top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Cloudy Kingdom

Bijgewerkt op: 1 mei 2023

Naam: Cloudy Kingdom

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 - 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jolly Dutch

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4x4 kasteelkaarten

  • 4x4 dubbelzijdige magiekaarten

  • 74 routekaarten

Afhankelijk van het aantal spelers worden de kasteelkaarten in een van de twee vormen gelegd. Let hierbij op dat kasteelkaarten van dezelfde familie nooit exact tegenover elkaar mogen liggen of in hoeken bij elkaar. Elke speler kiest een familie en kijkt waar de bijbehorende kastelen (kleur) in de vorm liggen. Geef vervolgens aan elke speler dezelfde drie magiekaarten. Deze kies je normaal willekeurig, bij het eerste spel worden hakken, inspiratie en brandend kruispunt aangeraden. Heb je meer ervaring, dan kun je besluiten dat elke speler zelf drie magiekaarten mag kiezen. Let op dat je altijd slechts één kant van de magiekaart gebruikt. Schud alle routekaarten om een trekstapel te vormen en plaats deze binnen handbereik van alle spelers. Houd ernaast ruimte over voor een aflegstapel. Elke speler pakt één routekaart. Bepaal wie de startspeler is en start het spel.


De spelregels

Spelers voeren (met de klok mee) na elkaar hun beurt uit. Dit gaat door tot het einde van het spel wordt bereikt doordat twee tegenover elkaar liggende kastelen van één familie (noord-zuid of oost-west) met elkaar zijn verbonden. Tijdens je beurt kies je of je de routekaart uit je hand speelt, of deze aflegt en daarvoor in de plaats een magiekaart speelt. Na het spelen van een route- of magiekaart pak je een nieuwe routekaart en is de volgende speler aan de beurt.


Kies je voor het spelen van een routekaart, dan moet deze volgens de aanlegregels worden gespeeld. Er zijn twee opties voor het spelen van een routekaart: 1.

  • Een routekaart spelen waar nog geen routekaart ligt - je mag een routekaart alleen aanleggen aan een kasteelkaart of een andere routekaart, niet op een willekeurige plaats waar geen verbinding is met andere kaarten. Leg je een routekaart aan een andere routekaart, dan moeten deze aan de korte zijdes aan elkaar grenzen. Leg je een routekaart aan een kasteelkaart, dan moet de routekaart met de korte zijde tegen de lange zijde van de kasteelkaart worden geplaatst. Het is dus niet toegestaan om een routekaart met de korte zijde aan de lange zijde van een andere routekaart te spelen.

  • Een routekaart bovenop een andere routekaart spelen - je mag een routekaart bovenop een andere routekaart spelen door de nieuwe routekaart haaks bovenop de kaart eronder te leggen. Hiermee kun je een bestaande weg aanpassen, routes blokkeren of juist vrij maken. Er is geen limiet voor het aantal routekaarten dat op elkaar kan liggen. Je moet wel altijd haaks op de kaart eronder spelen. Je speelt een kaart dus horizontaal als de vorige kaart verticaal was (en andersom). Je mag een routekaart in je hand roteren zoals je wilt, ze hebben geen vaste oriëntatie.

In plaats van een routekaart te spelen, kun je ervoor kiezen om één van je drie magiekaarten te spelen. Leg in dit geval de routekaart uit je hand open af op de aflegstapel en voer het effect van de betreffende magiekaart uit. Je kunt elke magiekaart slechts één keer per spel gebruiken. Als je deze magiekaart door het effect niet in het speelveld legt, leg je deze terug in de doos. Je kunt het spel niet winnen in de beurt waarin je zelf een magiekaart speelt.

  • Hakken - verwijder één al gespeelde routekaart uit het spel. Dit kan geen routekaart zijn die onder een andere routekaart ligt. Leg deze magiekaart af.

  • Inspiratie - trek twee routekaarten. Speel één van beide volgens de aanlegregels, leg de andere af. Leg deze magiekaart af.

  • Brandend kruispunt - speel deze magiekaart als een routekaart (volgens de aanlegregels) haaks bovenop een routekaart. Deze magiekaart is permanent: er kan geen route- of magiekaart op gespeeld worden en ook effecten van magiekaarten werken hier niet op.

  • Onderbroken kruispunt - speel deze magiekaart als een routekaart (volgens de aanlegregels).

  • Versnelde groei - trek een routekaart en speel deze (volgens de aanlegregels) op een plek waar nog geen routekaart ligt. Trek vervolgens een nieuwe routekaart, deze speel je haaks bovenop de eerder gespeelde routekaart (volgens de aanlegregels). Je speelt dus twee routekaarten op elkaar in één beurt. Leg deze magiekaart af.

  • Groene vingers - trek twee routekaarten, houd deze in je hand. Alle andere spelers mogen nu (in beurtvolgorde) de routekaart uit hun hand afleggen en een nieuwe pakken, zij zijn dit niet verplicht. Speel hierna beide routekaarten uit je hand. Leg deze magiekaart af.

  • Herplanten - pak de bovenste routekaart van de aflegstapel en speel deze. Leg deze magiekaart af.

  • Woekering - draai een al gespeelde routekaart een kwartslag met de klok mee. Hiermee is het mogelijk dat een routekaart niet meer ‘goed’ aangelegd ligt. Ligt de routekaart bovenop andere routekaarten, dan draai je de complete stapel. Leg deze magiekaart af.


Het spel is direct afgelopen als een speler een routekaart aanlegt waardoor er een doorlopende route is van een kasteel van één familie naar een kasteel van dezelfde familie aan de directe overkant (noord-zuid of oost-west). Diagonaal kastelen met elkaar verbinden heeft geen zin/effect. Een route is doorlopend als er geen onderbrekingen, gaten of blokkades in de route te vinden zijn: de route is begaanbaar voor de vertegenwoordigers van de familie. De speler van wie de twee (correcte) kastelen met elkaar verbonden zijn, wint het spel!

Zijn door de gespeelde routekaart ook kastelen van andere families correct met elkaar verbonden, dan wint de speler die de routekaart aanlegde. Maakt een speler per ongeluk een verbinding waardoor de kastelen van twee andere spelers correct verbonden zijn, dan delen die andere spelers de overwinning. Je kan dus winnen in andermans beurt.

Je kunt niet winnen in de beurt waarin je een magiekaart speelt. Maak je een doorlopende route voor jezelf door een magiekaart te spelen, dan kun je pas in de volgende beurt winnen als de route nog/weer doorlopend is. Creëer je per ongeluk een doorlopende route voor een ander door een magiekaart, dan eindigt het spel wel direct en wint die speler. Het spel eindigt ook als de trekstapel leeg is. Alle spelers spelen nog de routekaart uit hun hand. Is er dan nog geen winnaar, dan eindigt het spel in gelijkspel.


Pluspunten

+ De routes veranderen continu.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen.

+ De magiekaarten geven een leuke twist aan het spel.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is eco-friendly.


Beoordeling

Weet jij als jouw luchtkastelen te verbinden? Als eerste leg je het speelveld neer, deze verschilt aan de hand van het aantal spelers. Je zorgt ervoor dat elk luchtkasteel van jouw aan een andere zijde ligt. Als je aan de beurt bent kies je ervoor om een routekaart te spelen of een magiekaart. De routekaarten mag je aan een kasteel, een andere routekaart of dwars over een andere routekaart leggen. De magiekaarten gebruik je om bijvoorbeeld kaarten te verwijderen of elkaar te dwarsbomen. Hierdoor veranderen de routes constant. Zodra een speler twee luchtkastelen die tegenover elkaar liggen weet te verbinden zonder in die beurt een magiekaart te hebben gespeeld dan wint hij het spel!

Wat ik echt super leuk vind aan Cloudy Kindom is dat geen spel hetzelfde is! Sowieso zijn er bepaalde aanpassingen gedaan voor een spel met 2, 3 of 4 spelers door de beginvorm van het speelveld aan te passen. Ook doordat je iedere keer andere kaarten neerlegt verschilt het spel ook weer iedere keer. Je hebt ook de optie om een routekaart dwars op een andere route te spelen, waardoor de route voor jou en andere spelers ook weer verandert. Als je merkt dat een speler bijvoorbeeld bijna zijn route heeft voltooit dan kan je dit doen om deze speler een beetje te dwarsbomen.

Dat dwarsbomen kan trouwens ook door middel van de magiekaarten die je kan inzetten. Je kan deze kaarten niet alleen goed voor jezelf gebruiken, door bijvoorbeeld het trekken van extra kaarten, maar je hebt ook magiekaarten waarbij je routekaarten kan verwijderen. Ook die kaart kan je dan weer heel goed gebruiken om een route die een andere speler heeft gemaakt af te breken.

Ik vind Cloudy Kindom weer een super leuk spel. Het spel is echt spannend tot het einde en je moet goed opletten, ook fijn dat er veel interactie tijdens het spel is en dat niet iedereen met zijn eigen spel bezig is. Je moet soms wel een beetje geluk hebben met de kaarten die je trekt en die gelegd worden, maar voor je het weet ben je heerser van de lucht!


Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page