top of page
Foto van schrijverMirthe

Cartaventura Lhassa

Naam: Cartaventura Lhassa

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €13.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 70 dubbelzijdige speelkaarten

Voordat je het spel begint lees je eerst de historische achtergrond van het spel:

"Alexandra David-Neel bracht begin 20ste eeuw 25 jaar van haar leven door in Azië. Ze kreeg als eerste Europese vrouw toegang tot de verboden stad Lhassa in Tibet. De onverschrokken ontdekkingsreizigster deinsde voor geen enkel gevaar terug en weigerde zich te onderwerpen aan fysieke of morele beperkingen. Ze schreef ook veel boeken.

Ze werd geboren in de buurt van Parijs en stief in 1969 in Digne-les-Bains, toen ze bijna 101 jaar was. Ze liet de stad een groot deel van haar bezittingen na: eigendommen, archieven, collecties en auteursrechten.

De vrouw die vele pseudoniemen gebruikte aan het begin van haar carrière schreef uiteindelijk onder de naam van Alexandra David-Neel. Haar naam is nu onlosmakelijk verbonden met de ontdekking van Tibet, ook al was ze al 43 jaar toen ze aan haar legendarische reis begon. Die zou oorspronkelijk 18 maanden duren, maar Alexandra keerde pas na 14 jaar terug. Tijdens haar lange ontdekkingsreis, die begon in Ceylon (Sri Lanka), ontmoette ze veel bijzondere mensen. Zo kreeg ze in 1912 toestemming voor een audiëntie bij de dertiende dalai lama en ze ontmoette de zoon van de maharadja van Sikkim, Sidkeong Tulku Namgyal, die een goede vriend werd. Hij stelde haar voor aan een jonge kerel, Aphur Yongden, die haar reisgezel en later zelfs haar adoptiezoon werd.

Alexandra doorkruiste Azië op zoek naar kennis over de oorsprong van het boeddhisme. In gezelschap van Yongden wijdde ze zich in de meditatie- en yogaboefening in bij de gomcen van het klooster van Lachen. Ze leerde er onder andere de techniek Tumo, waarmee ze zichzelf zonder vuur warm kon houden in de sneeuw. Terwijl de oorlog in Europa juist was uitgebroken, bracht zij de winter door in het klooster van Lachen. Ze leidde er de bouw van een kluizenaarshut. De-Chen Ashram. Ze trok er zich terug en bracht er de winter door om te studeren en te mediteren. Ze was de eerste westerling die zich inwijdde in het tantrisme.

Nadat ze twee jaar in haar kluizenaarswoning had doorgebracht, stak Alexandra David-Neel zonder toestemming de Tibetaanse grens over naar Shigatse, waardoor ze in 1916 uit Sikkim werd verbannen. Ze zette vervolgens haar reis voort naar Japan en Korea en belandde daarna in het klooster van Kumbum, waar ze bijna 2,5 jaar verbleef. Haar volgende bestemming was Lhasa, de hoofdstad van Tibet, waar geen buitenlanders werden toegelaten. Ze verbleef enige tijd in Jyekundo, kopieerde er stafkaarten van de Tibetaanse zone en probeerde een eerste keer naar Lhasa te gaan. Na enkele mislukkingen zonderde ze zich af van de rest van de groep en ze liet alle bagage achter die haar westerse origine kan verraden. Alexandra en Yongden vertrokken midden in de winter gekleed als ardjopas (bedelende pelgrims).

Ze begonnen aan een tocht van 2000 kilometer, die meerdere maanden zou duren. Om niet op te vallen, liepen ze 's nachts en verstopten ze zich overdag. Toch bleven ze niet uit handen van rovers. Alexandra David-Neel kende het bijgeloof van de bevolking en redde zich goed in die situaties door bezweringen uit te spreken en de heks te spelen. Als dat niet volstond, had ze nog een laatste verdedigingsmiddel: haar revolver. Ze reisden als bedelaars en bedelden dus om voedsel en een slaapplek. De tocht toonde Alexandra het leven van de armen op het platteland, wat ze tijdens haar eerdere reizen nooit zag. Dit avontuur was de inspiratiebron voor haar bestseller een vrouw trekt door Tibet."


De spelregels

Nadat je de eerste kaart van de stapel hebt gepakt lees je deze volledig uit. Tijdens het spel hoef je niet te noteren en niet opzoek te gaan naar verborgen elementen op de kaarten. Volg de instructies op de kaarten en laat je leidden. Nadat je een keuze hebt gemaakt leg je de eerste kaart bovenop de stapel met kaarten, zodat de volgende kaarten geheim blijven.


De kaarten zijn op de voor- en achterkant bedrukt. Op de voorkant staat het kaartnummer in een gekleurde cirkel. Op de achterkant staat het kaartnummer in een zwart vierkant. Draai nooit een kaart om als dit niet in de instructies wordt gevraagd.


Er zijn verschillende soorten kaarten in het spel, die je kan herkennen aan icoontjes:

  • Gebeurteniskaart - deze herken je aan de bliksemschicht. Je leest deze kaarten telkens volledig uit.

  • Voorwerpkaart - deze herken je aan het handje. Je legt deze kaarten voor een van de spelers neer. Voorwerpen kunnen nuttig zijn in de loop van het spel.

  • Actiekaarten - deze herken je aan een tandwiel. Je kiest samen een beschikbare actie en volgt de instructies.

  • Plattegrondkaart - deze kaarten leidden je door het spel en vormen een kaart.

Er zijn vijf verschillende ontknopingen. Je kan op de laatste kaart het nummer noteren van elke ontknoping die je hebt bereikt.

Om het spel op te ruimen neem je alle kaarten die nog op tafel liggen en verwijder je de kaarten. Draai kaarten waarop een zwart vierkant te zien is weer om. Draai kaarten met een sleutel om en draai kaarten met een slotje juist niet om. Daarna sorteer je de kaarten weer van 1 tot 70. Daarna ben je weer klaar om een nieuw avontuur te beleven met andere keuzes.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel bevat geen spelregelboekje.

+ Je vertelt het verhaal door de kaarten.

+ Het spel heeft 5 verschillende eindes.

+ Je kan het spel ook solo spelen.

+ Het spel is prachtig.


Minpunten

- Na een keer spelen ken je het spel wel.


Beoordeling

In Cartaventura Lhassa volg je het verhaal van de ontdekkingsreizigster Alexandra David-Neel. Je volgt haar verhaal door Tibet en India. Het is een verhalend kaartspel waarbij je samen of alleen op avontuur kan. De kaarten bieden verschillende keuzes, maar je moet proberen om het spoor van Alexandra te volgen. Het spel heeft wel vijf verschillende uitkomsten en door meerdere keren te spelen kan je de verschillende eindes ontdekken en is het verhaal iedere keer anders. Sta jij straks oog in oog met een witte tijger? Of kan jij de heilige tempels betreden?

Er zijn dus vijf mogelijke uitkomsten van dit spel. Wij hebben het spel twee keer gespeeld, maar dit kwam ook doordat we bij de eerste keer vrij snel een niet zo goed einde hadden. We zijn toen opnieuw begonnen en hebben een ander einde van het spel bereikt. Ik denk wel dat je dit spel niet zo snel nog een keer speelt, tenzij je net zoals ons snel een einde hebt. Het is wel leuk om te ontdekken wat de verschillende mogelijkheden zijn, maar dan moet je sommige kaarten dus opnieuw lezen.

De kaarten bevatten niet alleen maar tekst. Er zijn ook kaarten met gedeeltes van een plattegrond, kaarten met afbeeldingen en acties en voorwerpenkaarten. De kaarten waar een afbeelding op te zien is, zijn net kleine schilderijtjes, werkelijk prachtig. Ze passen ook goed bij het spel, want de afbeeldingen zien er wat ouder uit en dit spel speelt zich ook af in de 20e eeuw.

Je kan Cartaventura Lhassa ook solo spelen, persoonlijk vind ik het wel leuker om met meerdere mensen te spelen, want dan kan je discusseren over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Ook is het leuker om je samen met iemand in te leven in het verhaal en de gebeurtenissen.

Na het spelen van deze versie ben ik zeer benieuwd geworden naar de andere spellen van Cartaventura. Er zijn naast Lhassa nog drie spellen die je kan spelen: Vinland, Karvanen en Oklahoma.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page