top of page
Foto van schrijverMirthe

Don't Mess with Cthulhu

Naam: Don't Mess with Cthulhu

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 4 - 8 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Indie Boards & Cards

Prijs: €15.92


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 actieve speler marker

  • 9 karakter fiches

  • 40 onderzoekkaarten

  • 28 krankzinnigheidfiches

Voordat het spel begint ga je eerst de karakters verdelen. Afhankelijk van het aantal spelers zitten er een aantal karakter fiches in het spel. Met 4 spelers heb je 3 onderzoekers en 2 cultists, met 5 of spelers heb je 4 onderzoekers en 2 cultists, met 7 spelers heb je 5 onderzoekers en 3 cultists en met 8 spelers heb je 6 onderzoekers en 3 cultists. Vervolgens schud je deze fiches en geef je iedere speler een gesloten fiche. Iedere speler bekijkt stiekem dit fiche, zonder het te laten zien aan de andere spelers. Je kiest een willekeurige startspeler en je geeft deze speler de actieve speler marker.

Afhankelijk van het aantal spelers zitten er een aantal onderzoekskaarten in het spel. Met 4 spelers heb je 15 futile investegation kaarten, 4 elder signs, en 1 cthulhu. Met 5 spelers heb je 19 futile investegation kaarten, 5 elder signs, en 1 cthulhu. Met 6 spelers heb je 23 futile investegation kaarten, 6 elder signs, en 1 cthulhu. Met 7 spelers heb je 27 futile investegation kaarten, 7 elder signs, en 1 cthulhu. Met 8 spelers heb je 31 futile investegation kaarten, 8 elder signs, en 1 cthulhu. Je schud het aangegeven aantal kaarten en geeft iedere speler er 5. Je bekijkt deze kaarten stiekem en legt ze gesloten voor je neer.


De spelregels

Don't Mess with Cthulhu is een sociaal deductiespel met geheime identiteiten. Spelers zijn ofwel onderzoekers die proberen te voorkomen dat Cthulhu wakker wordt en de wereld controleert, of cultisten die de wereld tot een verontrustend einde willen brengen.

Het spel speelt zich af over vier ronden. De onderzoekers moeten alle Elder Signs ontdekken om te winnen; de Cultists winnen wanneer Cthulhu wordt onthuld of als het spel eindigt voordat alle Elder Signs zijn ontdekt.

Een belangrijke regel van het spel is dat spelers tijdens het spel alles mogen zeggen wat ze willen (behalve om de kunst op hun personagefiche te bespreken), ongeacht de waarheid van hun uitspraken.


Het spel wordt gespeeld in vier rondes. Elke ronde heeft een aantal acties dat gelijk is aan het aantal spelers in het spel. Een spel met vijf spelers zou bijvoorbeeld vijf acties per ronde hebben.

De actieve speler kiest een onderzoekskaart van een andere speler dan zichzelf en plaatst de actieve speler marker op die kaart. Iedereen kan en moet zijn of haar input, inzicht en slinkse misleidingen leveren om de beslissingen van de actieve speler te sturen, maar uiteindelijk is het de beslissing van de actieve speler.

De gekozen kaart wordt omgedraaid en in het midden van het speelveld gelegd, zodat iedereen het kan zien. Controleer of het spel eindigt, daarna gaat het spel verder met de speler wiens kaart zojuist is onthuld, die de actieve speler-marker krijgt en de volgende actie uitvoert.


De ronde eindigt nadat het aantal acties in die ronde gelijk is aan het aantal spelers in het spel. Na het voltooien van de laatste actie van elke ronde, worden de resterende onderzoekskaarten geschud en gelijk verdeeld tussen de spelers. De spelers bekijken in het geheim hun onderzoekskaarten, schudden hun kaarten en leggen ze voor zich neer. Spelers kunnen (naar waarheid of niet) aangeven welke kaarten ze elke ronde hebben. Het spel wordt hervat in de volgende ronde, waarbij de actieve speler de eerste actie onderneemt. Rondes worden herhaald totdat het spel eindigt of vier rondes zijn voltooid.


Het spel eindigt onmiddellijk als de Cthulhu-kaart wordt onthuld, alle elder sign-kaarten worden onthuld of vier rondes zijn voltooid.

De onderzoekers winnen als alle elder sign-kaarten worden onthuld. De cultists winnen als Cthulhu wordt onthuld. De cultists winnen ook als de onderzoekers niet in staat zijn om alle elder signs op tijd te vinden (na vier rondes).


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je moet uitzoeken wie je kan vertrouwen tijdens het spel.

+ Je kan uitbreidingen toevoegen.

+ Het artwork ziet er goed uit.


Minpunten

- Het spel is pas leuk met meerdere spelers.


Beoordeling

Tijdens Don't Mess wit Cthulhu krijgt iedere speler een geheime identitiet. Je bent of een onderzoeker die wilt voorkomen dat Cthulhu wakker wordt of je bent een cultist die juist de wereld ten einde wilt brengen. Het spel wordt gespeeld over 4 rondes en iedere ronde krijg je een aantal onderzoekskaarten die je mag bekijken en dan weer geschud voor je neerlegt. Tussen deze kaarten zitten ook elder signs die de onderzoekers moeten vinden. Als zij alle elder signs weten te onthullen dan winnen zij, maar wordt Cthulhu kaart onthult dan winnen de cultisten het spel.

Iedere speler speelt tijdens het spel een soort rol, een goed of een slecht iemand. Je weet alleen niet wie wat speelt. Kijk of je spelers kan vertrouwen tijdens dit spel. Probeer uit te vinden wie welk karakter heeft door hoe andere spelers zich gedragen en wat ze zeggen. Je kan je bevindingen op elk moment delen met de actieve speler en daardoor speel je altijd gedurende het spel. Je zit dus niet te wachten op je beurt.

Het kan zo zijn dat een speler zegt: kies mij, ik heb 3 elder sign kaarten voor mij liggen. Maar kan je deze speler echt wel vertrouwen? Het is grappig om spelers in de war te brengen door te zeggen dat ze je kunnen vertrouwen of juist niet.

Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen naar feestjes. Je speelt het spel met minimaal 4 spelers en met maximaal 8 spelers, maar ik vind het pas leuker worden met meerdere spelers. Daarnaast ziet het artwork van het spel er ook goed uit. Het past bij het spel met onderzoekers en cultisten die het einde van de wereld proberen te voorkomen of juist niet. Het is spannend artwork en de verschillende karakters die je bent passen er ook goed bij.

En kan je niet genoeg krijgen van het spel? Dan zijn er ook nog twee uitbreidingen die je kan toevoegen. Ik vind deze uitbreidingen het spel wel veel leuker maken. Ik zou aanraden om eerst het basisspel goed onder de knie te krijgen en daarna de uitbreidingen toe te voegen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page