Naam: Bellum Magica
Soort spel: Strategisch spel
Aantal speler: 2 - 5 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 10+
Uitgever: Blue Orange
Prijs: €29.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
5 kasteelborden
25 plaatskaarten (1 taverne, 7 boerderijen, 7 dorpen en 10 steden)
76 wezen kaarten (10 kobold, 46 boosaardige wezens en 20 zeer boosaardige wezens)
50 schatkistfiches (20 houten, 20 metalen en 10 gouden schatkistfiches)
1 voorraad voor de bonusfiches
45 bonusfiches (20 schilden, 17 opnieuw gooien en 8 magische schilden)
1 voorraad voor de middelen
60 middelen fiches (30 voeding, 20 teken en 10 ton fiches)
1 dobbelsteen
Voordat het spel begint krijgt iedere speler een kasteelbord en 2 koboldkaarten. De overige koboldkaarten worden niet meer tijdens het spel gebruikt. Vervolgens plaatsen de spelers hun koboldkaarten, zij mogen zelf bepalen hoe ze deze neerleggen. Ze leggen de kaart links als ze hun productiviteit- en verkenningsvaardigheden willen verbeteren en rechts als ze hun aanvalsvaardigheden willen verbeteren.
Dan wordt het koninkrijk opgebouwd, dit is wel afhankelijk van het aantal spelers. Wanneer er 2 spelers zijn neem je 3 boerderijen, 3 dorpen en 10 steden. Met 3 spelers 4 boerderijen, 4 dorpen en 10 steden. Als je met 4 spelers bent neem je 6 boerderijen, 6 dorpen en 10 steden en tot slot met 5 spelers zijn alle koninkrijk kaarten in het spel. Vervolgens leg je de taverne kaart open in het midden van de tafel. De rest van de kaarten vormen een stapel, met de stadskaarten onderaan, daarna de dorpen en bovenop de boerderijen. Je draait vervolgens net zoveel kaarten om als dat er spelers zijn, deze kaarten komen open rechts van de taverne.
Vervolgens schud je wezens, je houdt hierbij de boosaardige en zeer boosaardige wezens wel apart en je maakt ook twee afzonderlijke en gesloten stapels. Van elke stapel draai je vervolgens twee kaarten open.
Daarna schud je de schatkisten, waarbij je ze per type apart houdt. De waarde van de fiches moet hierbij verborgen blijven.
Als laatste plaats je beide voorraden aan fiches, de bonussen en middelen op tafel, zodat deze binnen het bereik van alle spelers zijn.
De spelregels
Het spel bestaat uit verschillende speelrondes. Iedere speelronde stelt een dag voor en er worden verschillende acties gedaan, die altijd in dezelfde volgorde worden uitgevoerd:
Kies een actieve bende
Zamel middelen in
Roep de verkenners terug
Werf wezens aan
Einde van de spelronde
Wanneer je aan de beurt bent dan werp je de dobbelsteen. Het cijfer wat de dobbelsteen aangeeft bepaalt eigenlijk welke kasteeleigenschappen er actief worden voor de rest van de dag. Deze actieve eigenschappen gelden voor alle spelers, maar zij kunnen je wel verplichten om opnieuw de dobbelsteen te gooien door een ton in te leveren. Dan moet je dus opnieuw gooien en worden er andere eigenschappen actief. Er is geen limiet tot het inzetten van deze tonnen, het kan dus zijn dat je heel vaak achter elkaar moet gooien.
Als je een opnieuw gooien fiche bezit kan je deze ook inzetten, deze zet je in als je zelf je worp bijvoorbeeld niet goed genoeg is. Wanneer je dit fiche inzet dan draai je deze om, zodat de doorstreepte kant zichtbaar wordt.
Als er bepaald is welke kasteeleigenschappen actief zijn dan neemt iedere speler het aantal voedsel en andere tekens wat er aan de linkerkant van je kasteelbord weergeven wordt. Deze worden voor je kasteel gelegd en moeten zichtbaar zijn voor de andere spelers. Van de schatkisten hoef je trouwens niet de waarde te tonen aan de andere spelers.
Daarna is het tijd om de verkenners terug te roepen. Iedere speler telt het aantal schatkaarten die actief zijn. De speler met de meeste schatkaarten wint meteen een metalen kist. Bij een gelijk aantal schatkaarten dan krijgen deze spelers een houten kist. Mochten er geen schatkaarten actief zijn dan sla je deze stap over.
Iedere speler kan er vervolgens voor kiezen om aan te vallen. Je start bij de speler die de dobbelsteen heeft gegooid en gaat vervolgens met de klok mee. Je kan ervoor kiezen om het koninkrijk der mensen aan te vallen of het kasteel van een andere speler.
Kies je ervoor om het koninkrijk der mensen aan te vallen dan kijk je eerst naar de verdedigingscapaciteit die iedere plaats heeft. Om deze aan te vallen moeten de actieve kasteeleigenschappen aan de rechterkant evenveel zwaarden tonen als dat in het schild van deze plaats staat. Bij een geslaagde aanval krijg je de buit die aan de onderkant van de kaart staat. De kaart wordt vervolgens uit het spel genomen, behalve de taverne deze blijft altijd liggen. Sommige plaatsen worden verdedigd door een magisch schild. Dit type schild kan alleen worden aangevallen als je een magisch zwaard actief hebt. Dit moeten er ook zoveel zijn als dat het schild aangeeft.
Je kan er ook voor kiezen om een andere speler aan te vallen. De regels hiervoor zijn hetzelfde als dat je een plaats aanvalt. Wel kan een andere speler extra (magische) schilden hebben toegevoegd. Dan moet je dus tenminste evenveel zwaarden actief hebben als dat alle schilden van die speler bij elkaar opgeteld zijn. Je wilt natuurlijk niet met lege handen thuis komen. Om een buit te stelen van een andere speler moet je wel een dievenmasker actief hebben. Je pakt een willekeurige schatkist van de voorraad van de andere speler en legt deze bij jou voorraad, pas dan mag je deze bekijken. Als je meerdere dievenmaskers actief hebt dan kan je dus ook meerdere schatkisten stelen. De speler die wordt berooft krijgt voor iedere beroving een schild met een 1 extra om zijn verdediging op te hogen.
De laatste actie die je tijdens een ronde kan doen is het werven van wezens. Er is geen limiet aan het aantal wezens die je kan aanwerven tijdens een ronde, zolang je de kosten hiervan maar kan betalen. Deze kosten bevinden zich aan de achterkant van iedere kaart. De boosaardige wezens kosten 2 voedselfiches en de zeer boosaardige wezens kosten 1 teken- + 4 voedselfiches of 3 tekenfiches. Deze fiches gaan terug naar de algemene stapel en dan mag je één van de zichtbare kaarten pakken. Daarna draai je direct een nieuwe kaart om.
Vervolgens plaats je het geworven wezen aan de linker- of rechterkant van je speelbord, zodat deze actief wordt. Je plaatst deze onder de kaarten die er al liggen, met alleen de eigenschappen nog zichtbaar.
Sommige wezens dragen ook nog bonusfiches bij zich als je deze aanwerft. Wat die bonus is staat aan de bovenkant van de kaart. Het kan bijvoorbeeld een (magisch) schild zijn, zodat je verdediging van je kasteel omhoog gaat of een fiche zodat je opnieuw mag gooien.
Nadat je wezens hebt aangeworven is de dag voorbij en vervang je de koninkrijkkaarten die zijn weg gedaan door de volgende kaarten van de stapel. Daarna is de volgende speler aan de beurt.
Het spel eindigt als een van de spelers 10 schatkisten of meer bezit na de aanvalsfase. De spelers tellen de waarde van hun schatkisten bij elkaar op en de speler met de hoogste waarde wint het spel. Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste schatkisten.
Pluspunten
+ Het is een tactisch spel, maar zeer toegankelijk.
+ De spelregels zijn heel simpel.
+ Het materiaal is stevig en heel erg mooi.
+ Het spel heeft een handige inlay waar je de middelen goed in kan bewaren.
Minpunten
- De wezens zijn niet echt op een eenvoudige manier onder je speelbord te leggen.
Beoordeling
Als je Bellum Magica speelt probeer je als eerste 10 schatkisten te bemachtigen. Dit doe je door boerderijen, dorpen, steden of andere spelers aan te vallen. Maar deze kan je niet zomaar aanvallen, je moet wel sterk genoeg zijn. Door de wezens aan te werven en deze op de juiste manier te plaatsen aan je speelbord kan je ervoor zorgen dat je sterker wordt of kan je meer middelen verzamelt.
Ik vind Bellum Magica een heel toegankelijk maar tactisch spel. De spelregels zijn zo uitgelegd en heel simpel en dus is het spel ook goed speelbaar voor mensen die niet zo vaak spellen spelen. Ook de meer ervaren spellen speler zal genoeg voldoening uit het spel halen. Je komt tijdens het spel namelijk voor genoeg tactische keuzes te staan. Wat ook leuk is dat je tijdens de beurt van een andere speler ook gewoon dezelfde acties uitvoert. De speler die aan de beurt is heeft wel het voordeel om als eerst een aanval te doen of wezens aan te werven. Maar je hebt dus constant interactie met elkaar en dat vind ik leuk bedacht.
Daarnaast ziet het spel er super mooi uit. Niet alleen de middelen zijn van sterk materiaal gemaakt ze zien er ook nog is heel leuk uit. Deze middelen kan je trouwens super goed bewaren in de inlay die je bij het spel geleverd krijgt. De kaarten waarop je de verschillende wezens ziet zien er trouwens ook super mooi uit, ze passen heel goed bij de rest van het thema. Het enige nadeel aan het spel vind ik dat de kaarten van de wezens soms niet helemaal goed onder je speelbord blijven liggen. Vooral als je er meerdere hebt liggen is het een heel gepriegel om ze op de juiste plaats te krijgen.
Kortom Bellum Magica is een zeer toegankelijk spel voor een brede doelgroep. Het spel duurt niet al te lang, zo'n 30 minuten. Daarom is het ook een fijn spel voor tussendoor, maar speel je ook zo meerdere potjes na elkaar.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments