top of page
Foto van schrijverMirthe

Between Two Cities

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2022

Naam: Between Two Cities

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 3 - 7 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Stonemaier Games

Prijs: €39.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 108 bouwtegels

  • 24 duplextegels

  • 14 stadstokens

  • 1 scorebord

  • 7 referentiekaarten

  • 15 zitplaatsen randomizerkaarten

Voordat het spel begint schud je de zitplaatsen randomizerkaarten en trek je de bovenste kaart van de stapel. Ga met de klok mee rond de tafel zitten op basis van de categorie op de kaart. Als de kaart bijvoorbeeld zegt: "Alfabetisch op geboorteplaats", ga je zo zitten. Als spelers de voorkeur geven aan een volledig willekeurige opstelling, deel dan één randomizerkaart aan elke speler en verwijs naar de nummers in de linkerbovenhoek van de kaarten om de zitplaatsvolgorde bepalen. Spelers zitten dan met de klok mee in oplopende volgorde, laagste waarde naar hoogste waarde. Zorg ervoor dat je met gelijke ruimte tussen de spelers zit, zoals elke stad kan worden gebouwd tussen twee spelers die naast elkaar zitten.

Plaats het scorebord in het midden van de tafel. plaats een stadspenning tussen elk paar spelers en de matching stadsfiches naast het scorebord. Plaats een referentiekaart voor van elke speler.

Schud de duplextegels en leg ze met de afbeelding naar beneden als stapels naast het scorebord.

Plaats de doos in het midden van de tafel met alle gedekte bouwtegels aan de binnenkant en schud de tegels in de doos.


De spelregels

Het spel wordt gespeeld in drie ronden. Aan het begin van elke ronde trek je een willekeurige hand van tegels. Bij elke beurt kies je in het geheim twee tegels om met de afbeelding naar beneden voor je neerleggen. Als je meer dan één tegel over hebt in je hand, geef je je hand door aan de volgende speler. Dan draaien alle spelers hun geselecteerde tegels tegelijk en plaatsen er een in elk van hun steden.

De tegels die je selecteert en hun positionering bepalen hoeveel punten je scoort aan het einde van het spel. Aan het einde van het spel, zullen elk van je steden een 4x4 taster vormen, van in totaal 16 bouwvakken, 12 bouwtegels en twee duplextegels.


De verschillende gebouwen zijn:

  • Winkels, een set is 2/5/10/16 waard - winkels scoren indien aangesloten in een rechte lijn (rij of kolom): 2 punten voor één winkeltegel, 5 punten voor twee verbonden winkeltegels, 10 punten voor drie verbonden winkeltegels in een rechte lijn, of 16 punten voor vier verbonden winkeltegels in een rechte lijn. Als rijen winkels elkaar kruisen (in een L of T of + vorm), kan elke tegel slechts voor een van de sets worden geteld.

  • Fabrieken een tegel is 4/3/2 waard - bepaald door de meerderheid in de stad met de meeste fabriekstegels in vergelijking met andere steden. Elke fabriektegel scoort 4 punten in de stad met de meeste tegels in de stad met de op één na meeste fabriekstegels scoort deze 3 punten. In alle andere steden levert elke fabriekstegel 2 punten op.

  • Tavernes, een set is 1/4/9/17 waard - er zijn vier verschillende tavernetegels, elk met een ander pictogram in een rode diamant. Tavernes scoren 1 punt voor één in een stad, 4 punten voor twee verschillende tavernes, 9 punten voor drie verschillende tavernes, of 17 punten voor de vier verschillende tavernes in een stad. Een stad kan dubbele tavernes bevatten. Elke reeks tavernes wordt apart gescoord.

  • Kantoren, een set is 1/3/6/10/15/21 waard en een tegel is +1 waard als deze naast minstens 1 taverne ligt - kantoren scoren 1 punt voor één kantoortegel, 3 punten voor twee kantoortegels, 6 punten voor drie, 10 punten voor vier, 15 punten voor vijf, of 21 punten voor zes kantoortegels, ongeacht van locatie of nabijheid van elkaar. Als een stad zeven kantoortegels heeft, begint de zevende een nieuwe set van kantoren, en het scoren begint opnieuw bij 1 voor die set. Bovendien krijgt elk kantoor +1 punt als het grenst aan minstens één taverne.

  • Parken, een set is 2/8/12/13/14.. waard - parken scoren in groepen van één of meer verbonden parken. Een niet-verbonden park is 2 punten waard. Twee aaneengesloten parken zijn 8 waard. Drie verbonden parken zijn 12 waar en elk extra aangesloten park na de derde verhoogt de score met 1. Scoor elke parkgroep afzonderlijk. Om deel uit te maken van een verbonden groep, moet een park grenzen met een ander park. De groep hoeft niet een rechte lijn vormen

  • Huizen is 1 waard - elke huistegel is 1 punt waard voor elk verschillend gebouwtype in de stad Als bijvoorbeeld vijf verschillende gebouwtypes in een stad zijn dan telt elk huis voor 5 punten. Alle tavernes tellen als één gebouwtype. Als een huistegel grenst aan een fabriekstegel scoort die tegel 1 punt, want mensen willen niet naast een fabriek leven.

Alle spelers voeren onderstaande stappen gelijktijdig uit.

Tijdens ronde 1 trek je zeven bouwtegels uit de doos om je hand te vormen. Voer dan de volgende stappen uit in volgorde:

  • Kiezen - kies stiekem twee van de tegels uit je hand om te spelen. Leg de resterende tegels gedekt op de tafel boven de stad links van je en plaats het stadsfiche op die tegels. Dit geeft een signaal aan de andere spelers dat je klaar bent met het kiezen van je tegels. Als je klaar bent mag je deze niet meer veranderen en je mag ook de overige tegels niet meer bekijken.

  • Onthullen - zodra elk stadsfiche een stapel tegels eronder heeft, mogen alle spelers tegelijkertijd hun gekozen tegels onthullen door ze open te plaatsen.

  • Plaats - Je kunt nu openlijk de strategie met uw partners bespreken om de beste locatie te bepalen voor de door jou gekozen tegels. Je moet er een plaatsen in de stad aan je linkerhand en een in de stad aan je rechterhand, maar je kunt beslissen welke tegel door te overleggen met je buren. Alle tegels moeten in dezelfde richting worden geplaatst en alle tegels moeten aangrenzend worden gelegd aan ten minste één andere tegel van de stad. Je moet alle tegels zo plaatsen dat je uiteindelijke stad een vierkant van 4x4 is.

  • Herhalen - als er meer dan één tegel onder het stadsfiche ligt aan je rechterkant dan raap je die tegels op en kies, onthul en plaats je deze tegel nog een keer. Wanneer er nog maar één tegel over is onder het stadsfiche, leg deze gedekt af op het midden van het scorebord en begin ronde twee. Aan het einde van de eerste ronde zal elke stad uit zes tegels bestaan

Tijdens ronde 2 trek je drie duplextegels om je hand te vormen. Kies in het geheim twee tegels voor je plaatsing in je steden, plaats dan de derde boven de stad aan je linkerhand onder het stadsfiche om aan te geven dat je je beslissing hebt genomen. Onthul en plaats de twee tegels in elk van je steden, net als in ronde één. Als je je tegels plaatst mag je je strategie bespreken met je buren om de beste stad en locatie voor je gekozen tegels te bepalen.

In deze ronde worden er in totaal twee duplextegels aan elke stad toegevoegd. Behandel duplextegels net als twee aan elkaar geplakte bouwtegels: een van de bouwtegels moet naast een andere bouwtegel in de stad worden geplaatst en ze moeten zo worden geplaatst dat de uiteindelijke stad uit een 4x4 raster bestaat. Duplextegels moeten ook zo worden geplaatst dat hun oriëntatie overeenkomt met de andere tegels. Neem aan het einde van de ronde de resterende duplextegels van onder elk van de stadsfiches en leg ze gedekt naar beneden in het midden van het scorebord en begin ronde drie.


Ronde drie volgt dezelfde stappen als ronde één, behalve dat je je resterende tegels gedekt onder het stadsfiche aan je rechterkant plaatst en je de tegels pakt van je linkerkant. Aan het einde van deze ronde is je stad compleet en bestaat deze uit een 4x4 raster.


Nadat ronde drie voorbij is maak je het scorebord leeg met weggegooide tegels en ontvouw je het scorebord. Eén speler roept elk type gebouw op in de volgorde die op de referentiekaart staat. Elke speler kondigt vervolgens de score aan voor dat gebouwtype voor de stad links van hen en schuift het fiche van die stad vooruit op het scorespoor. Scoor één gebouwtype in alle steden voordat je het volgende gebouwtype scoort.

Je eindscore is de laagste score van de twee scores van je steden en de speler met de hoogste scoren wint het spel. Bij een gelijkspel kijk je naar je tweede score en dan wint de speler met de hoogste score.


Pluspunten

+ Je werkt samen aan de steden.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is strategisch.

+ Elk gebouw scoort op een bepaalde manier.

+ Je kan het spel met z'n tweeën spelen.


Minpunten

- Het artwork is niet zo mooi.


Beoordeling

Bouw samen aan verschillende steden tijdens Between Two Cities. Je werkt samen met de spelers die links en rechts van je zitten aan twee verschillende steden. Tijdens drie rondes bouw je de steden op die bestaan uit fabrieken, winkels, parken, kantoren enzovoorts. Elke beurt kies je twee tegels uit je hand waarvan je er één in je rechter stad plaatst en een in je linker stad. De andere spelers doen hetzelfde. Je mag nadat je de tegels hebt gekozen wel overleggen, om zo de tegels zo goed mogelijk te plaatsen. Na 3 rondes is het spel voorbij en zijn er steden gevormd van 4 bij 4. Je berekent voor elke stad de punten. Je eindscore is de laagste score van de twee scores van je steden en de speler met de hoogste scoren wint het spel.

Het leuke aan Between Two Cities is dat je eigenlijk samen aan de steden werkt, maar je individueel wint. Daarnaast moet je zowel rekening houden met je linkerbuurman als je rechterbuurman. Je laagste score telt uiteindelijk, dus je wilt ook niet één stad heel goed maken en de andere heel slecht, want je hoogste score telt dus niet mee. Dus het is niet handig om een van je steden te 'verwaarlozen'.

Je mag bovendien ook overleggen met elkaar, dus maak daar ook gebruik van. Misschien wilt deze speler wel een bepaalde strategie gebruiken of heeft hij al een bepaald idee om punten te scoren. Ieder gebouw wat je in je stad plaatst heeft een andere manier van scoren. Zo zijn er gebouwen die scoren als set en steeds meer punten scoren als je er meer van in je stad hebt. Er zijn ook gebouwen die 1 punt scoren en er zijn gebouwen waar je die meer punten scoren als ze wel of niet naast een ander gebouw liggen.

Between Two Cities speel je met 3 tot 7 spelers, maar je kan ook de regels wat aanpassen en het spel met z'n tweeën spelen. Een potje duurt niet lang, tussen de 20 en 30 minuten ongeveer en de spelregels zijn niet moeilijk. Je moet je tegels in een raster plaatsen van 4x4 en elke tegel heeft dus een specifiek gebouw. Afhankelijk van hoe je deze gebouwen plaatst scoor je punten.

Het enige nadeel van het spel is dat ik persoonlijk het artwork niet zo mooi vind. Ik denk dat ze de gebouwen een stuk mooier hadden kunnen weergeven en dat dat het spel nog aantrekkelijker had gemaakt. Wel is het zo dat door dit artwork de gebouwen eenvoudig uit elkaar zijn te houden. Zo scoor je gemakkelijk de punten aan het einde van het spel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page