Naam: 10 Dagen door Europa
Soort spel: Familiespel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 10+
Uitgever: Megableu
Prijs: €25.41
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
52 landenkaarten
19 transportkaarten:
4 sets kaarthouders
Reservehouder
Spelbord met de kaart van Europa
Voordat het spel begint neem je het spelbord en leg dit in het midden van de tafel, zodat iedereen er goed bij kan. Plaats de reservehouder naast het spelbord.
Elke speler pakt een set kaarthouders en zet deze voor zich neer, startend met 'dag 1' en eindigend bij 'dag 10'
Leg alle transport-en landenkaarten op een stapel en plaats deze gedekt naast het spelbord.
De spelregels
Alle spelers beginnen met het vullen van hun kaarthouders. Elke speler pakt een kaart, bekijkt deze en plaatst deze in een op een dag op zijn kaarthouder. Spelers blijven een kaart tegelijk trekken en plaatsen, totdat alle spelers tien kaarten in hun kaarthouders hebben staan.
Eenmaal geplaatst mag een kaart niet meer naar een andere dag worden verplaatst, maar tijdens de beurt van een speler mag een kaart wel worden vervangen. Kaarten moeten zodanig worden neergezet dat ze niet zichtbaar zin voor de andere spelers.
Nadat alle spelers tien kaarten in hun houder hebben geplaatst, worden de overige kaarten gedekt in de reservehouder gelegd. Deze kaarten vormen de trekstapel. De drie bovenste kaarten worden vervolgens open naast de trekstapel gelegd om drie aflegstapels te vormen.
De jongste speler begint. Het spel wordt daarna verder met de klok mee gespeeld. Tijdens je speelbeurt voer je de volgende actie uit:
Trek een kaart
Verwissel een kaart of leg af
De startspeler pakt de bovenste kaart van de trekstapel of de bovenste kaart van één van de aflegstapels. Als een speler de laatste kaart van de trekstapel pakt, worden alle kaarten van de drie aflegstapels BEHALVE de bovenste kaart van elke stapel door elkaar geschud om een nieuwe trekstapel te vormen.
De speler vervangt één van de tien kaarten uit zijn kaarthouder door de getrokken kaart OF legt de getrokken kaart met de afbeelding naar boven op één van de drie aflegstapels. Als de speler een kaart vervangt, wordt de vervangen kaart ook met de afbeelding naar boven op één van de drie aflegstapels gelegd.
Wanneer de speler de laatste kaart van een aflegstapel heeft gepakt, moet die kaart worden vervangen door de nieuw afgelegde kaart. Zo kunnen spelers altijd kiezen uit drie aflegstapels en de trekstapel.
Tijdens een beurt mag een speler de getrokken kaart op iedere willekeurige plek in de kaarthouder plaatsen. Om het spel te winnen moet een speler als eerste een tiendaagse reis voltooien. Een tiendaagse reis wordt als voltooid beschouwd wanneer, beginnend met dag 1, elke dag is verbonden met de volgende dag in de kaarthouder. De voltooide reis moet ook aan de volgende criteria voldoen:
Voltooide reizen moeten beginnen en eindigen met een landenkaart.
Van zes landen zin er twee kaarten, aangegeven met het *-symbool op het spelbord. Twee kaarten uit hetzelfde land mogen in een voltooide reis worden opgenomen zolang deze kaarten niet naast elkaar worden gelegd.
Het is niet nodig om een vliegtuig- of vaarkaart op te nemen om een tiendaagse reis te voltooien.
Transportkaarten die naast elkaar liggen, vormen geen verbinding.
Te voet een verbinding maken: spelers mogen te voet van het ene land naar een aangrenzend land reizen. De aangrenzende landenkaarten worden met elkaar verbonden wanneer ze naast elkaar in de kaarthouder worden geplaatst. Een rode stippellijn op het spelbord geeft een verbinding per veerboot aan, wat betekent dat je ook te voet van het ene naar het andere land kan gaan. Dit geldt ook voor de brug tussen Zweden en Denemarken. Twee landenkaarten worden dus als verbonden beschouwd als er een rode stippellijn of een brug is die de twee landen op de kaart met elkaar verbindt of als de landen naast elkaar liggen. Verbinding maken per schip: spelers kunnen per schip van het ene naar het andere land reizen door te varen over de zee of oceaan waaraan beide landen liggen. Wanner een vaarkaart tussen twee landenkaarten in ligt, zijn deze drie kaarten met elkaar verbonden. Vaarkaarten mogen alleen worden gebruikt voor het maken van verbindingen via de zee of oceaan die op de vaarkaart staat aangegeven. Verbinding maken per vliegtuig: spelers mogen een vliegtuig gebruiken om van het ene naar het andere land van dezelfde kleur te vliegen. Wanneer een vliegtuigkaart tussen twee landen-kaarten in ligt en dezelfde kleur heeft als beide landenkaarten, zijn deze drie kaarten met elkaar verbonden.
In verband met de leesbaarheid van de kaart en het spelverloop zijn verschillende kleine landen niet vernoemd of in het spel opgenomen terwijl ze wel op het spelbord staan. In het spel gaan er verbonden tussen landen die in werkelijkheid mogelijk niet met een veerboot met elkaar verbonden zijn. Dit zijn elementen van het spel, die op geen enkel moment als een nauwkeurige weergave van Europa kunnen worden beschouwd. Er zijn geen landenkaarten voor de volgende landen (die ook niet vermeld worden op het spelbord: Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino en Vaticaanstad. Rode stippellijnen geven verbonden aan. Er zijn veerverbindingen tussen Frankrijk en Engeland, Engeland en Ierland, Noord-Ierland en Schotland, Oekraïne en Turkije, Oekraïne en Bulgarije en tussen Roemenië en Turkije. Daarnaast is er een brugverbinding tussen Denemarken en Zweden. Om het spel goed te kunnen spelen moeten al deze landen als verbonden worden beschouwd, net als landen die aan elkaar grenzen. Om het spel goed te kunnen spelen gelden de volgende uitgangspunten:
Duitsland, Denemarken, Zweden en Rusland liggen zowel aan de Baltische Zee als aan de Atlantische Oceaan.
Spanje en Frankrijk liggen zowel aan de Middellandse Zee als aan de Atlantische
Oceaan.
Bosnië en Herzegovina heeft een haven en grenst aan de Middellandse Zee.
De Middellandse Zee-kaart verbindt landen aan het water van Spanje tot Slovenië en Turkije.
De Atlantische Ocean strekt zich uit van de brug tussen Zweden en Denemarken tot aan de Straat van Gibraltar, die staat aangegeven door een ononderbroken blauwe lijn. De Atlantische Oceaan-kaart verbindt landen aan het water van Spanje en Portugal via
Noorwegen tot Rusland.
De Zwarte Zee (de watermassa tussen Oekraïne en Turkije) maakt geen deel uit van het spel en kan niet als verbinding worden gebruikt.
Als een speler aan het einde van zijn beurt een reis van tien dagen heeft voltooid, wint hij het spel! De winnaar moet laten zien dat elke dag in zijn kaarthouder verbonden is met de volgende dag. Gefeliciteerd, jij bent de snelste Europa tripper!
Pluspunten
+ Het spel ziet er mooi uit.
+ Je kan de aflegstapels ook weer gebruiken.
+ Je moet aan het begin de kaarten goed wegzetten.
+ Net zoals in het echt kan je ook het vliegtuig of de boot pakken.
+ Ieder spel is anders.
Beoordeling
Reis jij in 10 dagen door Europa? Iedere speler krijgt een kaarthouder met daarop de cijfers van 1 tot en met 10. Aan het begin van het spel ga je kaarten trekken en daarin plaatsen, maar eenmaal geplaatst mag je deze niet meer op een andere plek neerleggen. Daarna ga je proberen je reis kloppend te maken. Als je aan de beurt bent pak je een kaart van de trekstapel of een van de drie aflegstapels. Deze kaart vervang je met een van de kaarten uit je kaarthouders. Je kan landen die naast elkaar liggen naast elkaar plaatsen of met het vliegtuig of de boot verbinding maken. Als een speler aan het einde van zijn beurt 10 dagen op de juiste manier heeft weten te voltooien wint hij het spel!
10 Dagen door Europa is een mooi spel. Niet alleen is het spelmateriaal van goede kwaliteit, maar ook is het artwork mooi. Het spel is lekker kleurrijk en op iedere kaart is een toeristische trekpleister van het land te zien. Daarnaast staat op elke kaart een klein kaartje van Europa, waarop je precies kan zien waar het land ligt, super handig! Je kan het overigens ook makkelijk het land herkennen aan de kleur, want de kleur van de kaart is hetzelfde als op het speelbord.
Wat ik ook leuk vind aan dit spel is dat je de aflegstapel ook kan gebruiken. De kaart die je uit je kaarthouder neemt leg je op een van de drie aflegstapels. Als je deze dus slim weg legt en een beetje geluk hebt kan het zo zijn dat je hem misschien in den volgende beurt ook weer kan gebruiken. Het kan ook zo zijn dat een van de andere spelers deze kaart pakt, dan heb je dus pech.
Als je een beetje slim bent zet je aan het begin van het spel de kaarten op een goede manier in de kaarthouder. Trek jij bijvoorbeeld Noorwegen en daarna Italië dan kan je al een beetje bepalen hoeveel stappen je nodig hebt om daar te komen. Dat scheelt heel veel later in het spel.
Je kan namelijk te voet reizen, dan moeten de landen aan elkaar grenzen. Je kan ook de boot of het vliegtuig pakken. Dan moeten de landen wel dezelfde kleur hebben.
Ieder spel van 10 Dagen door Europa is anders. Dit komt doordat er zoveel verschillende landen zijn en je natuurlijk nooit precies dezelfde kaarten trekt tijdens de voorbereiding. Je maakt dus ook nog eens iedere keer verschillende reizen door Europa!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments