top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Escape Room the Game: Puzzle Adventures the Baron, the Witch & the Thief

Naam: Escape Room The Game: Puzzle Adventures the Baron, the Witch & the Thief

Soort spel: Escape Room

Aantal speler: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 150 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: Identity Games

Prijs: €18.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • Een puzzel decoder

  • 12 sleutelstukken

  • 10 hintmunten

  • 2 meetlatten

  • 6 vakjes met puzzlestukjes en diverse materialen.

Voordat het spel begint druk je alle onderdelen uit het kartonnen frame. Het is handig om op tafel veel ruimte vrij te houden om te puzzelen en om de opdrachten uit te voeren. Naast dit puzzelveld leg je de puzzel decoder, de 12 sleutelstukken en de 10 hintmunten neer. Iedere speler pakt pen en papier en dan is het van belang om te bepalen welke versie je speelt. Speel je de escape room modus en dus met tijdsdruk? Of speel je zonder tijdsdruk de puzzel modus. In beide gevallen mag je tussendoor pauzeren. Voor de escape room modus heb je nog wel een stopwatch nodig.


De spelregels

Na een lange werkdag wandel je door het dorp naar huis. Als notaris ben je een van de weinige inwoners die kan lezen en schrijven en heb je je handen vol aan het opstellen en lezen van akten. Voor de deur van je huis word je opgewacht door je buurman, Gerard, die begint te stamelen: "Je-je vrouw... Ze hebben je vrouw meegenomen!" "Wat??! Wie? Waarom?!" "De mannen van de baron!" beantwoordt Gerard.

"Ze kwamen een uur geleden aan jullie deur met een huiszoekingsbevel, haalden jullie huis overhoop en vonden daar allerlei amuletten en een boek met het symbool van de duivel erop... Heksenspullen!" Heksenspullen? Onmogelijk! Jouw vrouw is geen heks... Ze is arts! Ze zou nóóit zulke spullen in huis halen. "Ze hebben haar meegenomen naar het kasteel. Morgen is de terechtstelling." Moedeloos zak je door je knieën. "Dan is ze verloren." zeg je. Tot je verbazing antwoordt Gerard: "Nog niet! Er is een manier om haar te redden..."


Lees, nadat je een vakje hebt geopend het verhaal aan de binnenkant van het flapje. Haal daarna de puzzelstukjes en spelmaterialen uit het vakje en druk de spelmaterialen, indien nodig, uit de frames. Controleer of alle de inhoud, zoals deze op het flapje staat, aanwezig is.


Puzzel de puzzelstukjes in elkaar om 1 kamer te vormen Voeg de gepuzzelde kamer samen met eerder gepuzzelde kamers, zodat de pijlen aan beide zijden van de deur in elkaars verlengde liggen.


Behaal het doel dat dik gedrukt op de binnenkant van het flapje staat. Dit doe je door goed naar de gepuzzelde kamers en bijbehorende spelmaterialen te kijken en de raadsels die ze bevatten op te lossen. Waar je naar op zoek bent, is een vierdelige code, bestaande uit cijfers of vormen. De volgorde van deze cijfers en vormen, aangegeven met A, B, C en D is ook van belang.


Kom je er niet uit? Maak dan gebruik van de hints op de achterkant van de spelregels. Lees een hint met het symbool dat overeenkomt met het symbool op het laatst geopende vakje en leg een hintmuntje terug in de doos. Aan het eind van het spel zijn je ongebruikte muntjes punten waard.


Conventeer je code naar een symbool in de volgende stappen:

  • Zoek 4 sleutelstukken met daarop de cijfers en vormen van je gevonden code. Er zijn 6 verschillende sleutelstukken met daarop de cijfers 1 tot en met 6 en elk een verschillende vorm. Elke sleutel komt 2 keer voor

  • Deze sleutelstukken leg je vervolgens op de juiste posities op de puzzel decoder.

  • Vervolgens tel je de rode en groene waardes bij elkaar op. De uitkomst hiervan is het aantal kwartslagen dat je het geheel moet draaien. Bij een positief getal draai je met de klok mee en bij een negatief getal tegen de klok in.

  • Combineer de zichtbare informatie op de puzzel decoder tot een symbool: de vorm, de kleur van de vorm, het figuur en de kleur van het figuur.


Als je de code goed hebt en goed gedraaid hebt dan komt er informatie naar voren. Met deze informatie kan je de volgende kamer vinden door middel van de vorm, de kleur, de lijnen en het figuur van de lijnen. Je opent dan het vakje wat overeenkomt met de uitkomst van de decoder. Je checkt dan of het getal naast de titel het volgende getal is. Zo nee? Dan is de code niet goed en moet je het opnieuw proberen. Zo ja? Dan heb je de code dus goed en kan je verder met de volgende kamer. Je herhaalt dit totdat je bij het laatste vakje bent. Als je de escape room modus speelt stop je de tijd na het laatste vakje en bereken je je eindscore.


Je eindscore bereken je als volgt:

speeltijd in minuten - 3x het aantal overgehouden hintmunten = je score.

Speel je met 1 speler dan is minder dan 115 punten perfect, 115 tot 140 punten geweldig, 141tot 165 punten goed en meer dan 165 punten redelijk. Als je met 2 spelers speelt dan is minder dan 85 punten perfect, 85 tot 110 punten geweldig, 111 tot 135 punten goed en meer dan 135 punten redelijk.


Na het spelen kun je het spel doorgeven aan andere spelers. Maak het spel weer speelkaar door alle materialen weer terug te stoppen in de juiste vakjes. Gooi gebruikte materialen met het printicoon erop weg en print ze opnieuw uit.


Pluspunten

+ Het puzzel element is leuk bedacht.

+ Je kan de escape room ook alleen spelen.

+ De puzzel decoder is een leuk bedacht om tot de volgende kamer te komen.

+ Sommige spelonderdelen kan je opnieuw uitpinten.

+ Het spel heeft een leuke twist aan het einde.


Minpunten

- Je kan het spel maar 1 keer spelen.


Beoordeling

Je vrouw is beschuldigt van hekserij en meegenomen. Ze zit opgesloten in een kasteel, maar je kan haar nog bevrijden! In Escape Room the Game Puzzle Adventures the Baron, the Witch & the Thief ga je proberen je vrouw te bevrijden. Dit doe je door de verschillende kamers in elkaar te puzzelen en de raadsels die zich in die kamers bevinden op te lossen. Je kan dit spel spelen in de puzzelmodus en op je gemak het spel spelen, maar je kan ook een timer aanzetten en de escape room modus spelen. Lukt het jou om alle kamers te doorlopen en je vrouw te redden?

Wij hebben aan het eind van het spel nog 10 hintmuntjes over en hebben er 105 minuten over gedaan. Dat geeft ons een score van 105 - 30 = 75. Een perfecte score dus! Ik vond zelf de hints niet echt nodig. Sommige onderdelen zijn wat moeilijker en we hadden bij een kamer ook wel wat moeite. We moesten in die kamer de puzzels opnieuw doen, maar we zijn er uiteindelijk wel uitgekomen. Het is wel fijn dat de hints beschikbaar zijn, dan kan je ze raadplegen als je niet verder komt.

Wat ik wel jammer vind aan escape room spellen vind is dat je ze vaak maar één keer kan spelen. Dat houd mij ook vaak tegen om meer van zulk soort spellen te kopen. Maar na deze ben ik zeker enthousiaster geworden en denk ik dat ik er nog wel meer ga spelen. Deze escape room ga ik doorgeven aan familie en vrienden, want ik wil hun de pret niet ontnemen. Je kan trouwens sommige spelonderdelen op de website van Escape Room The Game opnieuw uitprinten, hier is ook een uitgebreide walkthrough op te vinden.

Ik heb ook de eerste escape room puzzle adventures gespeeld en ik vind deze versie wel wat moeilijker dan de eerste versie. Dit komt doordat de puzzel iets moeilijker is, er zitten veel grijze stukjes in, en de raadsels zijn iets moeilijker. Dat het moeilijker is betekent niet dat het spel niet leuk is, sterker nog er zit veel meer uitdaging in vind ik. Ik wil natuurlijk niet teveel verklappen, maar de laatste kamer vind ik het best in elkaar zitten. Daarnaast is ook het einde spannend en er volgt nog een twist. Om erachter te komen wat die twist is zou ik zelf het spel spelen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page