt. Als je besluit om ook nog met de andere uitbreidingen te spelen, dan heb je zeker een grote tafel nodig. Wel leuk om een keer alles uit te stallen en gewoon even naar de prachtige speelborden te kijken.

De spelregels van het spel zijn daarnaast ook lekker makkelijk en deze kan je in maximaal 5 minuten doorlezen.

Wat echt fijn is aan Everdell Bellfaire is dat je verschillende elementen aan het spel kan toevoegen. Je hoeft ze niet allemaal toe te voegen, maar als je wilt kan dat natuurlijk wel. Bovendien zijn al deze modules ook samen te spelen met andere uitbreidingen zoals Pearlbrook of Spirecrest. Sommige modules zijn eenvoudig, zoals het bloemenfestival gebeurtenistegel en de nieuwe boslocaties. Maar sommige modules voegen echt wel wat meer toe, zoals de krachtkaarten die iedere speler een unieke vaardigheid geeft of de markt, waarbij je grondstoffen kan ruilen.

Als je met een groter gezelschap bent dan normaal dan kan je met deze uitbreiding ook met wel 5 of 6 spelers spelen. Je speelt dan wel met iets minder werkers, want bij de lente krijg je er geen. Dit is ook wel nodig, want anders raakt het speelbord wel te vol denk ik. Je speelt daarnaast wel met meer handkaarten en met meer gebeurtenissen tijdens een spel met meerdere spelers.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page