Naam: Dragon Land
Soort spel: Familiespel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: 9+
Uitgever: Gamelyn Games
Prijs: €30.-
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 speelbord
12 pionnen
12 magische ringen
schatkamers
2 dobbelstenen
1 dobbelsteentoren
18 drakeneieren
57 edelstenen
36 tokens
Verwijder voor het eerste spel voorzichtig de drakeneieren, tokens en de onderdelen van dobbelsteentoren uit de frames. Monteer de toren als volgt: vouw de toren zo dat de donkere kant naar binnen is. Plaats dan de twee kleine onderdelen in de lege gleuven. Schuif de poort voorzichtig naar beneden in de toren. Positioneer daarna de toren in de daarvoor bedoelde basis. De toren plaats je naast het speelbord, zodat iedere speler er goed bij kan.
Voordat het spel begint neemt iedere speler 3 pionnen van dezelfde vorm, 1 rode, 1 groene en 1 blauwe. Ook neem je de bijbehorende schatkamer en de 3 tokens die bij de pionnen passen, dus 1 draak, 1 schipper en 1 om het lot te veranderen.
De spelers plaatsen hun pionnen en tokens open voor hun schatkamers. De materialen die over blijven gaan terug in de doos.
Voor iedere speler in het spel plaats je 1 token met een eenhoorn en 1 token van een heks op de daarvoor aangegeven plek op het speelbord. De extra tokens gaan terug in de doos. Schud daarna de tokens met de draak op de achterkant. Plaats een gesloten token op elke vulkaan. De overige tokens gaan terug in de doos. Plaats ook de edelstenen en drakeneieren op de vulkanen. Plaats deze willekeurig, maar zorg dat er niet meer dan 2 van dezelfde kleur geplaatst worden. Op de vulkaan wordt aangegeven hoeveel edelstenen en drakeneieren je er moet plaatsen.
Als laatste plaats je de dobbelstenen en de magische ringen naast het speelbord.
De spelregels
De oudste speler begint, daarna speel je met de klok mee. In de eerste ronde plaatsen de speler elk één van hun pionnen op het speelbord. Dat doe je als volgt: de eerste speler kiest een van zijn pionnen en beweegt deze door een van de ingangen naar het drakenland en dan 1 plek op het pad. Daarna doet de tweede speler hetzelfde, maar hij beweegt zijn pion 2 plekken. De derde speler volgt en beweegt 3 plekken en de vierde speler beweegt zijn pion 4 plekken. De ingang telt niet als plek. De spelers mogen dezelfde of verschillende ingangen gebruiken.
Als iedereen dit gedaan heeft gaat het spel verder. De speler die aan de beurt is doet de dobbelstenen in de toren. Je mag dan je pionnen bewegen, je beweegt 1 pion per dobbelsteen, waarbij je eventueel schatten mag oppakken. Je mag niet dezelfde pion twee keer bewegen in 1 ronde. Elke pion werkt in twee fases: bewegen en schatten oppakken.
Om te bewegen pakt de speler een van de dobbelstenen uit de toren en beweegt een van zijn pionnen over een pad in drakenland. Als je pion eindigt bij een vulkaan dan kan je de schat van vulkaan pakken.
Bij het bewegen van je pion houdt je rekening met een aantal regels. Zo mag je je pion een gelijk aantal of minder vakjes over het pad bewegen.
Je mag een pion in drakenland plaatsen via een van de ingangen. De ingang telt hierbij niet mee als vakje.
Je kan over een andere pion heen springen. Hierbij telt dit wel mee als 1 vakje. Je mag alleen niet eindigen op een vakje wat al bezet is. De pionnen mogen wel tegelijkertijd bij dezelfde vulkaan zijn.
Wanneer een pion een vulkaan bereikt met een gesloten token dan draai je deze token onmiddellijk om. Je mag dan niet meer bewegen, maar nog wel de schat nemen uit de vulkaan. Is de token op de vulkaan wel al omgedraaid dan kan je stoppen of doorgaan, als je doorgaat geldt de vulkaan als 1 vakje.
Een pion kan drakenland niet meer verlaten als deze is binnen gekomen.
Op hun weg door drakenland verzamelen spelers schatten (drakeneieren, edelstenen of tokens) wanneer hun pionnen eindigen bij een vulkaan. Als een speler eindigt op een vulkaan dan mag hij een van de volgende schatten nemen:
Alle edelstenen op de vulkaan nemen die overeenkomen met de kleur van de pion.
Eén edelsteen.
Eén drakenei van de vulkaan. Als er een token op de vulkaan ligt dan neem je ook deze token, behalve als het de koningsdraak is of een ring.
Spelers plaatsen edelstenen en drakeneieren in hun schatkamer, de tokens leg je open voor je schatkamer.
Een speler met een pion op een vulkaan aan het begin van zijn beurt mag een dobbelsteen toewijzen aan deze pion. Je kan dan ervoor kiezen om niet te verplaatsen en op de vulkaan te blijven om de schatten te pakken.
Als je je beurt eindigt op een vakje met een eenhoorn of heks eindigt dan neem je de bijbehorende token en plaats je deze voor je schatkamer. Een speler mag maar een eenhoorn- of heksentoken tegelijkertijd hebben, maar je mag er wel meerdere gebruiken tijdens het spel.
Wanneer je de token mag gebruiken tijdens je beurt verschilt. Lottokens kunnen mogen alleen gespeeld worden direct nadat je de dobbelstenen in de toren hebt laten vallen. Koningsdraken, schippers, extra stappen en een kleine draak mogen alleen ingezet worden tijdens de bewegingsfase. Een eenhoorn, een heks, een magische hand en een magische ring mogen alleen ingezet worden bij het pakken van een schat.
Je mag gebruik maken van zoveel tokens als je wilt in elke combinatie tijdens je beurt, zolang je deze tokens bezit. Tokens die je gebruikt tijdens het bewegen of pakken van schatten moeten gebruikt worden door de pion die je inzet. Daarna plaats je na gebruik terug in de doos. De token met de koningsdraak en de ring mogen wel op het bord blijven en meerdere keren worden gebruikt.
De tokens in het spel hebben verschillende functies, deze zijn:
Verander het lot - met dit token mag je de dobbelstenen voor de tweede keer gooien.
Schipper - met dit token mag je van de ene naar de andere vulkaan bewegen via de rivier of waterval die in verbinding staat met de vulkaan. Deze beweging geldt als normale beweging.
Extra stappen - je mag tot 3 extra stappen nemen.
Koningsdraak - als dit fiche open op de vulkaan ligt dan blijft deze daar liggen, totdat deze door een pion naar een andere vulkaan wordt gebracht. Er zijn 3 koningsdraken rood, groen en blauw. Een pion kan dit fiche dus verplaatsen, maar daarvoor moet de kleur wel overeenkomen, de pion moet ook op dezelfde vulkaan staan en de speler moet een 4 hebben gegooid. Dan mag je verplaatsen naar elke vulkaan in het drakenland en als je geland ben mag je daar schatten verzamelen.
Kleine draak - net zoals een gewone draak mag je deze inzetten om te verplaatsen van vulkaan naar vulkaan. Hiervoor moet je ook een 4 hebben gegooid.
Eenhoorn - deze token geeft je de mogelijkheid om een edelsteen van een andere kleur te nemen in plaats van de bijpassende kleur. Als je deze hebt gebruikt dan plaats je de token weer terug op het speelbord.
Heks - deze token geeft je de mogelijkheid om een edelsteen te pakken van jouw kleur van een andere vulkaan waar je je op dat moment bevindt. Als je deze hebt gebruikt dan plaats je de token weer terug op het speelbord.
Magische hand - je mag door deze token nogmaals een schat pakken.
Ring - deze token blijft open op de vulkaan liggen tot het einde van het spel. Spelers kunnen ringen krijgen voor hun pion. Bevindt je je op een vulkaan met dit fiche dan kan je kiezen uit het verkrijgen van een ring of een schat pakken. Je mag tijdens het spel slechts een ring dragen. Aan het einde van het spel scoor je alleen punten voor gekleurde edelstenen als deze passen bij de kleur ring die ze dragen.
Het spel eindigt meteen zodra een speler het laatste drakenei pakt. De spelers die een pion hebben zonder ring verwijderen eerst de edelstenen met dezelfde als deze pion uit het spel. Daarna tellen alle spelers hun punten.
Een complete schat is 10 punten waard en bestaat uit een drakenei en een edelsteen van iedere kleur. Je mag ook andere kleuren gebruiken om een set te voltooien. Elk extra drakenei en edelsteen is 1 punt waar. De speler met de meeste punten wint het spel.
De regels voor twee spelers zijn bijna hetzelfde. Je plaatst enkel 1 drakenei op elke vulkaan en ongebruikte eieren gaan terug in de doos. De startspeler beweegt 2 velden de eerste ronde en de tweede speler 4 velden.
Je kan er ook voor kiezen om geen limiet te hebben aan het aantal edelstenen van dezelfde kleur in een vulkaan. Of je kan ervoor kiezen om zonder schatkamers te spelen en alles open te bewaren.
Pluspunten
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ De componenten zien er super mooi uit.
+ Het spel is geschikt voor de kleine strategen.
+ De tokens helpen je goed op weg.
+ De spelregels zijn eenvoudig uit te leggen.
Beoordeling
Verzamel de meeste schatten tijdens een potje Dragon Land! Je hebt tijdens het spel een rode, groene en blauwe pion in een bepaalde vorm. Als je aan de beurt bent gooi je de twee dobbelstenen en dan mag je voor elk van deze dobbelstenen een pion bewegen. Met die pionnen kan je vulkanen bereiken waar je drakeneieren of edelstenen kan verzamelen, van dezelfde kleur. Een set van een drakenei en een groene, blauwe en rode edelsteen levert aan het einde van het spel 10 punten op. Witte edelstenen kunnen voor elke kleur ingezet worden en overgebleven edelstenen tellen voor 1 punt. De speler met de meeste punten wint het spel!
Dragon Land is een spel voor jong en oud, je kan het met de hele familie spelen. Het spel is uitermate geschikt voor kinderen die nog niet echt bekend zijn met spelletjes, want de spelregels zijn super simpel en makkelijk uit te leggen. Je hebt ook niet heel veel acties die je tijdens je beurt moet uitvoeren. Je gooit de dobbelstenen en beweegt vervolgens over een van de paden. Als tweede actie mag je een mogelijke buit pakken bij de vulkanen. Maar het spel is ook zeker geschikt voor de kleine strategen, want je mag maar twee pionnen tijdens je beurt bewegen. Dus welke zijn het handigst om de buit op te halen? De pionnen mogen natuurlijk alleen de kleur edelsteen verzamelen die overeenkomt. Daarnaast moeten ze een magische ring bevatten anders zijn de edelstenen niet geldig. Die ringen verzamel je ook weer bij de verschillende vulkanen door het juiste token te activeren. Dus ook daarin moet je strategische keuzes maken, want verzamel je eerst de ringen of eerst de edelstenen? Wat nou als je de ringen hebt en de edelstenen al bijna op zijn? Maar edelstenen die geen pion hebben met een ring tellen niet mee. Allemaal tactische keuzes die je moet maken tijdens het spel.
Er zijn nog meer tokens in het spel die je erg kunnen helpen. Zo kan je 3 extra stappen zetten of met een boot over de rivier bewegen, wat minder stappen kost. Deze tokens maken het spel een klein beetje strategischer, want welke tokens zijn handig om tijdens je beurt in te zetten? Aan het begin van het spel zou ik ze nog even bewaren voor een later moment.
Dragon Land is trouwens ook nog een super mooi spel. De edelstenen zijn prachtig en ook de tokens zijn van stevig materiaal. Daarnaast is er een magische dobbelsteentoren waar je de dobbelstenen door heen kan gooien. Maar ook het speelbord waar je overheen beweegt ziet er magisch uit, het is net een klein kunstwerk, overal ontdek je nieuwe elementen.
Ik denk dat Dragon Land een zeer geschikt familiespel is, maar het is ook zeker geschikt voor volwassenen als je een keer een luchtig spelletje tussendoor wilt doen.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments