top of page
  • Foto van schrijverMirthe

De Vos in het Bos - Duet

Naam: De Vos in het Bos - Duet

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 30 speelkaarten

  • Speelbord

  • 22 edelsteenfiches

  • 4 bosfiches

  • 1 markeersteen

  • 2 overzichtskaarten

Voordat het spel begint leg je het speelbord met kant A naar boven op tafel zodat beide spelers aan een einde van het bospad zitten. Kant B van het speelbord kun je gebruiken voor een moeilijker spel.

Plaats 12 edelsteenfiches op de vierkante velden die verbonden zijn met het bospad. Op elk veld plaats je het aantal edelsteenfiches gelijk aan het aantal +i hangende vierkanten in het veld (0-2). Leg de resterende edelsteenfiches in een algemene voorraad naast het speelbord.

Leg de 4 bosfiches naast het speelbord. Leg de markeersteen op het omcirkelde startveld in het midden van het speelbord. Schud de 30 speelkaarten.

Kies een speler die in de eerste ronde de deler is. Die speler geeft beide spelers 11 kaarten. Neem de kaarten op hand. Je mag je eigen kaarten bekijken, maar de andere speler mag ze niet zien.

Leg de overgebleven kaarten in een gedekte trekstapel in het midden van de tafel. Draai de bovenste kaart van de trekstapel open en leg deze kaart open naast het speelbord. Deze kaart wordt de decreetkaart genoemd en bepaalt de troefkleur.


De spelregels

Elke ronde bestaat uit 11 beurten (slagen). De speler die de eerste kaart speelt, is de leider. De andere speler is de volger.

Afhankelijk van de kleur en de waarde van de twee gespeelde kaarten, wint één speler de slag. Daarna wordt de markeersteen in de richting van de gewonnen speler langs het bospad verplaatst. De markeersteen wordt het aantal velden gelijk aan de verplaatswaarde, die staat afgebeeld op beide gespeelde kaarten, verplaatst.


Elke speelkaart heeft een kleur, waarde en verplaatswaarde. De kleur herken je aan een symbool in de linkerhoek van de kaarten: duiven, rozen of sterren. De waarde is het getal 0-10 in de linkerhoek. De verplaatswaarde is het aantal afgebeelde voetstappen (0-3) in de linkerhoek.


ledere speler moet een kaart uit zijn hand spelen. Eén speler leidt, de andere speler volgt.

De speler die niet gedeeld heeft, is de leider voor de eerste slag en speelt de eerste kaart van een ronde. Daarna wordt de winnaar van een slag steeds de leider. De leider mag een kaart naar keuze op tafel leggen. Die kaart bepaalt de gevraagde kleur.

Nadat de leider een kaart heeft gespeeld, moet de volger een kaart van dezelfde kleur spelen (indien mogelijk). Die kaart mag een willekeurige waarde van die kleur zijn. Als de volger geen kaart van de gevraagde kleur heeft, mag hij een andere kaart naar keuze spelen.

De kaart gespeeld door de leider is de gedaagde kleur. De kleur op de decreetkaart, die naast het speelbord ligt, is de troefkleur.

Nadat beide kaarten zijn gespeeld, bepaal je de winnaar van de slag. Je houdt hierbij rekening met de waardes van de gespeelde kaarten, de gevraagde kleur en de troefkleur.

Als één of beide kaarten in een slag van de troefkleur zijn, wint de speler die de kaart met de hoogste waarde van de troefkleur heeft gespeeld de slag.

Als geen van beide kaarten in de slag van de troefkleur zijn, wint de speler die de kaart met de hoogste waarde van de gevraagde kleur heeft gespeeld de slag.

Nadat de winnaar is bepaald, wordt de markeersteen verplaatst. Tel de verplaatswaarde van de gespeelde kaarten bij elkaar op en verplaats de markeersteen dit aantal velden in de richting van de speler die de slag heeft gewonnen (tenzij anders aangegeven).

Als de markeersteen voorbij het laatste onbedekte veld aan één van de beide zijdes van het bospad wordt verplaatst, plaats je de markeersteen terug op het omcirkelde startveld. Plaats daarna een bosfiche op het laatste onbedekte veld aan de kant waar de markeersteen van het bospad is geraakt. Hierdoor wordt het pad voor de rest van het spel korter. Als je geen bosfiche kunt plaatsen, verlies je direct het spel (zie Einde van het spel). Als een bosfiche op een veld wordt geplaatst waarop één of meer edelsteenfiches liggen, dan verplaats je die fiches één veld dichter naar het midden van het speelbord.

Als de markeersteen eindigt op een bospad dat verbonden is met een veld met één of meerdere edelsteenfiches (ook als de markeersteen niet verplaatst is), dan pak je één edelsteenfiche van dit veld en leg je het fiche terug in de algemene voorraad. Je mag dit niet doen als je in deze beurt van het pad bent geraakt. Zodra je het laatste edelsteenfiche van het speelbord pakt, winnen jullie het spel (zie Einde van het spel).

Nadat de markeersteen is verplaatst, leg je de gespeelde kaarten van de slag gedekt op de aflegstapel. Je mag de kaarten van de aflegstapel tijdens het spel niet bekijken.


Aan het einde van de eerste en de tweede ronde voer ie de volgende stappen uit. Aan het einde van de derde ronde sla je deze stappen over en ga je direct naar het einde van het spel.

Plaats één edelsteenfiche op elk veld met een & symbool. Als je speelt met kant A, plaats je aan het einde van de ronde 5 edelsteenfiches.

Plaats (indien mogelijk) één bosfiche op een onbedekt veld aan een witeinde van het bospad. Jullie mogen overleggen aan welk uiteinde je het fiche plaatst. Het bospad is nu korter voor de rest van het spel. Als je geen bosfiche kunt plaatsen, gebeurt er niks. Als de markeersteen aan een einde van het bospad moet het bosfiche op het laatste onbedekte veld aan de andere kant van het bospad geplaatst worden.

Als een bosfiche op een veld wordt geplaatst waarop één of meer edelsteenfiches liggen, dan verplaats je die fiches één veld dichter naar het midden van het speelbord.

Verzamel alle 30 speelkaarten en schud ze opnieuw. De speler die de vorige ronde de kaarten niet heeft uitgedeeld, is nu de deler. Beide spelers krijgen gedekt 11 kaarten voor de volgende ronde. Leg de overgebleven kaarten aan de zijkant van het speelbord als een gedekte trekstapel. Draai de bovenste kaart van de trekstapel open en leg deze open naast het speelbord. Dit is de nieuwe decreetkaart

Er is geen limiet aan het aantal edelsteenfiches dat op een locatieveld mag liggen.

De markeersteen begint alle ronde op het veld waar hij de vorige ronde geëindigd is.


Het spel kan op drie manieren eindigen. Zodra één van de volgende situaties zich voordoet, eindigt het spel direct:

  • Winst -als alle edelsteenfiches van het speelbord zijn verzameld, winnen jullie het spel. Bereken je eindscore: Ontvang punten voor het moeilijkheidsniveau waarmee je hebt gespeeld. 10 punten voor niveau 1, 20 punten voor niveau 2 en 30 punten voor niveau 3. Ontvang 1 punt voor elke overgebleven handkaart van beide spelers. Ontvang 3 punten voor elk ongebruikt bosfiche. Ontvang 10 punten als je het spel in de tweede ronde hebt gewonnen (in plaats van in de derde ronde). Noteer de eindscores van alle spellen om je voortgang bij te houden!

  • Verdwaald in het bos - als de markeersteen voorbij het laatste onbedekte veld aan één van beide kanten van het bospad wordt verplaatst en er geen bosfiche meer geplaatst kan worden, verliezen jullie het spel. Julie zijn verdwaald en kunnen de weg niet meer terug vinden.

  • De tijd is voorbij - als er aan het einde van de derde ronde nog edelsteenfiches op het speelbord liggen, verliezen jullie het spel.

Als tijdens het spel blijkt dat het onmogelijk is om alle edelsteenfiches te verzamelen, dan mag je ervoor kiezen om op te geven.


Je mag met elkaar praten voordat het spel begint en als je je voorbereidt op de volgende ronde. Tijdens het spelen van een ronde gelden de volgende regels:

  • Niet over je kaarten communiceren - je mag je handkaarten niet aan je medespeler laten zien. Je mag ook niet met elkaar praten over de kleur, waarde, verplaatswaarde of bijzondere effecten van je kaarten.

  • Stel geen vragen over je kaarten - stel geen vragen over speciale effecten of verplaatswaardes van kaarten. Kijk in plaats daarvan op je overzichtskaart.

  • Bespreek geen strategie - bespreek niet met elkaar hoe ie het spel gaat spelen (wie de slag moet winnen, welke kaarten er gespeeld moeten worden, etc).

Alle oneven kaarten (1, 3, 5, 7, 9) hebben een special effect dat wordt geactiveerd als die kaart wordt gespeeld. Op deze kaarten staan teksten die de effecten uitleggen en vertellen hoe ze werken. Op de overzichtskaarten vind je een uitgebreid overzicht. Hieronder vind je een extra uitleg van elk effect:

  • 1 (Muzikant) - de winnaar van de slag bepaalt in welke richting op het bospad de markeersteen wordt verplaatst. Verplaats de steen in de richting van de winnaar (normaal) of in de richting van je medespeler.

  • 3 (Vos) - als je deze kaart speelt, kies je jezelf of je medespeler. De gekozen speler mag de decreetkaart omruilen met een handkaart, maar de decreetkaart mag ook blijven liggen. Als de speler ervoor kiest de kaart te ruilen, dat gebeurt dit direct. Als hierdoor de troefkleur verandert, kan er een andere winnaar zijn van de gespeelde slag!

  • 5 (Gazelle) - de winnaar van de slag mag de verplaatswaarde van maximaal één kaart negeren. Als de gespeelde kaarten in een slag de verplaatswaardes 1 en 3 hebben, kan de markeersteen 1 (verplaatswaarde 3 negeren), 3 (verplaatswaarde 1 negeren) of 4 (niks negeren) velden verplaatsen in de richting van de winnaar van de slag. Als er in een slag twee gazelles zijn gespeeld, mag de winnaar van de slag de verplaatswaarde van 0, 1 of 2 kaarten negeren; voor elke gazellekaart mag je één kaart kiezen om te negeren.

  • 7 (Geschenk) - direct na het spelen van deze kaart, worden er kaarten geruild. De ruil is verplicht als beide spelers nog minstens 1 kaart op hand hebben. ledere speler kiest welke kaart hij aan zijn medespeler wil geven, zonder te weten welke kaart hij terugkrijgt. De kaarten worden gedekt en tegelijkertijd geruild.

  • 9 (Troonopvolger) - als je de slag leidt en de troonopvolger speelt, mag je medespeler een kaart naar keuze spelen. Hij hoeft de gevraagde kleur niet te volgen, maar dit mag wel. Als de troonopvolger door de volger wordt gespeeld, heeft de kaart geen special effect.

Tijdens de voorbereiding kun je met een aantal aanpassingen het spel moeilijker maken. Ben jij klaar voor wat extra uitdaging? De voorbereiding beschreven aan het begin hoort bij niveau 1. Als je met niveau 2 of 3 speelt, moet je meer edelsteenfiches verzamelen in een kleiner bos.

Niveau 1: speel met kant A van het speelbord. Plaats 12 edelsteenfiches. Het aantal edelsteenfiches moet overeenkomen met het aantal hangende vierkantjes op een locatieveld. Gebruik 4 bosfiches.

Niveau 2: speel met kant B van het speelbord. STAP 2: Plaats 13 edelsteenfiches. Het aantal edelsteenfiches moet overeenkomen met het aantal hangende vierkantjes op een locatieveld (negeer de hangende diamanten). Gebruik 3 bosfiches.

Niveau 3: speel met kant B van het speelbord. Plaats 16 edelsteenfiches. Het aantal edelsteenfiches moet overeenkomen met het aantal hangende vierkantjes en diamanten op een locatieveld. Gebruik 3 bosfiches.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor 2 spelers

+ Sommige kaarten hebben een speciale functie.

+ Het spel is coöperatief.


Minpunten

- Het is niet een heel erg vernieuwend slagenspel.


Beoordeling

Weten jullie tijdens dit coöperatieve slagenspel alle edelstenen te verzamelen? Het spel bestaat uit drie rondes. Leg de edelsteenfiches op de daarvoor bestemde velden van het speelbord en de markeersteen in het midden van het pad. Iedere speler krijgt 11 kaarten. Daarna onthul je de troefkleur voor de ronde. De winnaar van de slag mag de markeersteen over het pad verplaatsen en zo edelstenen verzamelen. Je doet dit door te kijken hoeveel velden je mag verplaatsen, dit staat op de kaart aangegeven. Je beweegt de markeersteen naar jou toe. Na 3 rondes eindigt het spel, als het jullie lukt om alle 22 edelstenen te verzamelen dan winnen jullie samen het spel!

Het leuke aan dit spel vind ik dat het ook een klein speelbordje heeft. De meeste slagenspellen bestaan alleen uit kaarten en heel af en toe fiches om de scores bij te houden, maar de Vos in het Bos Duet heeft dus een klein speelbord. Als je een slag wint dan mag je de markeersteen verplaatsen over het bospad en zo edelsteenfiches verzamelen. Daarnaast is de rest van het spel ook mooi. De speciale kaarten hebben allemaal mooie tekeningen. de normale kaarten zijn daarentegen gewoon normaal.

Er zijn dus ook speciale kaarten in het spel die het spel net even wat leuker maken. Als je de kaart speelt voer je het bijbehorende effect uit. Zo kan je bijvoorbeeld kaarten met elkaar ruilen of je mag kiezen welke kant je de markeersteen op beweegt.

Het leuke aan dit slagen spel is dat het coöperatief is. Ja het is een slagenspel, maar je speelt ook ook met elkaar. Je moet zoveel mogelijk edelsteenfiches zien te verzamelen voordat je verdwaald raakt in het bos. Je wint dan dus allebei. Het spel wordt uitdagend doordat je niet met elkaar mag praten over welke kaarten je wilt spelen.

Ondanks dat het spel coöperatief is en een speelbord heeft, voelt het voor mij helaas weinig vernieuwend. Neemt overigens niet weg dat het spel wel leuk speelt en het een goed spel is om slagenspellen uit te leggen aan beginnende spelers.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page