Naam: Blast
Soort spel: Kaartspel
Aantal speler: 2 spelers
Speeltijd: 15 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: White Goblin Games
Prijs: €11.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
12 shrinkin kaarten (factiekaarten)
12 trashers kaarten (factiekaarten)
12 morphi kaarten (factiekaarten)
12 greedbots kaarten (factiekaarten)
5 planeetkaarten
7 sterrenkaarten
Voordat het spel begint leg je de 5 planeetkaarten open in een rij tussen de spelers. De 4 overzichskaarten leg je zo neer dat beide spelers goed de kracht van de facties kunnen zien. De rest van de factiekaarten schud je en leg je als gedekte trekstapel neer. De 7 sterrenkaarten leg je als een open trekstapel naast de factiekaarten. Je kiest vervolgens een startspelers, deze speler is de leider van de eerste slag.
De spelregels
Je speelt het spel in een aantal rondes, elke ronde bestaat uit een aantal slagen. De ronde eindigt zodra een speler de laatste kaart uit zijn hand speelt.
Tijdens een ronde schud je eerst de factiekaarten. Als je niet de eerste ronde speelt verzamel je eerst de factiekaarten van de vorige ronde. Daarna geef je iedere speler 15 gedekte kaarten. Je neemt de kaarten op hand zonder deze aan de andere speler te laten zien.
Elke speler telt dan het aantal planeten en sterren dat hij heeft liggen. Elke planeet en elke ster is 1 punt waard. Als er een verschil in punten is tussen de spelers dan ruilen de spelers een aantal kaarten gelijk aan dit verschil. De speler met de meeste punten geeft zijn kaarten met de hoogste waarde aan zijn tegenstander en de speler met de minste punten geeft kaarten naar keuze aan zijn tegenstander.
De leider speelt een of meerdere kaarten uit zijn hand. De leider is de speler die de laatste slag heeft gewonnen. Als het de eerste slag van een ronde is, is de speler die de vorige ronde heeft verloren de leider van de slag. Elke slag wordt gespeeld door de volgende stappen te volgen:
Selecteer planeet
Speel kaarten
Verplaats planeet
Elke planeet heeft een voorwaarde:
Zamepra - 1 kaart, je hoeft de factie niet te volgen.
Peolara - kaarten met dezelfde waarde, je hoeft de factie niet te volgen.
Usiri - 3 kaarten met dezelfde waarde, je hoeft de factie niet te volgen.
Vao D - 3 kaarten op volgorde van één factie.
Thora III - 3 kaarten op volgorde, bestaande uit 3 verschillende facties.
Elke factie heeft een speciale kracht die het spel beïnvloedt. Elke factie heeft een optionele of verplichte kracht:
Shrinkin (optioneel) - als je een shrinkin speelt, mag je het ook spelen voor 1 waarde minder.
Trashers (verplicht) - als je een slag met een trasher hebt gewonnen, moet je 1 kaart uit je hand afleggen.
Morphi (optioneel) - als je een morphi speelt, kunnen ze de vorm van een andere factie aannemen. Ze kopiëren alleen geen speciale kracht.
Greedbots (verplicht) - als je een slag met een greedbot hebt gewonnen, verplaats je de planeet volledig naar jouw kant.
De leider speelt één of meerdere kaarten uit zijn hand om te voldoen aan de vooraarde van de gekozen planeet. De andere speler kan daarna spelen of passen.
Als de speler speelt, moet de speler één of meerdere kaarten met een hoge waarde spelen en voldoen aan de voorwaarden van de gekozen planeet. Een combinatie van kaarten moet in totaal ene hogere waarde hebben dan de totale waarde van de eerder gespeelde kaarten. Na het spelen van de kaarten is de leider weer aan de beur. De spelers blijven om de beurt kaarten spelen totdat een speler past.
Een speler past als hij geen hogere combinatie kan spelen, niet kan voldoen aan de voorwaarden of als hij ervoor kiest om niet te spelen. Zo kan de speler zijn kaarten bewaren voor aan andere slag in dezelfde ronde. Zodra een speler past, is de slag afgelopen en wint de andere speler de slag.
De speler die de slag heeft gewonnen verplaatst de planeet een stap richting zijn kant. Als de planeet in het midden ligt wordt de planeet voor de speler gelegd Als de planeet voor de andere speler ligt wordt deze naar het midden verplaatst. Als de planeet al voor de winnende speler ligt dan blijft deze liggen.
Als een speler de laatste kaart uit zijn hand speelt eindigt de ronde direct. De slag wordt niet afgemaakt en de planeet zal niet verplaatst worden. De speler die als eerste al zijn handkaarten heeft gespeeld, ontvangt een sterkaart. De sterkaart wordt bij de andere eigen planeetkaarten gelegd. Elke sterkaart is 1 punt waard.
Beide spelers tellen aan het einde van de ronde het aantal punten dat ze hebben. Elke planeet die aan de zijde van de speler ligt is 1 punt waard. Planeetkaarten in het midden tellen niet mee. Elke ster is 1 punt waard. Een speler wint als hij 7 punten heeft. Als geen van beide spelers 7 punten heeft starten de spelers een nieuwe ronde. De ster- en planeetkaarten worden in de voorbereiding op de volgende ronde niet verplaatst.
Het spel eindigt als een speler 7 punten of meer heeft. Of als de laatste sterkaart van de stapel wordt gepakt. Dan wint de speler met de meeste punten. Is er sprake van een gelijke stand? Dan wint de speler met de meeste sterkaarten.
Pluspunten
+ De planeten blijven bewegen tijdens het spel.
+ De facties hebben ieder hun eigen kracht.
+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.
+ Het artwork is buitenaards.
Minpunten
- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.
Beoordeling
Blast is een slagenspel voor 2 spelers. Het doel is om een ronde te eindigen met 7 punten, dan win je het spel. Een planeet is 1 punt waard en een ster ook. De leider van de slag selecteert een planeet, iedere planeet heeft bepaalde voorwaarde. De leider speelt een bepaald aantal kaarten om aan de voorwaarde te voldoen. De andere speler kan daarna meespelen of passen. De speler die uiteindelijk past verliest de slag. De speler die de slag wint mag de gewonnen planeet 1 stapje naar zijn kant leggen, maar wint de andere speler weer de slag om die planeet, dan mag hij deze weer terug leggen. De planeten bewegen dus tijdens het spel.
Het leuke aan dit spel is dus dat de planeten telkens blijven bewegen. Het is dus niet zo dat winst ook gelijk betekent dat je de planeet hebt gewonnen. Zo kan het dus zomaar zijn dat je een aantal punten voor staat, maar deze tijdens het spel weer verliest. Het is dus van belang om een beetje tactisch te kijken en proberen om verschillende slagen te winnen.
Wat ook leuk aan het spel is, is dat iedere factie zijn eigen kracht heeft. Bij sommige facties mag je zelf bepalen of je die kracht in zet, maar bij andere facties ben je verplicht om ze uit te voeren. Als je bijvoorbeeld met een Greedbot wint dan moet je de planeet volledig naar jouw kant verplaatsen, maar als je een Morphi speelt dan neemt deze het gedaante van een andere factie aan als je dit wilt.
Door het spel heen komen er sterkaarten in het spel. Deze krijg je als je als eerste je hand leeg speelt. Sterkaarten blijven aan jou kant liggen en zijn ieder 1 punt waard. Zo kan je dus een vast aantal punten krijgen en sneller het spel winnen.
Ik ben wel fan van dit slagenspel, het is een keer wat anders, doordat de planeten de hele tijd verplaatsen tijdens het spel. Daarnaast kan je het eenvoudig meenemen door het kleine doosje waar het spel in zit. Ik weet niet of ik het de hele avond zal spelen, maar het is zeker een leuk spelletje voor tussendoor.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments