top of page
Foto van schrijverMirthe

Wink

Naam: Wink

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 4 - 8 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 999 Games

Prijs: €15.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 2x 36 agentkaarten met 2 verschillende achterkanten

  • 32 inlichtingendienstkaarten

  • 8 spionnenkaarten

  • 8 spionnenpionnen

Voordat het spel begint ontvangt iedere speler een spionnenpion en en spionnenkaart van dezelfde kleur. Hij legt de kaart open voor zich neer, zodat iedereen goed kan zien met welke kleur hij speelt.

Scheid de agentenkaarten op basis van hun achterkanten in 2 stapels. Gebruik bij 4 of 6 spelers alle kaarten. Verwijder bij 5 of 7 spelers de kaart met nummer 38 uit elk van de stapels. Verwijder bij 8 spelers de 4 kaarten met nummers 53, 34, 35 en 36 uit elk van de stapels. Doe verwijderde kaarten in de doos. Deze worden dit spel niet gebruikt.

Schud de agentenkaarten van één van de stapels en verspreid deze willekeurig open over tafel, zodat ze de "menigte" vormen. Schud dan de tweede stapel agentenkaarten en verdeel deze gedekt over de spelers. De spelers nemen hun kaarten op handen, zodat de andere spelers deze niet zien. Geef iedere speler 4 inlichtingendienstkaarten.


De spelregels

Zie zonder te worden gezien en communiceer zonder te worden onderschept. Het doel van een speler is om elke beurt zijn nieuwe handlanger te identificeren en door middel van knipogen door die speler te worden herkend zonder dat de andere spelers dit opmerken. Lukt het 2 spelers om elkaar met behulp van een discrete knipoog te herkennen, dan scoren ze beiden 1 punt. Onthult een speler een geheim verbond tussen 2 andere spelers door een knipoog te onderscheppen, dan scoort hij de 2 punten die de andere spelers in het andere geval zouden scoren. De speler die aan het einde de meeste punten heeft, wint het spel.


De speler die als laatste bij een carnaval is geweest, wordt startspeler. Er wordt met de klok mee gespeeld.

De speler die aan de beurt is, zet zijn pion op een kaart van de menigte en roept luid en duidelijk het nummer ervan. Het is echter niet toegestaan om:

  • Zijn pion op een kaart te zetten die gelijk is aan één van de kaarten in zijn hand.

  • Zijn pion op een kaart te zetten waar al een pion van een andere speler staat.

De volgende speler (met de klok mee) is nu aan de beurt.


De spelen die de opgeroepen agent, in zijn hand heeft, is de "handlanger" en moet proberen om dat door middel van knipogen discreet aan de speler die de agent opriep duidelijk te maken. Deze spelers zijn 1 ronde handlangers en moeten elkaar ontdekken.

Als de speler die de pion zette opnieuw aan de beurt is, moet hij zijn pion naar een andere kaant verplaatsen en is het definitief te laat..

Een speler mag niet naar een speler knipogen die niet zijn handlanger is.


Een speler mag aan het begin van zijn beurt, voordat hij zijn pion naar een andere kaart verplaatst, de speler noemen waarvan hij denkt dat deze zijn handlanger is. Er zijn dan 2 mogelijkheden:

  • De speler heeft gelijk - de speler die hij aanwees, heeft de agentenkaart met het betreffende nummer. Hij legt deze kaart uit zijn hand open voor zich neer, die is aan het einde van het spel 1 punt waard. De speler die aan de beurt is, neemt de kaart waar zijn pion staat uit de menigte en legt die open voor zich neer, ook deze is 1 punt waard.

  • De speler heeft ongelijk - de speler die hij aanwees, heeft de agentenkaart met het betreffende nummer niet. De speler die de betreffende agentenkaart wel heeft, legt deze gedekt voor zich neer. Deze is aan het einde van het spel geen punten waard, maar geldt wel als tiebreaker. De speler die aan de beurt is, draait de kaart waar zijn pion staat om. De kaart blijft onderdeel van de menigte, maar is uit het spel.

De speler die aan de beurt is, zet zijn pion nu op en andere kaart in de menigte en noemt het betreffende nummer, net als in zijn eerste beurt.


Alle spelers moeten gedurende het hele spel goed op de andere spelers letten om knipogen op te merken. Als een speler denkt dat een andere speler knipoogt (maar niet naar hem), kan hij hem daarvan beschuldigen. Om dat te doen, noemt hij de speler en de kaart waarvan hij denkt dat deze speler die in zijn handen heeft. Er zijn dan 2 mogelijkheden:

  • De beschuldiging klopt - de genoemde speler heft inderdaad de betreffende kart. De beschuldigende speler legt één van zijn inlichtingendienstkaarten voor zich neer (deze kan hij niet meer gebruiken) en hij neemt de 2 kaarten met het genoemde nummer,die uit de hand van de beschuldigde speler en die uit de menigte. Hij legt beide kaarten open voor zich neer, samen zijn die aan het einde van het spel 2 punten waard. Dit betekent dat de speler die deze kaart oorspronkelijk opriep geen handlanger meer heeft en eenvoudigweg op zijn beurt moet wachten om zijn pion op een andere kaart in de menigte te zetten. Hij kan ondertussen wel zijn aandacht op de inlichtingendienst richten.

  • De beschuldiging klopt niet - de genoemde speler heeft de betreffende kaart niet. De beschuldigende speler moet één van zijn inlichtingendienstkaarten in de doos doen. Daarna gaat het spel op de gebruikelijke manier verder.

Iedere speler heeft maar 4 inlichtingendienstkaarten en kan per spel dus ten hoogste 4 beschuldigingen uiten. In een spel met 4 spelers is het niet toegestaan om na en verkeerde beschuldiging een andere speler te beschuldigen met betrekking tot dezelfde agentenkaart.


Het spel is afgelopen als een speler geen agentenkaarten meer in zijn hand heeft of als alle agentenkaarten in de menigte zijn genomen of omgedraaid

Iedere speler telt nu zijn punten, 1 punt per open agentenkaart voor zich en 1 punt per inlichtingendienstkaart die hij nog in zijn hand heeft. De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand wint van hen de speler met de meeste inlichtingendienstkaarten voor zich. Is het dan nog gelijk, dan wint van hen de speler met de meeste gedekte agentenkaarten.

Je kan overigens ook voor het spel afspreken een ander gebaar te maken om te communiceren. Dus bijvoorbeeld een handgebaar of een bepaalde beweging, in plaats van een knipoog.


Pluspunten

+ Het spel is goed geschikt voor op een feestje.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan op meerdere manieren punten verdienen.

+ Het artwork is super vrolijk.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Probeer met elkaar te communiceren zonder ontdekt te worden door andere spelers. Er zijn twee setjes met dezelfde kaarten. De ene set kaarten leg je open op tafel neer en de andere set kaarten wordt onder de spelers verdeelt. Als je aan de beurt bent kies je een van de kaarten op tafel, je mag alleen geen kaart kiezen die je al in je hand hebt. De speler die deze kaart wel heeft moet proberen naar je te knipogen, maar zonder dat de andere spelers het zien. Lukt het je om voor het begin van je volgende beurt je handlanger te ontdekken dan scoor je punten, maar als je het fout hebt scoor je niet punten. Het kan ook zijn dat jullie ontdekt worden door een andere speler, dan krijgt die speler de punten. Als alle kaarten behandelt zijn stopt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Wink is een perfect voorbeeld van een leuk partyspel. Niet alleen zit het spel in een klein doosje en kan je het dus eenvoudig meenemen, maar het spel is ook met wel 8 spelers te spelen. Super leuk dus voor in een groter gezelschap. Aan het begin denk je dat je snel betrapt zult worden, maar dit valt in de praktijk best mee. Iedere speler is natuurlijk bezig met het vinden van de andere speler en je hebt natuurlijk ook tot je volgende beurt om deze speler te vinden. Daarnaast ben je niet alleen aan het zoeken naar de speler die bij jou kaart hoort, maar probeer je ondertussen ook nog andere spelers te betrappen. Er zijn op die manier namelijk ook punten te verdienen.

Wink is geen spel wat je de hele avond speelt. Het is grappig om een paar potjes te spelen, maar daarna is het ook wel genoeg. Er komt daarnaast weinig strategie bij het spel kijken, dus voor de spelers die van zware strategische spellen houden is dit misschien niet het geschikte spel. Ik vind het overigens wel een leuk spel om af en toe is te spelen.

Het is trouwens ook mogelijk om de knipoog te vervangen door iets anders, misschien een klein knikje of een andere beweging. Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen niet zo goed kunnen knipogen of het misschien niet zo discreet kunnen. Misschien maak je het juist nog wat moeilijker door een andere beweging af te spreken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page