top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Roam

Naam: Fairy Trails

Soort spel: Strategisch spel / kaartspel

Aantal speler: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 43 speelkaarten

  • 12 startkaarten

  • 24 artefecttegels

  • 96 reisstenen

  • 30 munten met waarde 1

  • 6 munten met waarde 5

  • 1 buitenpostkaart

  • 4 overzichtskaarten

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een set van 3 startkaarten en alle reisstenen in zijn spelerskleur. De starkaarten leg je met de karakters naar boven voor je neer, de reisstenen leg je daarnaast, dit is je persoonlijke speelgebied.

Daarna schud je de kaarten en leg je ze in een trekstapel met de landzijde naar boven in het midden van de tafel.

Je pakt de bovenste 6 kaarten van de trekstapel en plaatst ze met de landzijde naar boven op tafel in een matrix van 3x2, dit is het speelgebied. De kaarten leg je aangrenzend zonder ruimte naast elkaar neer. De vaandels van de kaarten moeten aan de rand van het speelgebied liggen.

Je kiest dan een startspeler, deze ontvangt de overzichtskaart met startspeler aan de bovenkant van de kaart. Alle andere spelers krijgen een gewone overzichtskaart.

Alle munten leg je naast het speelgebied. De startspeler ontvangt geen munten, de tweede en derde speler ontvangen 1 munt en de vierde speler ontvangt 2 munten.

De artefacttegels schud je en leg je in een gedekte stapel in de buurt van het speelgebied. Je neemt 4 van deze tegels en legt deze in een rij boven het speelgebied. Je kan er ook voor kiezen om het spel te spelen zonder artefacten, leg ze dan terug in de doos.


De spelregels

Je speelt het spel in beurten. De startspeler begint en daarna speel je met de klok mee. In je beurt gebruik je het patroon van een beschikbaar karakter om je reisstenen in het speelgebied te plaatsen. Plaats je reisstenen in de vorm en richting, zoals staat aangegeven op het vaandel van het karakter. Vervolgens draai je de kaart om. Het patroon moet volledig binnen het speelgebied passen (uitzondering blanco vierkant) en het patroon mag niet gedraaid worden.

Je moet indien mogelijk, alle reisstenen van het patroon in het speelgebied plaatsen. Blanco vierkantjes op de speelkaart hoeven niet in het speelgebied te passen. Als er op een veld al een reissteen van jezelf of een andere speler ligt dan sla je dit veld over, de rest van de reisstenen moet je wel plaatsen.

Wanneer je een reissteen op een veld met een muntsymbool plaatst dan ontvang je per afgebeeld symbool één munt. De munt leg je in je persoonlijke voorraad. Het aantal munten leg je open neer en mag je niet verbergen voor andere spelers.

Als je in je beurt een patroon hebt met een blanco vierkant (met een stippellijn) en deze gebruikt dan mag je een extra steen in het speelgebied plaatsen. Je betaalt dan wel twee munten, je mag de ontvangen munten in deze beurt wel gebruiken om de reisstenen te plaatsen.


Als aan het einde van een beurt 6 velden van een speelkaart zijn gevuld met reisstenen, dan is de speelkaart voltooid. De speler die de meeste reisstenen op de speelkaart heeft liggen claimt de speelkaart. Bij een gelijke stand mag elke gelijkspelende speler munten bieden om de kaart te claimen. Je begint met bieden bij de startspeler en speelt dan met de klok mee. Alle spelers mogen een eenmalig bod doen en elk bod moet minimaal 1 munt hoger zijn dan het vorige bod. Je mag er ook voor kiezen om te passen en niet te bieden. De speler met het hoogste bod moet de munten betalen aan de algemene voorraad. Het is niet toegestaan om meer munten te bieden dan je op dat moment in bezit hebt.

Nadat de speelkaart geclaimd is neem je deze en plaats je deze met het karakter naar boven in je persoonlijke speelgebied. Alle reisstenen die op de kaart liggen worden terug gegeven aan de spelers. De spelers die minimaal 1 reissteen om de speelkaart hadden liggen ontvangen 1 munt. Je pakt dan een nieuwe speelkaart en legt deze op de lege plek.


Wanneer aan het begin van je beurt al je karakters gedekt liggen dan mag je deze heractiveren. Draai de kaarten weer om en speel de rest van je beurt volgens de normale regels.

Je kan er ook voor kiezen om al je karakters vroegtijdig te heractiveren. Je betaalt dan per karakter wat nog open ligt 1 munt en heractiveert dan de kaarten die omgedraaid zijn.


Aan het einde van je beurt mag je ook één van de openliggende artefacten kopen. Je betaalt het aantal munten wat is aangegeven. Je legt de tegel dan open in je persoonlijke speelgebied. De lege plek wordt opgevuld met een nieuwe kaart van de stapel. Je mag een onbeperkt aantal artefacten bezitten, maar je mag er maar één per beurt kopen.

Artefacten hebben speciale acties, zodra je de actie gebruikt hebt draai je de kaart om. Je mag alleen in je eigen beurt een artefact gebruiken, maar je mag wel een onbeperkt aantal artefacten gebruiken tijdens je beurt. Wanneer je je karakters heractiveert, activeer je ook weer de gebruikte artefacten. Maar in tegenstelling tot de karkaters betaal je voor de artefacten geen munten voor het vroegtijdig activeren. Bij een artefactkaart staan linksonder de kosten voor de kaart, daarnaast staat de actie en rechtsonder staan de punten die je krijgt aan het einde van het spel. De acties van de artefacten zijn:

  • Blanco vierkant - plaats een reissteen gratis, zonder een karakterkaart te spelen.

  • Vervanging - vervang een reissteen van een andere speler, met een reissteen van jezelf. Je kunt geen reissteen vervangen zonder een karakterkaart te gebruiken. Mocht je de reissteen plaatsen op een veld met een munt, dan ontvang je deze ook.

  • Munt - ontvang 1 munt.

  • Draaien - draai één van je patronen 90 graden met de klok mee om de reisstenen in het speelgebied te plaatsen.

  • Verplaats - verplaats een reissteen van jezelf of van een andere speler naar een aangrenzend leeg veld. Je ontvangt geen munten tijdens deze actie.

  • Draai - draai één van je karakterkaarten om. Je kunt deze actie aan het begin van je beurt gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld je laatste kaart omdraaien, zodat je vervolgens alle andere kaarten weer open kan draaien.


Het spel gaat door totdat een speler 10 speelkaarten in zijn persoonlijke speelgebied heeft liggen. De 3 startkaarten tellen mee. Je maakt wel de ronde af, zodat alle spelers evenveel beurten hebben gehad.

Alle spelers tellen de punten van hun speelkaarten en artefacttegels bij elkaar op. De speler die de meeste punten heeft wint het spel. In het geval van een gelijke stand wint de speler met de meeste munten.


Er bestaan ook nog twee verschillende varianten op Roam. Als eerste heb je de buitenpost variant. Je plaatst de buitenpost kaart naast het speelbord. Als je tijdens het spel een reissteen van een andere speler volledig weet in te sluiten met jouw reisstenen dan ontvang je deze kaart. De buitenpostkaart levert aan het einde van het spel 3 punten op. Deze kaart kan slechts door één speler worden geclaimd.

De tweede variant is de stapelvariant. In deze variant mogen er 2 reisstenen op één veld geplaatst worden. Als je een tweede reissteen op een veld met al een reissteen plaatst, dan plaats je de steen hier bovenop. De speler met de meeste reisstenen op de kaart claimt de kaart. Bij een gelijke stand worden de basisregels gevolgd. Bij het plaatsen van een tweede reissteen ontvang je geen munten.


Pluspunten

+ De illustraties zijn heel erg mooi.

+ Het spel is goed herspeelbaar.

+ Het spel bevat genoeg strategie.

+ Je kan meerdere varianten op het spel spelen.


Minpunten

- Door sommige figuren is het voor andere spelers niet meer interessant om een kaart binnen te halen.


Beoordeling

In Roam ga je in Arzium, het land van oude beschavingen, bizarre wezens, onverklaarbare wonderen en levendige karakters op zoek naar naar verschillende wezens die door een slaapziekte verspreid door het land liggen.

Samen met nog maximaal drie andere avonturiers ga je op zoek naar deze wezens. Het spel bestaat onder andere uit 50 kaarten met een landzijde en een karakterzijde. Je legt zes van deze kaarten in een raster van 2 bij 3 naast elkaar met de landzijde naar boven.

Wanneer je aan de beurt bent kan je het land gaan ontdekken door je avonturierskaarten. Aan het begin van het spel heb je drie van deze kaarten, hierop staat afgebeeld welk stuk van het landschap je kan doorzoeken. Je plaatst fiches op het bord en wanneer de kaart vol is wint de avonturier met de meeste fiches de kaart. Deze kaart kan je dan vervolgens ook weer gebruiken om het landschap verder te doorzoeken. Tijdens het zoeken kan je munten of artefacten vinden om het avontuur eenvoudiger te maken. De speler die als eerste 10 punten heeft wint het spel.

Een groot voordeel aan Roam is dat je het spel goed meerdere keren achter elkaar kan spelen. De landkaarten zijn allemaal anders en bevatten ook op andere plekken munten. Daarnaast is de kans klein dan je meerdere keren achter elkaar hetzelfde landschap vormt met de 6 kaarten die je in het begin neerlegt. Wel is het zo dat iedere speler aan het begin maar 3 karakterkaarten tot zijn beschikking heeft, dus aan het begin kan je niet heel veel. Hier komt natuurlijk verandering in als je kaarten wint en dus meer opties hebt.

Het spel is daarnaast ook voorzien van genoeg strategie. Je wilt natuurlijk de beste kaarten, op de kaarten kan je namelijk ook al zien welke figuren een kaart met zich mee brengt. Zo kan je beslissen of het handig is om deze kaart aan je collectie toe te voegen of niet. Wel is het zo dat als je figuren slim weet neer te leggen je al gauw een meerderheid op een kaart hebt. Dan is het voor andere spelers al niet interessant meer om de strijd met je aan te gaan. Wel kan je door bijvoorbeeld de stapelvariant dit voorkomen. Dan mag je fiches op elkaar leggen en wint de speler met de meeste fiches op een kaart. De makers van Roam hebben er in dit geval dus goed aan gedaan om meerdere varianten te bedenken.

Het artwork van Roam is daarnaast super mooi. De illustraties van de kaarten, zowel aan de landzijde als de karakterzijde zijn rustgevend. De kaarten zijn net even wat groter dan gewone speelkaarten, maar dat is in dit geval wel fijn. Op deze manier ben je niet zo aan het priegelen met de fiches die je op de kaarten moet leggen. Ook de fiches en de artefacttegels passen goed bij het thema en zijn gemaakt van stevig materiaal. De artefacttegels zijn gemaakt van stevig karton en de fiches zijn van hout.



Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page