top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Cubitos

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021

Naam: Cubitos

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €59.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 8 lopers

  • 28 lichtgrijze dobbelstenen

  • 12 donkergrijze dobbelstenen

  • 1 startspelerdobbelsteen

  • 56 karakterkaarten (7 kaarten per soort)

  • 10 rode dobbelstenen

  • 10 oranje dobbelstenen

  • 10 gele dobbelstenen

  • 10 groene dobbelstenen

  • 10 blauwe dobbelstenen

  • 10 paarse dobbelstenen

  • 10 bruine dobbelstenen

  • 10 witte dobbelstenen

  • 4 spelersborden

  • 1 supporterspoor

  • 2 dubbelzijdige renbanen

  • 4 overzichtsborden

  • 24x 1 tegoed fiches

  • 16x 5 tegoed fiches

  • 25 handfiches

  • 12 dobbelsteendoosjes

  • 1 bewaardoos

Voordat het spel begint ontvangt iedere speler 2 lopers in zijn kleur, 1 spelersbord in zijn kleur, 1 overzichtsbord, 7 lichtgrijze dobbelstenen en 2 donkergrijze dobbelstenen. Het overzichtsbord leg je met de groene zijde naar boven naast je spelersbord. Alle startdobbelstenen leg je op het kiesgebied van je spelersbord.

Daarna is het tijd om karakterkaarten te selecteren. Je hebt van elk van de 8 kleuren 1 karakterkaart nodig. Je kan kaarten voor een race selecteren of zelf een set van 8 karakterkaarten samenstellen. De resterende kaarten gaan terug in de doos.

Zodra je de kaarten hebt gekozen ga je de renbaan en het supporterspoor plaatsen. Je kan een willekeurige renbaan of de geadviseerde renbaan van een race kiezen. "Alles gaat anders" wordt bijvoorbeeld aanbevolen voor race 1. Je legt de renbaan in het midden van de tafel en alle spelers plaatsen 1 loper op het startveld van de renbaan. Het suporterspoor leg je vervolgens naast de renbaan. Alle spelers plaatsen 1 loper op de tribune van het suporterspoor. Daarna leg je alle karakterkaarten open rondom de renbaan.

De dobbelsteendoosjes plaats je naast de bijbehorende karakterkaarten op tafel. Leg alle dobbelstenen bovenin het bijbehorende bakje. In de loop van het spel kan je dobbelstenen kopen. De resterende grijze dobbelstenen leg je ook op tafel.

Er zijn ook 4 opbergdoosjes voor het opbergen van tegoedfiches en handfiches. Het doosje met de inhoud plaats je bovenop het bakje binnen handbereik van alle spelers.

Als laatste kies je een startspeler en deze speler legt de startspelerdobbelsteen in het dobbelgebied van zijn spelersbord.


De spelregels

Er zijn 7 kampioensraces bestaande uit 8 karakterkaarten. In de kampioensraces worden alle kaarten één keer gebruikt. Als je alle kampioensraces hebt gelopen dan heb je kennis gemaakt met alle 56 karakterkaarten. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende races.


Daarnaast zijn er ook 3 kubusraces. Dit zijn races voor de ervaren spelers waarin extra kaartcombinaties zijn opgenomen. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende kubusraces.


Je kan er ook voor kiezen om je eigen race te maken. Je kan dan je eigen set aan karakterkaarten samenstellen. Zorg ervoor dat je een goede verdeling van kosten van kaarten hebt. Voeg tenminste 2 of 3 kaarten toe die minder dan 5 kosten. Probeer daarnaast ook een kaart toe te voegen waarmee je dobbelstenen kwijt kan raken of waarmee je extra dobbelstenen kan kiezen.


De dobbelstenen hebben allerlei verschillende symbolen, je mag zelf kiezen of je de vaardigheid van een symbool uitvoert tenzij het aangegeven dat het verplicht is:

  • Bewegen (een dobbelsteen met een voetje) - verplaats je loper over de renbaan 1 voetje is 1 veld op de renbaan.

  • Geld (een munt met 1 er in) - ontvang 1 of meer munten. Koop nieuwe dobbelstenen of extra stappen op de renbaan en betaal overige kosten.

  • Tegoed (een vierkant met 1 er in) - de enige dobbelsteen met dit symbool is de startspelerdobbelsteen. In tegenstelling tot geld, dat voor het einde van de ronde moet worden uitgegeven, kan je dit tegoed wel bewaren om in latere rondes te gebruiken.

  • Karaktersymbolen - gebruik deze symbolen op de dobbelstenen om de vaardigheid van een karakterkaart uit te voeren. De vaardigheid moet wel in dezelfde ronde worden uitgevoerd.

  • Krachtsymbolen - een krachtsymbool is gelijk aan een karaktersymbool, tenzij anders staat vermeldt op de karakterkaart. Karakterkaarten met een speciaal symbool hebben naast de standaardactie een extra actie die met het gooien van het krachtsymbool uitgevoerd mag worden. Je moet dit symbool uitvoeren als je de vaardigheid van het bijbehorende krachtsymbool uitvoert.

  • Grijze dobbelstenen - alle spelers beginnen het spel met 7 lichtgrijze en 2 donkergrijze dobbelstenen. Donkergrijze dobbelstenen hebben een zijde met geld en bewegen en lichtgrijze dobbelstenen hebben alleen een zijde met geld. De overgebleven grijze dobbelstenen kunnen niet gekocht worden, maar alleen verkregen worden met vaardigheden van karakterkaarten.

  • Startspelerdobbelsteen - deze dobbelsteen mag je gooien als je de startspeler bent. Dit is een extra dobbelsteen en telt ook niet mee voor het maximaal aantal te gooien dobbelstenen. In het geval van een gelijkspel is deze dobbelsteen bepalend.

Bijna alle dobbelstenen (behalve de grijze en de startspelerdobbelsteen) hebben een bijbehorende karakterkaart met vaardigheid. Je mag zelf kiezen of je de vaardigheid wilt uitvoeren, tenzij er iets anders op staat vermeld.

In de rechterbovenhoek staan de bijbehorende kosten om een dobbelsteen in die kleur te krijgen. Daarnaast staat ook de vaardigheid er op als je met de dobbelsteen het karaktersymbool gooit. In de linkeronderhoek staat wat de 6 zijdes van de dobbelsteen bevatten.

Er zijn vaardigheden die nu uitgevoerd moeten worden. Anders gaat de vaardigheid verloren. Als je meerdere dobbelstenen met een nu vaardigheid in je actiegebied hebt geplaatst dan mag je wel zelf de volgorde bepalen.

De vaardigheid kan ook continu tijdens een ronde zijn en geldt dan zolang de dobbelsteen in het actiegebied ligt. Bepaalde vaardigheden kan je dus meerdere keren gebruiken als je doorgaat met gooien en niet onderuit gaat.

De ren-vaardigheid kan je alleen uitvoeren als je je in de actiefase bevindt. Als je meerdere ren-vaardigheden bezit dan mag je wel zelf bepalen in welke volgorde je deze uitvoert. Alle dobbelstenen met geld, tegoed of bewegen worden trouwens gezien als renvaardigheid.


Cubitos wordt in een aantal rondes gespeeld. In elke ronde voeren de spelers een dobbelfase en daarna een actiefase uit. Als alle spelers klaar zijn met de actiefase wordt de startspelerdobbelsteen, met de klok mee, aan de volgende speler gegeven en start de nieuwe ronde.

De dobbelfase voeren alle spelers gelijktijdig uit. Je voert daarbij de volgende stappen uit:

  • Kiezen

  • Dobbelen

  • Verplaatsen

Als eerste verplaats je je dobbelstenen van je kiesgebied naar je dobbelgebied (de ruimte op tafel boven je spelersbord) tot je je limiet hebt bereikt. Aan het begin van het spel is dit voor alle spelers 9 dobbelstenen. Het aantal dobbelstenen wordt verhoogd voor elk handfiche dat je krijgt bij de voortgang op het supporterspoor. Ook kan het aantal dobbelstenen tijdelijk verhoogd worden voor elke rode lijn op de renbaan die tussen jou en de koploper ligt. De startspelerdobbelsteen telt overigens niet mee voor het aantal dobbelstenen in een ronde.

Een nieuwe ronde start je vaak met al enkele dobbelstenen in je dobbelgebied, deze zijn vanuit de vorige ronde blijven liggen. Je kan dan je dobbelgebied aanvullen totdat er weer 9 dobbelstenen liggen.

Als er geen dobbelstenen meer in je kiesgebied hebt dan verplaats je alle dobbelstenen in je afleggebied naar je kiesgebied en ga je weer verder met dobbelstenen kiezen.


Nadat je de dobbelstenen hebt gekozen ga je dobbelen. Je pakt alle dobbelstenen uit je dobbelgebied en gooit deze. Als je 3 treffers hebt gegooid dan kan je door naar het verplaatsen, maar als je alleen missers hebt kan je onderuit gaan. Een dobbelsteen met een afbeelding naar boven is een treffer en een dobbelsteen met een blanco zijde naar boven is een misser.

Je loopt het risico om onderuit te gaan als je minstens 3 dobbelstenen in je actiegebied hebt of als je al eerder in de dobbelfase van deze ronde opnieuw hebt gegooid. Wanneer je opnieuw gooit en je gooit alleen maar missers dan is de dobbelfase direct afgelopen.

Als je onderuit gaat dan verplaats je alle dobbelstenen van je actiegebied naar je afleggebied. Daarna verplaats je dobbelstenen naar keuze van je dobbelgebied naar je afleggebied. Dan verplaats je je loper 1 veld vooruit op het supporterspoor en ontvang je de bijbehorende middelen die afgebeeld staan in het veld waar je naartoe bent gegaan. Je dobbelfase is daarna afgelopen en je draait je overzichtskaart om zodat de rode zijde naar boven ligt.


Mocht je wel treffers hebben gegooid dan verplaats je deze naar het actiegebied op je spelersbord, de missers laat je in het dobbelgebied liggen. Je kiest daarna om door te gaan met gooien of om te passen.

Als je besluit om nog een keer te gooien dan gooi je alle dobbelstenen opnieuw die nog in je dobbelgebied liggen. Je riskeert het wel om onderuit te gaan als je 3 of meer dobbelstenen in je actiegebied hebt liggen.

Als je past dan is je dobbelfase afgelopen. Draai het overzichtsbord om naar de rode zijde om aan te geven dat deze fase is afgesloten. Zodra alle spelers deze fase hebben afgesloten ga je naar de actiefase.


Zodra alle spelers de dobbelfase hebben afgesloten start de actiefase. Alle spelers voeren deze fase gelijktijdig uit. Het kan wel zo zijn dat spelers hun keuzes willen laten afhangen van wat andere spelers doen. Ook kan het zijn dat er niet voldoende dobbelstenen van één kleur zijn voor alle spelers. In deze gevallen wordt de actiefase om de beurt gespeeld, beginnend met de startspeler en dan met de klok mee. Je doorloopt tijdens de actiefase de volgende stappen:

  • Vaardigheden uitvoeren, afhandelen en het totaal geld en beweging bepalen

  • Verplaatsen

  • Kopen

  • Afleggen

Spelers kunnen eerst hun renvaardigheden uitvoeren. Vervolgens bepaalt iedereen het aantal vaardigheden in zijn actiegebied. De winnaar, de speler met de meeste vaardigheden voert de vaardigheid van de rode kaart uit. Daarna voer je de overige vaardigheden uit om het totaal aan geld en bewegen te bepalen.


Per beweging verplaats je je lopen 1 veld op de renbaan. Je mag ook vier geld of tegoed betalen voor 1 beweging. Je kan dit onbeperkt doen.

Lopers van andere spelers op de renbaan blokkeren je niet, je kan er op staan of overheen lopen.

Je bent niet verplicht alle beweging te gebruiken, maar niet gebruikte beweging gaat verloren.

Als je op een bonusveld eindigt waar je niet op bent begonnen, dan ontvang je de bijbehorende bonus.


Je kan ook geld en tegoed uitgeven om nieuwe dobbelstenen te kopen. Geld is niet fysiek aanwezig en moet dus dezelfde ronde worden uitgegeven. Tegoed ontvang je in de vorm van fiches en kan je dus meerdere rondes bewaren.

De kosten van een nieuwe dobbelsteen staan in de rechterbovenhoek van de karakterkaart. Per ronde kan je 2 dobbelstenen kopen, maar je mag tijdens een ronde niet 2 dobbelstenen van dezelfde kleur kopen. Gekochte dobbelstenen leg je in je afleggebied.


Als je klaar bent verplaats je alle dobbelstenen van je actiegebied naar je afleggebied. De dobbelstenen in je dobbelgebied worden niet afgelegd en blijven liggen tot de volgende ronde. Je draait dan je overzichtsbord naar de groene zijde om aan te geven dat de ronde is afgesloten. Zodra alle spelers een ronde hebben afgesloten wordt de startspelerdobbelsteen doorgegeven naar de volgende speler.


Op de renbaan zijn verschillende velden te vinden:

  • Basisvelden - er zijn open velden (groen en geel) op deze velden kan je staan en lopen. Er is ook water, hier kan je niet op lopen. Bepaalde vaardigheden geven je wel toestemming op te bewegen of te staan op waterlocaties.

  • Bonusvelden - als je op een bonusveld eindigt waarop je de ronde niet begonnen bent dan ontvang je de afgebeelde bonus. Je ontvangt geen bonus als je je loper over het bonusveld verplaatst.

  • Ontvang tegoed - ontvang het aantal tegoed wat is aangegeven.

  • Supporter - verplaats je loper 1 veld vooruit op het supporterspoor. Ontvang een handfiche of tegoed wat is aangegeven op dat veld.

  • Verlies een dobbelsteen - verwijder een dobbelsteen naar keuze van het spelersbord. Het maakt niet uit waar de dobbelsteen ligt. Leg de dobbelsteen terug op het juiste dobbelsteendoosje. Grijze dobbelstenen leg je terug in de doos of stapel op tafel.

  • Ontvang een dobbelsteen - je ontvangt een dobbelsteen naar keuze en legt deze in je afleggebied. Je hoeft de kosten voor deze dobbelsteen niet te betalen en mag deze ronde ook nog twee dobbelstenen kopen, ook van dezelfde kleur die je hebt gekozen.

  • Ontvang een dobbelsteen (kosten) - ontvang een dobbelsteen naar keuze, met een kostprijs gelijk of lager dan aangegeven op het bonusveld. De dobbelsteen leg je in het afleggebied. Je mag deze ronde ook nog twee dobbelstenen kopen, ook van dezelfde kleur die je hebt gekozen.

  • Sluiproute (geld) - betaal het aangegeven geld en verplaats je loper naar het aangegeven veld. Als je niet het volledige bedrag kan betalen dan kan je geen gebruik maken van de sluiproute.

  • Sluiproute (bewegen) - betaal het aantal aangegeven beweging en verplaats je loper naar het aangegeven geld. Als je niet het volledige bedrag kan betalen dan mag je niet gebruik maken van de sluiproute.

  • Jetpack - als je op dit veld terecht komt wordt je resterende beweging verdubbeld.

  • Start- en finishveld - dit is een groot veld dat grenst aan alle aangrenzende velden. Het spel eindigt zodra een loper in een ronde het finishveld bereikt.


Het spel eindigt als een loper in een ronde het finishveld bereikt. De huidige ronde wordt wel afgemaakt en daarna wordt de winnaar bepaald.

Extra voetjes kunnen nog ingezet worden om je loper voorbij het start- en finishveld te plaatsen. Dit kan van pas komen wanneer meerdere spelers in dezelfde ronde de finish bereiken.

Als slechts 1 speler aan het einde van het spel het finishveld heeft bereikt, dan is die speler de winnaar. Maar wanneer 2 of meer spelers aan het einde van het spel de finish hebben bereikt dan wint de speler die het verst vanaf het startveld is gekomen. Als er dan nog sprake is van een gelijke stand dan wordt er door alle spelers een extra ronde gespeeld. De koploper na de extra ronde is de winnaar. Mocht er dan nog steeds een gelijke stand zijn dan speel je net zolang rondes totdat er een winnaar is.


Pluspunten

+ Dobbelstenen, dobbelstenen en nog meer dobbelstenen!

+ Het spel heeft een hoge herspeelbaarheid.

+ Elke racebaan heeft ook velden met leuke extraatjes.

+ Je kan zelf je eigen race maken.


Minpunten

+ Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

In Cubitos doe je mee aan de jaarlijkse race: de Kubus Cup! Aan het begin van het spel ontvang je een aantal dobbelstenen. Het spel bestaat uit 2 fases de actiefase en de dobbelfase. Tijdens de dobbelstenen kies je eerst welke dobbelstenen je wilt gooien. Nadat je de treffers opzij hebt gelegd bepaal je of je verder gaat met de overgebleven dobbelstenen of dat je stopt en doorgaat naar de actiefase. Tijdens de actiefase zet je stappen op de racebaan, ontvang je munten en koop je nieuwe dobbelstenen. In het begin van het spel start je allemaal met hetzelfde aantal grijze dobbelstenen, maar hoe beter je gooit hoe meer dobbelstenen je dus kan toevoegen. Het spel eindigt als de eerste speler de finish bereikt. De huidige ronde wordt dan nog wel afgemaakt en daarna wordt de winnaar bepaald.

Het spel is dus wel grotendeels gebaseerd op geluk, want het is maar net of je je dobbelstenen een beetje goed weet te gooien. Ook moet je natuurlijk op tijd stoppen, want anders blijf je met lege handen over. Maar als je goed weet te gooien dan komt er wel een stukje strategie bij kijken. Welke dobbelstenen kies je namelijk om toe te voegen aan je race? Welke vaardigheden hebben de karakters die daarbij horen? Allemaal tactische keuzes die je moet overwegen.

Wat ik nog meer leuk vind aan dit spel zijn de velden met extraatjes waarop je kan belanden. Zo kan je bijvoorbeeld tegoed ontvangen of zelfs een dobbelsteen. Het spel heeft overigens vier verschillende racebanen en je kan daar de karakterkaarten ook op afstemmen. Je kan zelfs je eigen race maken! De herspeelbaarheid van het spel is dus erg hoog, ieder spel is sowieso anders.

Cubitos heeft trouwens 121 (!) dobbelstenen. Tijdens het spel leg je de dobbelstenen in bakjes met dezelfde kleur. Op deze bakjes staat overigens ook nog welke zijdes de dobbelsteen bevat. Ik vind trouwens de doosjes van niet zulke goede kwaliteit, maar het is wel een makkelijk systeem om al die dobbelstenen te scheiden. De rest van het spelmateriaal is overigens wel top en allemaal heel erg stevig.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page