top of page
  • Foto van schrijverMirthe

SUM8

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022

Naam: SUM8

Soort spel:

Aantal spelers: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Turn Up Games

Prijs: €35.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 36 tegels

  • 16 speelschijven

Voordat het spel begint worden de speelschijven neergelegd om een spelbord te maken waarop de tegels worden gespeeld. Je kan de schijven op verschillende manieren neerleggen, maar aangeraden wordt om de eerste keer met 16 schijven te spellen, dit maakt het makkelijker. Je legt de schijven dan neer in een raster van 4x4. Als je het spel moeilijker wilt maken dan speel je met 9 schijven en een raster van 3x3. Je kan de schijven ook neerleggen als een plus of als een figuur naar keuze.

Leg alle tegels met de afbeelding naar beneden neer en hussel ze daarna door elkaar. Leg ze zo neer dat alle spelers er goed bij kunnen. Elke speler kiest daarna 8 tegels en zet ze rechtop neer, zodat de andere speler deze niet kan zien.

Om te bepalen wie eerst gaat pakt iedere speler een gesloten tegel. De speler met de meeste aantal puntjes op de tegel gaat eerst. De twee tegels leg je weer terug bij de rest. Houd pen en papier bij de hand om de score bij te houden.


De spelregels

Om de beurt plaatsen de spelers de tegels op het spelbord. Zodra een tegel op het bord wordt geplaatst pakt die speler een nieuwe tegel. Zo heb je altijd 8 tegels voor je, totdat alle tegels getrokken zijn.

Met uitzondering van de eerst geplaatste tegel, moeten alle tegels zo worden geplaatst dat ze aansluiten op een tegel of meerdere tegels die zich al op het bord bevinden. De tegels vormen dus altijd één doorlopende structuur.


Als je een tegel neerlegt moeten deze op de verbindingspunten of matchen qua aantal stippen of het opgetelde cijfer moet 8 zijn. Alle verbindingen van de tegel moeten kloppen, dus als er meerdere tegels liggen dan moeten de uiteindes opgeteld 8 zijn of dezelfde aantal stippen hebben.


Het kan zo zijn dat een tegel op het bord ligt en deze nog geen deel uitmaakt van een gesloten cirkel. Dan mag je de tegel verplaatsen naar een andere locatie tijdens je beurt in plaats van het leggen van een nieuwe tegel.

Als je deze tegel verplaatst dan moeten de rest van de tegels wel aaneengesloten blijven. Je kan dus geen losse tegel achterlaten.

De volgende speler die aan de beurt is mag niet gelijk de tegel weer terug leggen op de vorige positie, na de volgende beurt kan dit wel mocht je dat willen.

Zodra je een cirkel hebt gesloten en vier tegels met elkaar hebt verbonden liggen de tegels vergrendeld en kunnen ze niet meer verplaatst worden. Dit kan een goede strategie zijn om een tegenstander te stoppen of een zet te doen om een 8 te sluiten.


Alleen de speler die de eerste tegel legt scoort de volgende punten:

  • 2 punten voor als de stippen opgeteld 8 zijn.

  • 1 punt als de stippen aan het einde hetzelfde zijn.

  • 0 punten als geen van het bovenstaande gelukt is.

Dit is de enige mogelijkheid om zo te scoren om zo de eerste speler de kans te geven om te scoren tijdens de eerste beurt. Alle volgende tegelplaatsingen en zetten moeten minimaal 1 punt scoren als deze correct zijn geplaatst.

Daarna scoor je iedere keer als je tegels legt die:

  • 1 punt voor als de stippen overeenkomen.

  • 2 punten voor als de verbindingspunten opgeteld 8 zijn.

Als je meerdere tegels hebt die aansluiten dan scoor je voor elke tegel.


Een Big 8 is als een cirkel gesloten is en er een tweede cirkel aan wordt gemaakt, het ziet er dus uit als een 8. Naast de punten die je scoort door uiteinden aan elkaar te verbinden scoor je 4 punten als je een grote 8 maakt.


Het spel eindigt als alle 36 tegels zijn gespeeld of als geen van beide spelers iets kan plaatsen of verplaatsen op het spelbord. Mocht het zo zijn dat er nog maar één speler tegels kan plaatsen dan mag deze speler doorgaan met tegels plaatsen en punten scoren.

Als het spel is afgelopen dan tel je je verzamelde punten bij elkaar op. Van het totaal trek je nog wel de stippen af die je over hebt op al je tegels. De speler met de meeste punten is de winnaar.


Om dit spel solo te spelen maak je een patroon van 9 schijven, dus een raster van 3x3. Haal vervolgens alle tegels uit de zak en plaats ze open op tafel. Start het spel door de tegels één voor één op het spelbord te plaatsen en tegels te matchen. Je speelt dus volgens dezelfde regels als het basisspel. Het doel is om alle 36 tegels te gebruiken en 9 cirkels te maken. Probeer iedere keer een hogere score te halen.


Pluspunten

+ Je kan dit spel ook alleen spelen.

+ Je kan het spelbord anders maken.

+ Het spel is strategisch.

+ Het spel is van goede kwaliteit en je kan het eenvoudig meenemen.


Minpunten

- Het begin van het spel kan vrij lastig zijn.


Beoordeling

Puzzel de meeste punten bij elkaar tijdens een potje SUM8. Je legt als eerste de speelschijven neer. Dit moeten er minimaal 9 zijn, maar je mag ook alle 16 schijven gebruiken. Hoe meer schijven je gebruikt hoe makkelijker het spel wordt. Iedere speler krijgt vervolgens 8 tegels, de rest leg je gesloten neer. Als je aan de beurt bent leg je een tegel neer. Deze moet aansluiten met of het aantal stippen of de som van de stippen moet 8 zijn. Voor iedere match qua stippen scoor je 1 punt en voor een combinatie die 8 vormt scoor je 2 punten. Lukt het je zelfs om 2 schijven die naast elkaar liggen te voltooien dan scoor je zelfs 4 punten. Als alle tegels zijn gespeeld of als spelers niets meer kunnen eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint!

Het leuke aan SUM8 is dat je het speelbord iedere keer anders kunt maken. Je kan bijvoorbeeld een raster maken van 3x3 of 4x4, maar je kan ook een plusteken maken of een figuur naar keuze. Dit biedt dus nog meer uitdaging. Het wordt bij speciale figuren wel moeilijker naar mijn idee. Ik raad aan om de eerste paar spellen een raster te gebruiken, zodat je een beetje weet hoe het spel werkt.

SUM8 is bedoeld als 2-speler spel, maar je kan het spel ook alleen spelen. Je speelt dan wel met een raster van 3x3 en je moet alle 36 tegels zien te gebruiken. Het doel is om iedere keer een hogere score te halen. Hou jij van een beetje uitdaging, dan zou ik dit spel zeker een keer alleen spelen.

Daarnaast biedt het spel genoeg strategie. Je wilt natuurlijk al je tegels zien kwijt te raken en zoveel mogelijk punten scoren. Aan het begin van het spel is dit nog wel vrij lastig, omdat er dan nog maar één tegel ligt waar je andere tegels aan mag leggen. Je moet dan maar net de goede tegel voor je hebben liggen en deze ook echt kwijt willen. Maar naarmate het spel vordert komen er natuurlijk steeds meer tegels te liggen. Je mag dan zelfs tegels verplaatsen tijdens je beurt, als deze nog geen deel uitmaken van een gesloten cirkel. Zo kan je je opties uitbreiden en dus nog meer punten scoren. Handig is dus wel om de punten bij te houden tijdens het spel, zo kan je ook precies zien wie er voor loopt.

SUM8 zit daarnaast ook in een super handig stoffen tasje. Zo kan je het spel overal mee naartoe nemen en blijven de tegels ook goed beschermd. De tegels zijn trouwens van een super goede kwaliteit, dus de kans dat ze stuk gaan is ook zeer klein. Voor de kickstarter editie zit het spel overigens in een speciaal ontworpen doosje die er super gaaf uitziet.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page