Naam: Digit
Soort spel: Kaartspel
Aantal speler: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 25 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: Piatnik
Prijs: €6.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
55 kaarten
5 stokjes
Voordat je het spel begint schud je alle kaarten. Je pakt één willekeurige kaart en legt deze open op tafel, het patroon wat op deze kaart staat maak je na met de stokjes. Elke speler ontvangt 5 gesloten kaarten. De overige kaarten vormen een dichte stapel. De jongste speler mag het spel beginnen.
De spelregels
Wanneer je aan de beurt bent verplaats je één van de stokjes naar een nieuwe plek. Het maakt niet uit waar, zolang het stokje maar aan het patroon gelegd wordt.
Digit kan je op 4 verschillende manieren spelen. Het verplaatsen van een stokje geldt voor alle manieren van spelen.
De eerste manier van spelen is DIGIT standaard. Wanneer het patroon dat op één van je kaarten staat met één beweging kan namaken dan mag je deze kaart op tafel leggen. Je mag je kaart wel spiegelen of draaien als je daarmee je patroon kan laten overeenkomen.
Kan je geen kaart spelen? Dan pak je een nieuwe kaart van de stapel. Als een andere speler een patroon maakt die op een van je kaarten staat dan mag je deze kaart direct spelen. De speler die dan aan de beurt is hoeft geen nieuwe kaart te pakken.
De speler die als eerst al zijn kaarten kwijt speelt wint de ronde. De andere spelers krijgen een minpunt voor iedere kaart die ze nog in hun hand hebben. Van tevoren spreek je af hoeveel rondes je speelt. De speler met de minste minpunten na dat aantal rondes wint het spel.
De tweede manier die je kan spelen is DIGIT plus. Hierbij geldt ook dat als je een patroon maakt door een stokje te verplaatsen die overeenkomt met een van je handkaarten dan mag je deze spelen. Ook bij deze versie mag je een kaart draaien of spiegelen. Als je een kaart gespeeld hebt dan krijg je een extra beurt. Het kan dus zo zijn dat je op deze manier al je kaarten achter elkaar kan kwijtspelen. Wanneer je niet meer kan stopt je beurt en wordt je hand weer aangevuld tot vijf kaarten. Elke speler maakt een stapel van de gespeelde kaarten en krijgt aan het einde van de ronde een punt per kaart. Een ronde eindigt als alle kaarten op zijn. Je spreek van tevoren af hoeveel rondes je speelt en de speler met de meeste punten wint het spel.
De derde manier van spelen is DIGTIT solitair. Je speelt deze manier in je eentje. Je legt vijf kaarten open voordat je begint. Als je met één verplaatsing van een stokje het patroon van een van de kaarten kan maken dan mag je deze pakken. Vul dan het aantal kaarten weer aan tot vijf. Kan je niet met één stap een patroon van een kaart? Dan krijg je een minpunt voor iedere stap die extra nodig is om het patroon na te maken. Zodra alle kaarten op zijn dan stopt het spel. Het totale aantal punten bepaalt hoe goed je bent. Bij 0 tot -5 punten dan ben je een geweldige speler. Bij -6 tot -10 punten ben je heel goed. Heb je -11 tot -15 punten dan heb je het goed gedaan. Als je 16 tot -20 punten hebt gehaald dan heb je het prima gedaan en heb je meer dan -20 punten dan is er wel wat ruimte voor verbetering.
De laatste en vierde manier is DIGIT open. Dat is eigenlijk het standaard of plus spel maar dan spellen alle spelers met de kaarten open op tafel. Zo kan je dus elkaars kaarten inzien en kan je tactischer gaan spelen door stokjes niet te makkelijk neer te leggen voor de ander.
Pluspunten
+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.
+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ Je kan het spel op verschillende manieren spelen.
Minpunten
- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.
Beoordeling
DIGIT bestaat uit verschillende kaarten en 5 kleine stokjes. Op elke kaart staan verschillende figuren die je met deze stokjes kan maken. Om een kaart te spelen moet je de stokjes kunnen neerleggen zoals deze op je kaart staan. Hierbij mag je maar één van deze stokjes verplaatsen. Je mag hierbij wel de kaart spiegelen of draaien om het figuur te kunnen maken.
Rond deze basis kan je drie verschillende soorten spellen spelen. Er is een versie waarbij je vijf kaarten krijgt. Als je aan de beurt bent kan je een kaart spelen of trekken, de speler die als eerst uit is wint het spel. In een andere versie kan je meerdere kaarten achter elkaar kwijt spelen. Aan het einde van je beurt vul je je hand weer aan tot vijf kaarten. Het spel eindigt wanneer de trekstapel op is en de winnaar is de speler die de meeste kaarten heeft gespeeld. De laatste versie speel je alleen. Je hebt vijf open kaarten liggen en als je een kaart kan namaken door een stokje te verplaatsen dan mag je deze pakken.
Het eerste spel van DIGIT is geschikt voor kinderen, omdat het een eenvoudige versie is van het spel. Ook kan je deze versie goed spelen als je het spel voor het eerst speelt.
De tweede versie van het spel biedt al wat meer uitdaging. Je wilt natuurlijk proberen om zoveel mogelijk kaarten kwijt te spelen tijdens je beurt. Het is dus van belang dat je goed vooruit denkt, wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een stokje verplaatst? Kan je dan nog meer figuren op de kaarten maken?
De laatste versie is dus een solo versie. Solo versies van spellen zijn altijd goed. Deze versie is een goede hersenkraker. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk punten scoren door zo min mogelijk stokjes te verplaatsen.
Het spel en de verschillende varianten zijn dus heel eenvoudig qua regels, maar het spel is wel een hersenkraker, vooral de tweede variant van DIGIT vind ik heel erg leuk. Daarnaast zit het spel in een klein doosje, want de stokjes zijn ook heel klein, waardoor je het zo overal mee naartoe neemt.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments