Naam: Aquarena
Soort spel: Familiespel
Aantal spelers: 2 - 6 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: Geronimo Games
Prijs: €25.-
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 scorespoor
60 roofdierkaarten
6 kikkerpionnen
1 reigerfiche
7 vijvertegels
21 vliegenfiches
4 rondefiches
6 fiches met waarde 20
Voordat het spel begint stel je het bord samen door eerst het scorespoor in het midden van de tafel te leggen. Neem daarna het aantal watertegels gelijk aan het aantal spelers en één extra en bevestig ze willekeurig aan het scorespoor. Vul tot slot de lege plekken aan met de resterende planttegels. Leg op elke watertegel de aangegeven hoeveelheid Vliegenfiches.
Neem de 10 roofdierkaarten in je gekozen kleur, schud ze, en vorm er een persoonlijke, gedekte
trekstapel mee. Trek de bovenste 3 kaarten van je stapel. Dit is je starthand.
Zet je kikkerpion op veld 0 van het scorespoor. Stapel de 4 rondefiches naast het bord. Bepaal een startspeler en geef hem of haar het reigerfiche.
De spelregels
Alle spelers starten het spel met 10 roofdierkaarten in hun gekozen kleur. Op elke kaart staat en ander roofdier afgebeeld. Deze kaarten bevatten informatie over prooifamilies, de volgorde en de eetgewoontes.
Prooifamilies: de meeste roofdieren kunnen ook ten prooi vallen aan andere roofdieren. De drie prooifamilies zijn vissen, amfibieën en insecten. Volgorde: de kaarten zijn genummerd van 1 tot 10 en worden in oplopende volgorde afgehandeld. Eetgewoontes: geeft de prooifamilie aan, en de maximale hoeveelheid die het roofdier kan eten. Sommige roofdieren hebben ook een speciale eigenschap. De effecten van de roofdierkaarten zijn:
Vishaak - vangt vis. Als er meerdere vishaken op dezelfde tegel liggen, dan verstrengelen ze en vangen ze niets. In dat geval nemen deze spelers onmiddellijk hun vishaken terug.
Reiger - eet tot 2 amfibieën. Als er meerdere reigers op dezelfde tegel liggen, dan vliegen ze weg en eten ze niets. In dat geval nemen deze spelers onmiddellijk hun reigers terug.
Snoek - eet 1amfibie. Als er geen amfibieën zijn, eet de snoek tot 2 insecten.
Kikker - eet 1 insect.
Pad - eet tot 2 insecten.
Waterjuffer - eet 1 insect, zelfs als het een waterjuffer van een tegenstander is. Indien mogelijk moet de waterjuffer nadat ze heeft gegeten 1 vliegenfiche op haar tegel verplaatsen naar en nieuwe watertegel (al afgehandeld of niet).
Watersalamander - eet 1 insect. Een watersalamander kan niet door een reiger worden opgegeten.
Salamander - eet1 insect. Het insect dat hij opeet (vlieg of waterjuffer) mag van en andere watertegel komen (al afgehandeld of niet).
Karper - eet tot 3 insecten.
Spinnenweb - vangt 1 insect.
Er zijn 7 vijvertegels, de zijde die voornamelijk water vertoont, nomen we en watertegel. De andere zijde is een planttegel. De spelers moeten hun roofdierkaarten op de rand van de 3 watertegels leggen. Er staat geen limiet op het aantal roofdierkaarten dat op en watertegel mag liggen. De maximale hoeveelheid vliegenfiches die een watertegel mag bevatten, staat voor het symbool van de vlieg afgebeeld. Op planttegels mogen geen vliegenfiches of roofdierkaarten worden gelegd.
Een spelletje verloopt over 4 rondes, die elk uit 3 opeenvolgende fases bestaan: plannen, afhandelen en scoren.
Te beginnen met de startspeler en daarna met de klok mee kies je 1 kaart uit je hand en leg hem op de rand van een watertegel naar keuze. Kies daarna 1 andere kaart uit je hand en leg hem gedekt af. Trek tot slot 2 nieuwe kaarten en voeg ze toe aan je hand. Ga zo verder tot elke speler 4 kaarten heeft gespeeld: de eerste 2 kaarten moet je open neerleggen en de volgende 2 kaarten gedekt. Er staat geen limiet op het aantal roofdierkaarten dat op en watertegel mag liggen.
De startspeler kiest en Watertegel en onthult de gedekte roofdierkaarten die erop liggen. Handel alle kaarten op de tegel af van 1 tot 10. Speelden verschillende spelers identieke roofdieren,
handel ze dan af met de klok mee, te beginnen bij de speler die de tegel koos. Indien mogelijk zal een roofdier eten tot hij vol zit: zelfs een prooi in zijn eigen kleur. Een roofdier eet enkel prooien die op zijn eigen tegel liggen. Zodra je roofdierkaart afgehandeld is, leg je hem samen met zijn prooien voor je neer. Als alle roofdierkaarten op de tegel afgehandeld zijn, kiest de volgende speler en nieuwe watertegel om af te handelen. Ga zo verder tot alle Watertegels afgehandeld zijn, en bereken dan de score voor de huidige ronde.
Verplaats je kikkerpion een aantal velden op het scorespoor. afhankelijk van de hoeveelheid vliegen en prooien van tegenstanders die je ving: 1 veld per vliegenfiche, 1 veld per insectenkaart van je tegenstanders, 2 velden per amfibiekaart van je tegenstanders, 3 velden per vissenkaart van je tegenstanders. Je scoort geen punten voor prooien in je eigen kleur. Als je kikkerpion het veld met 20 punten bereikt, mag je en fiche met waarde 20 nemen.
Aan het einde van de ronde leg je 1 rondefiche af. Als dit het 4e fiche is, eindigt het spel onmiddellijk.
Zo niet wordt de volgende ronde als volgt voorbereid. Leg de vliegenfiches die gevangen werden naast het bord. Als van een bepaalde watertegel alle vliegen zijn weggenomen, vul dan deze tegel aan tot zijn maximale hoeveelheid vliegenfiches. Geef de Roofdierkaarten van tegenstanders die je hebt opgegeten terug aan hun eigenaars. Schud je 10 kaarten, vorm er een nieuwe, gedekte trekstapel mee en trek 3 kaarten. Geef het reigerfiche door naar links en bepaal zo de nieuwe startspeler.
Na de 4e ronde is het spel afgelopen. De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijkspel delen de betrokken spelers de overwinning.
Pluspunten
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ Afhankelijk van het aantal spelers kan je het speelbord aanpassen.
+ De roofdieren eten elkaar op.
+ Het artwork ziet er super mooi uit.
Beoordeling
Het is eten of gegeten worden tijdens een potje Aquarena. In de vijver bevindt zich allerlei lekkers wat jij moet zien te vangen. Je start het spel met 10 roofdierkaarten, je legt tijdens een ronde 4 kaarten bij de watertegels. De eerste twee kaarten leg je open neer en de laatste twee gedekt. De andere spelers doen hetzelfde. Nadat iedereen dit heeft gedaan is het tijd om de kaarten af te handelen. Op de kaarten staat hoeveel de roofdieren eten, zij kunnen insecten eten, maar ook elkaar. Handel de kaarten af van 1 tot 10 en bereken je score voor de huidige ronde. Na 4 rondes eindigt het spel en is de speler met de meeste punten de winnaar!
Het leuke aan dit spel is dat je het speelbord zelf in elkaar zet. Je vormt dus zelf de vijver, afhankelijk van het aantal spelers. Er zijn namelijk watertegels en plantentegels. Op de planentegels kan je geen roofdieren leggen, maar op de watertegels wel.
Naast het speelbord ziet de rest van het spel er overigens ook super mooi uit. De speelkaarten hebben allemaal een spelerskleur en de dieren die erop staan zijn mooi geïllustreerd.
Deze dieren eten trouwens allemaal elkaar en daardoor komt er toch een stuk meer tactiek bij kijken dan ik in eerste instantie dacht. De eerste twee kaarten die je bij de vijver legt leg je natuurlijk open neer, maar daarna leg je twee gedekte kaarten neer. Dit doen de andere spelers ook. Op de eerste twee kaarten kan je inspelen, maar op de andere kaarten niet. Je moet dus slimme keuzes maken om niet gegeten te worden! Zo eten de meeste dieren insecten, maar er zijn ook dieren zoals de snoek die amfibieën eten en dan kunnen jouw salamanders dus zomaar gevaar lopen. Een beetje geluk met de kaarten die je trekt is wel van belang. Het kan namelijk zo zijn dat je een ronde alleen maar lage kaarten trekt die gegeten worden door je tegenstanders. Je speelt het spel wel in verschillende rondes, dus als je een ronde slecht gescoord hebt kan je dat een ronde daarna gemakkelijk weer inhalen.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments