Naam: Duck
Soort spel: Kaartspel
Aantal speler: 3 - 5 spelers
Speeltijd: 15 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: White Goblin Games
Prijs: €11.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit 79 speelkaarten. Deze kunnen onderverdeeld worden in verschillend groepen:
69 eendenkaarten in 3 verschillende kleuren en 23 kaarten per kleur
5 strandlakenkaarten
5 reddingsboeikaarten
Voordat het spel begint worden de reddingsboeikaarten in oplopende volgorde in het midden van de tafel gelegd. De reddingsboeikaarten bevatten twee kanten één kant levert punten op en de andere kant zorgt voor minpunten.
Iedere speler krijgt een strandlakenkaart en hij legt deze voor zich neer. De oudste speler schud alle eendenkaarten en geeft iedere speler zeven van deze kaarten. Een achtste kaart wordt open bij iedere speler neergelegd, dit is je persoonlijke aflegstapel. De rest van de kaarten worden in een gedekte stapel op tafel gelegd.
De spelregels
De speler die links naast de deler zit mag het spel beginnen. Daarna wordt er met de klok meegespeeld. Je kan tijdens je beurt twee acties uitvoeren: kaarten wegspelen en pakken of wegduiken.
Je kan op twee manieren kaarten afleggen:
Je speelt 1 of meer kaarten met dezelfde waarde, de kleur is hierbij niet belangrijk.
Je speelt een rij kaarten in dezelfde kleur. Dit moeten er minimaal 3 zijn en de kaarten moeten een oplopend of aflopend rijtje vormen.
De kaarten die je aflegt komen op je eigen aflegstapel, alleen de bovenste kaart is hiervan zichtbaar. Als je allemaal kaarten met dezelfde waarde speelt bepaal je zelf welke kleur er bovenop komt liggen. Daarnaast bepaal je ook of je de kaarten van een rijtje in oplopende of aflopende volgorde neerlegt. Dit is van belang omdat andere spelers ook ervoor mogen kiezen om van jou aflegstapel te pakken. Als je na het afleggen van je kaarten nog kaarten over hebt dan moet je namelijk een nieuwe kaart pakken. Je pakt of de bovenste kaart van de speler die links/rechts van je zit of je pakt een gedekte kaart van de algemene trekstapel. De speler die als eerste al zijn kaarten heeft weg gespeeld heeft de ronde gewonnen en mag de reddingsboeikaart pakken. Je legt deze met de groene zijde naar boven onder zijn strandlaken. De overige spelers tellen hun kaarten bij elkaar op. De speler die nog het hoogste aantal punten over heeft moet al zijn kaarten afleggen. De andere spelers mogen hun hoogste kaart ook onder het strandlaken leggen.
Als je ervoor kiest om weg te duiken dan moet het puntenaantal van de kaarten die je nog in je handen hebt minder zijn dan 10. Als je er voor kiest om weg te duiken dan zeg je dit en de ronde stopt meteen voor alle spelers. Je legt je kaarten open voor je neer en telt alle punten bij elkaar op. Dit doen de overige spelers ook voor hun kaarten. Dan ontstaan er twee mogelijkheden: een speler is op de juiste manier weg gedoken of een speler is niet op de juiste manier weg gedoken.
Je bent op de juiste manier weg gedoken als de waarde van je kaarten lager is dan 10 en als je de speler bent met de laagste waarde. Je pakt de reddingsboeikaart en plaatst deze met de groene zijde naar boven onder je strandlaken. Je mag daarnaast ook nog je hoogste handkaart onder je strandlaken leggen.
Het kan ook zijn dat je fout bent weg gedoken. Bijvoorbeeld als de waarde van je kaarten toch hoger blijkt te zijn dan 10 of als er een speler is met een gelijke of lagere totale waarde. Je moet dan de reddingsboei met de rode zijde naar boven onder je strandlaken leggen en de rest van je kaarten wordt afgelegd.
In beide situaties leggen alle spelers ook hun hoogste kaart onder het strandlaken. Behalve de speler met het hoogste aantal, hij moet helaas al zijn kaarten afleggen.
Een ronde kan dus op twee manieren eindigen: als een speler zijn laatste kaart speelt of als er een speler wegduikt. De speler die de ronde heeft gewonnen krijgt de reddingsboei en plaatst deze onder zijn strandlaken.
Na vijf rondes zijn alle reddingsboeien verdeeld en eindigt het spel. Alle spelers tellen nu de punten die onder hun strandlaken liggen. Voor de eendenkaarten en groene reddingspunten ontvang je punten, maar liggen er rode reddingspunten onder je strandlaken? Dan zijn dit helaas je minpunten en moet je deze van je totaal aftrekken.
Pluspunten
+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.
+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.
+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.
+ Het wegduiken is een leuk element en levert soms grappige situaties op.
Minpunten
- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.
- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.
Beoordeling
Als je de kaarten van Duck bekijkt krijg je echt zin in vakantie, het speelt zich namelijk af op het strand. De eenden op de kaarten zijn mooi geïllustreerd en ik krijg er echt zin van om op vakantie te gaan. Het spel zit in een klein doosje waardoor je het ook gemakkelijk mee neemt in je vakantiekoffer.
Doordat het spel ook geschikt is voor kinderen is het een echt familiespel. Ik denk dat sommige gevorderde jonge spelers zelfs al mee kunnen doen.
Het spel is wel grotendeels gebaseerd op geluk, want het is maar net wat voor kaarten je krijgt aan het begin van een ronde. Dit mag de pret zeker niet drukken. Het gaat in dit spel niet alleen maar om kaarten afleggen. Je kan namelijk ook wegduiken. Ik vind dit een heel erg leuk element, dit maakt het spel toch net wat anders dan andere kaartspellen. Het kan zomaar zijn dat je denkt dat jij degene bent met de laagste kaarten en wegduikt. Maar als je niet oppast is er een andere speler met een lagere waarde en pak jij de rode reddingsboei. Wat ook leuk is is dat je je hoogste kaart mag afleggen onder je strandlaken, dus daar moet je ook rekening mee houden als je weg duikt. Ik had bijvoorbeeld tijdens een potje nog maar twee kaarten in mijn handen, maar dit waren een 0 en een 1. Toch koos ik ervoor om er nog een kaart bij te pakken, omdat een 1 natuurlijk niet interessant is om als hoogste kaart onder je strandlaken te leggen.
Het is dus van belang dat je het juiste moment kiest om je kaarten af te leggen om weg te duiken. Je kan namelijk een medespeler met een hele volle hand op deze manier geen punten bezorgen, wat soms erg vermakelijk is.
Kortom Duck is een leuk spelletje voor tussendoor wat voor heel wat vermaak kan zorgen. Je bent niet alleen beizg met je eigen spel, maar ook met dat van andere spelers.
Bij ons gaat dit spel nog heel wat keertjes op tafel komen, of in de zomer op het strandlaken ;)
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comentarios