Naam: 13 monsters
Soort spel: Familiespel
Aantal speler: 2 - 8 spelers
Speeltijd: 30 - 60 minuten
Leeftijd: 6+
Uitgever: 13 Monsters
Prijs: €19.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
78 kaarten die in totaal 13 monsters vormen
5 dobbelstenen
Een 13 monsters logokaart
Voordat het spel begint maak je een 9 bij 9 raster. Je legt alle monsterkaarten gesloten neer en je houdt in het midden 3 lege vakken over. Hier kan je de 13 monsters logokaart neerleggen. De speler die het meest 'beastly' is begint vervolgens het spel.
De spelregels
Tijdens het spel kan je 3 levels behalen. Binnen deze levels heb je verschillende speelmogelijkheden:
Level 1 Collector - binnen dit level kan je alleen maar naar een monsterset zoeken, totdat je een complete set hebt verzameld.
Level 2 Apprentice - je hebt al wel een aantal sets verzameld, maar je kan nog geen compleet monster maken. Voordat je gaat zoeken naar nieuwe sets kan je eventueel met andere spelers ruilen.
Level 3 Beast Master - je hebt één of meerdere monsters gemaakt. Je kan nu de speciale powers die deze monsters bezitten uitvoeren.
Als je aan de beurt bent dan mag je twee kaartjes omdraaien. Door de juiste kaartjes om te draaien kun je monstersets vinden, een set bestaat uit twee delen van een bovenkant van een hoofd, de ogen en de onderkant van het monster. Met deze sets kan je uiteindelijk verschillende monsters maken. Als je een set hebt gevonden mag je opnieuw twee kaarten omdraaien. Net zo lang totdat je geen bijpassende set hebt gevonden, dan is je beurt voorbij.
Als je een of meerdere monsteronderdelen bezit komt er een extra actie bij het begin van je speelbeurt. Je kan met andere spelers onderdelen ruilen, dit doe je voordat je op zoek gaat naar nieuwe sets. Je mag met andere spelers zoveel ruilen als je wilt, maar je mag alleen volledige sets aanbieden.
Wanneer je een volledig monster hebt gecreëerd dan mag je een monster of monstersets van je tegenstander aanvallen. De aanval zet je in voordat je naar nieuwe monstersets gaat zoeken en je mag maar één keer aanvallen per beurt. Je kiest dan een tegenstander uit en je geeft van tevoren aan welke monsterset je wilt aanvallen, je tegenstander verdedigt zich met hetzelfde aantal gooi beurten als waar jij mee aanvalt. Als je gewonnen hebt is deze set van jou. Is deze monsterset een onderdeel van een compleet monster? Dan kan je tegenspeler zich verdedigen met het aantal gooi beurten dat past bij het aangevallen monster. Het kan dus ook zijn dat de verdedigende speler wint, dan mag hij een set van het aanvallende monster afpakken.
Je bepaalt het aantal worpen door te kijken naar het aantal gelijke elementen in het monster waarmee je aanvalt. Als je monster uit 3 verschillende elementen bestaat dan mag je 3 keer gooien. Het kan ook zijn dat je monster uit verschillende sets bestaat, maar wel dezelfde elementen heeft, dan mag je 5 keer gooien. Je tegenstander mag bij het verdedigen van een losse set hetzelfde aantal keer gooien als jij. Maar verdedig je een set die behoort tot een compleet monster dan moet je kijken naar het gelijke aantal elementen van het monster. Bij 1 set gelijke elementen mag je 3 keer gooien, bij 2 sets gelijke elementen 4 keer, bij 3 sets gelijke elementen 5 keer en bij een ghost compleet mag je zelfs 6 keer gooien.
De aanvaller start altijd met gooien. Als er nog dobbelstenen op bevroren kaartjes liggen dan mag je deze er vanaf halen. Als je begint met gooien dan bepaal je na je eerste worp welk getal je opzij wilt leggen. Het mogen ook meerdere dobbelstenen zijn, maar dan moeten ze dus hetzelfde aantal ogen hebben. Aan het einde van je beurt tel je het aantal ogen van hetzelfde soort voor je totaalscore.
De verdediger dobbelt volgens dezelfde regels, maar misschien wel met meer of minder worpen. De speler die het hoogste aantal opgeteld heeft van de gelijke ogen wint. Je mag dan de monster set van de andere speler afpakken.
Een monster bestaat dus uit drie sets. Als je een monster kan maken dan moet je er een maken. Er zijn vier verschillende soorten monsters te maken:
Mormel - een mormel bestaat uit drie sets die alle drie tot een ander monster behoren. Dit monster heeft 10 health points en sacrifice als speciale kracht.
Gedrocht - dit monster bestaat uit twee sets die bij een monster horen en één set die bij een ander monster hoort. Dit monster heeft 20 health points en heeft sacrifice en permafrost als speciale kracht.
Monster O.G. - dit monster bestaat uit drie sets die alle drie tot hetzelfde monster behoren. Hij heeft wel 40 health points en 3 speciale krachten: sacrifice, permafrost en prophet.
13th Monster - er is één ultiem monster, deze is bijna onverslaanbaar. Dit monster heeft wel 60 health points en 4 speciale krachten die hij kan inzetten, zoals sacrifice, permafrost prophet en super nova!
Er zijn dus in totaal 4 speciale krachten die je inzet voordat je monsters gaat zoeken (met uitzondering van permafrost). Je moet ook tegen je medespelers zeggen dat je een speciale kracht gaat spelen, doe je dit niet dan kunnen ze die kracht voor je speelbeurt ontnemen.
Met de speciale kracht sacrifice kan je monster sets herschikken. Je mag deze kracht ook spelen in combinatie met andere krachten of een aanval.
Door permafrost te spelen kan je kaartjes bevriezen. Op deze manier kunnen je tegenspelers die kaartjes niet omdraaien als ze opzoek gaan naar monster sets. Je legt een dobbelsteen op het kaartje die je wilt bevriezen, er zijn maar 5 dobbelstenen in het spel dus er kunnen maar 5 kaarten tegelijkertijd bevroren worden. Handig is om ieder een eigen cijfer te kiezen, zodat je nog weet wie welk kaartje heeft bevroren. Deze actie kan als enige actie voor en na het zoeken gespeeld worden en mag in combinatie met een aanval of een andere speciale kracht gecombineerd worden. Je kan permafrost op twee manieren opheffen. Als de speler die de kaart heeft bevroren het kaartje weer omdraait of als er een aanval wordt gedaan door jou of een tegenspeler, de dobbelstenen zijn namelijk nodig voor de aanval.
Als je de speciale kracht prophet speelt dan mag je tijdens het zoeken naar monster sets niet twee maar drie kaartjes omdraaien. Ook als je een set hebt gevonden met het omdraaien van het tweede kaartje dan mag je nog een derde omdraaien, dit is echter niet verplicht. Deze kracht mag je ook weer combineren met andere krachten of een aanval.
Super nova! is de sterkste speciale kracht die er is. Deze mag alleen gespeeld worden door het complete 13e monster en zorgt ervoor dat een monster van een tegenstander van jou wordt. Na het spelen van deze speciale kracht wordt dit monster uit het spel gehaald. Je kan hiermee niet meer andere spelers aanvallen en zij kunnen dit monster ook niet meer aanvallen. Het monster telt aan het einde nog wel mee voor de puntentelling, maar niet voor de elemental master. Ook deze kracht mag weer gecombineerd worden.
Als alle kaartje uit het speelveld zijn dan start de laatste ronde. Deze start bij de speler die de laatste monster set heeft gevonden. Iedere speler mag nog één keer een speciale kracht of aanval uitvoeren.
Daarna ga je punten tellen. Dit doe je door de health points van de door jou verzamelde monsters bij elkaar op te tellen, losse sets tellen in deze niet mee. De speler met het hoogste aantal wint het spel. Bij een gelijkspel spelen deze spelers nog een keer een aanval tegen elkaar, je kiest beide zelf een monster uit waar je deze aanval mee wilt spelen.
Het kan ook nog zijn dat een speler een vier monster O.G.'s met elk een ander element heeft liggen. Deze speler is dan de elemental master en wint direct, ook als er nog kaarten in het speelveld liggen.
Pluspunten
+ Het artwork van het spel is heel erg mooi.
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en daardoor een echt familiespel.
+ Je traint je geheugen bij dit spel.
+ De speciale krachten die je activeert bij een beter monster zijn leuk bedacht.
Minpunten
- Het memory gedeelte duurt misschien wat lang als je maar met 2 personen bent.
Beoordeling
Dit spel is eigenlijk een soort memory, maar dan net even wat anders. Door de juiste monster sets te vinden creëer je het perfecte monster. Met dit monster kan je monsters van je tegenstander aanvallen en zijn sets stelen.
Dit is nou echt een goed voorbeeld van een spel wat geschikt is voor iedereen. Voor de jongere speler is het leuk, want het is memory op een andere manier dan dat kinderen waarschijnlijk gewend zijn. Daarnaast trainen ze hun geheugen, wat ook nog een leuke bijkomstigheid is. De monsters vind ik er persoonlijk ook niet heel erg eng uitzien, waardoor ik denk dat wat jongere kinderen het spel al kunnen spelen. Wel denk ik dat je ze moet helpen bij het dobbel element. Je kan bijvoorbeeld voor hun optellen hoevaak zij mogen gooien, maar het dobbelen kunnen ze natuurlijk zelf doen.
Maar het spel is zeker ook leuk voor volwassenen en de wat tactischere speler. Je komt in dit spel voor een aantal keuzes te staan. Als je een monster kan maken door verschillende sets te combineren dan moet je dit namelijk doen. Dan is het goed nadenken waar je voor kiest als je bijvoorbeeld weet waar een complete set is te vinden in het speelveld. Laat je deze dan liggen om een beter monster te creëren? Of kies je ervoor om deze wel te pakken. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de aanval in te zetten en proberen om monsters van je tegenstander aan te vallen. Allemaal tactische keuzes die je later in het spel helpen om de meeste punten te verzamelen en dus te winnen.
Het enige minpunt aan dit spel vind ik dat het memory gedeelte wat langer kan duren als je met maar 2 personen bent. Er zijn natuurlijk best veel kaartjes en aan het begin ben je eigenlijk alleen maar kaartjes aan het omdraaien totdat je een set hebt gevonden. Als je dit spel met meerdere spelers speelt dan gaat dit gedeelte van het spel een stuk sneller en ook worden de monster sets beter verdeelt op deze manier.
13 monsters is echt een origineel spel wat mij positief verrast heeft. Het gedeelte dat je de ander mag aanvallen vind ik echt het leukst en ik denk ook dat ik dit spel zeker zal gaan spelen met mijn dochter als ze wat ouder is.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments