Naam: Clash of the Ardennes
Soort spel: Strategisch spel
Aantal speler: 2 spelers
Speeltijd: 60 minuten
Leeftijd: 12+
Uitgever: Elwin Klappe Board Games
Prijs: €29.-
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
7 allied tanks
9 allied infantry
5 allied anti-tank mine
4 allied special untis
3 allied street markers
7 axis tanks
9 axis infantry
5 axis anti-tank mine
4 axis special untis
3 axis street markers
1 battle field, bestaande uit 10 puzzel stukken
10 objective kaarten
10 victory kaarten
Voordat je begint leg je eerst de buitenkant het battle field neer. Dit doe je door de 10 puzzel stukken met elkaar te verbinden. De puzzelstukken zijn genummerd op de achterkant, op deze manier kan je ze op de juiste manier met elkaar verbinden. Speler 1 speelt de 'axis' kant van het bord, dit herken je aan de rode ster op de achterkant. Speler 2 speelt aan de allied kant van het speelbord, deze kant herken je door de groene ster op de achterkant van het speelbord.
Vervolgens leg je alle benodigdheden per speler georganiseerd aan jou kant van het speelbord.
Als laatste schud je alle objective en victory kaarten goed door elkaar en leg je deze gesloten neer.
De spelregels
De speler die begint pakt een kaart van de stapel en de speler daarna pakt de volgende kaart. Je bekijkt deze kaart, maar houdt deze voor jezelf dit is namelijk je opdracht voor de rest van het spel.
Het doel van het spel is om de verschillende straten te veroveren. Welke dit precies zijn staat beschreven op de kaart die je net hebt gepakt. Het spel bestaat uit 7 straten, je begint aan jou kant van het speelbord en als je aan de andere kant bent gekomen dan is de straat van jou.
Als je aan de beurt bent krijg je vier actiepunten die je mag inzetten. Je hebt daarnaast de keuzes uit vier verschillende acties die je kan doen, maar sommige acties kosten meer punten. Je kan ervoor kiezen om een nieuwe unit in het spel te brengen, dit kost je 1 actiepunt. Voor 2 actiepunten kan je er ook voor kiezen om je achterste unit in een straat naar de voorste positie in de straat te verplaatsen. Je kan ook een unit van vooraan je straat terug halen naar je voorraad, dit kost je ook 2 actiepunten. Als laatste optie kan je ervoor kiezen om een geblokkeerde unit terug te plaatsen in je voorraad, dit kost je wel 3 actiepunten. Als je al je actiepunten hebt ingezet dan is je tegenstander aan de beurt.
Tijdens dit spel probeer je dus de verschillende straten te veroveren, omdat je steeds meer units in het spel brengt kom je ook dichterbij je tegenstander. Een gevecht is dus onvermijdelijk (dit kost geen actiepunten), als twee units elkaar raken ontstaat er zo'n gevecht en zal de sterkste winnen. De verliezer moet zijn units van hetzelfde soort terugtrekken en hierdoor ontstaat er een gat. Als je nog actiepunten over hebt kan je dit gat eventueel vullen met units die je nog tot je beschikking hebt. Het kan ook zo zijn dat twee van dezelfde units elkaar aanvallen, dan verliezen jullie beide alleen de voorste unit.
Je kan er ook voor kiezen om te blokkeren in plaats van aan te vallen. Door een sterke unit tegen een die van je tegenstander aan te leggen en niet aan te vallen. Je tegenstander moet dan in zijn beurt zijn unit verwijderen, maar dit kost natuurlijk 3 actiepunten.
Je hebt dus verschillende units tot je beschikking. Naast de normale units zijn er ook speciale units die je mag inzetten, zoals de general, de spy, de command tank en de mortar. Je mag van deze speciale unit slechts één in het spel hebben. Mocht je deze dus in een straat hebben terwijl je deze veroverd dan mag je geen speciale unit meer in het spel brengen. De gewone units en de speciale units hebben allemaal hun eigen functie, deze zijn:
Anti-tank mines - de anti-tank mine verslaat alle tanks, maar kan worden ontwapend door alle infantry en de spy.
Tanks - de tank verslaat alle infantry, maar kan worden ontwapend door de anti-tank mine en de spy.
Infantry - alle infantry units hebben een bepaalde rank. Als twee van deze in gevecht komen dan wint de infantry met de hoogste rank. Daarnaast wint de infantry ook van de anti-tank mine, maar hij verliest het van de tank.
The general - wordt verslagen door de tanks en de spy, maar verslaat alle andere infantry omdat hij de hoogste in rang is. Daarnaast is deze unit heel groot, dus je bent sneller aan de overkant van de straat.
The spy - deze unit verslaat alle andere units, behalve de spy van je tegenstander.
The command tank - deze tank kan ook andere units in aangrenzende straten aanvallen.
The mortar - deze unit kan vanaf een afstand aanvallen. De infantry van de laagste rang is niet veilig als deze zich twee straten verderop aan de linkerzijde bevind.
Als je aan het einde van de straat bent gekomen dan ben jij degene die de straat heeft veroverd. Je legt een fiche neer op deze straat, zodat het duidelijk is dat jij deze hebt veroverd. Je mag ook een victory kaart van de stapel pakken. Hierop staat een actie of voordeel die je kan gebruiken tijdens het spel. De straat is nu afgesloten, je mag de eenheden nu niet meer terug in je voorraad nemen.
Als je je geheime opdracht weet te volbrengen dan eindigt het spel en kan jij je de heerser van de straten noemen.
Pluspunten
+ Het speelbord is van stevig hout gemaakt.
+ Het thema is super goed gekozen.
+ Je moet strategisch denken.
+ De objective kaarten maken het spel elke keer weer anders.
Minpunten
- Aan het begin moesten we de handleiding er telkens bij pakken om te kijken welke unit sterker is.
Beoordeling
Clash of the Ardennes speelt zich af in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je gaat terug in de tijd en je moet proberen om als eerste de straten van Bastogne te veroveren. Het thema van het spel is super goed gekozen en daarnaast passen de illustraties heel goed bij de tijd waarin het spel zich afspeelt. Daarnaast is het spelmateriaal gemaakt van stevig hout en dus zal het niet zomaar stuk gaan.
Aan het begin van het spel krijg je een objective kaart, hierop staat je doel beschreven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de twee buitenste straten en een straat naar je keuze moet zien te veroveren. Je tegenstander heeft een ander doel, maar deze kan qua straten veroveren weer overlappend zijn. Soms probeer je dezelfde straat te veroveren en dan wordt het een echte strijd. Maar het kan ook zijn dat je in sommige straten elkaar nauwelijks tegen komt, toch wil je natuurlijk niet dat je tegenstander te snel aan de overkant geraakt en dan is het belangrijk om een keuze te maken of je de aanval inzet of niet.
Het enige nadeel aan dit spel vond ik dat aan het begin het nog wel even kijken was welke unit nou sterker was. Je komt natuurlijk ook je tegenstander tegen en dan wil je ook wel een unit hebben die zijn unit aankan. Het is dus belangrijk om wel duidelijk op een rijtje te hebben wat de functie is van de unit. Daarnaast is het ook niet handig om heel veel units van hetzelfde soort in een rij te plaatsen, de kans dat je tegenstander dan van je wint is dan groter. Voor de echte strateeg is dit dus wel een leuk spelletje om met z'n tweeën te spelen!
Het spel wat ik heb gespeeld is een prototype en de kickstartercampagne loopt nu nog. Het kan zijn dat de echte versie een klein beetje verschilt van de versie die ik heb gespeeld, maar ik zou zeker een keer een kijken nemen op de kickstarter pagina!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments